Utrechtse politiek vraagt aandacht voor herdenking Holocaust in Utrecht Utrechtse politiek vraagt aandacht voor herdenking Holocaust in Utrecht

Utrechtse politiek vraagt aandacht voor herdenking Holocaust in Utrecht

Utrechtse politiek vraagt aandacht voor herdenking Holocaust in Utrecht
Stolpersteine. Foto: Bas van Setten
De twaalf Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de herdenking van de Holocaust in Utrecht. De partijen voelen veel voor een gezamenlijke herdenking en willen verder weten of de gemeente bereid is om de plaatsing van Stolpersteine te blijven voortzetten.

De twaalf Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de herdenking van de Holocaust in Utrecht. De partijen voelen veel voor een gezamenlijke herdenking en willen verder weten of de gemeente bereid is om de plaatsing van Stolpersteine te blijven voortzetten.

“We willen de nagedachtenis aan de meer dan 100.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten die omkwamen in leven houden”, schrijven de Utrechtse fracties.

Ze willen graag weten of Utrecht meedoet aan de herdenking van de Holocaust, die jaarlijks op 27 januari is. Ook vragen ze het college te onderzoeken of er behoefte is aan een gezamenlijke herdenking in de stad. Daarmee zou Utrecht een voorbeeld nemen aan Amsterdam. Hier werd op 30 januari de Holocaust herdacht.

Dimitri Gilissen (VVD): “De Holocaust is een van de donkerste bladzijden van de menselijke geschiedenis. Een gezamenlijke gemeentelijke herdenking is een waardevolle manier om de herinnering te koesteren aan alle slachtoffers. Ik hoop dat de burgemeester hiermee aan de slag wil.”

Stolpersteine

Ook stellen de Utrechtse fracties vragen over de Stolpersteine. “Wil het college zich blijvend inspannen voor de plaatsing van de gedenktekens?” Ook willen de partijen weten hoe Utrecht het plaatsen van de stenen nu ondersteunt.

“Ik vind het prachtig dat we ons als gemeenteraad hiermee laten horen over de herdenking van de Holocaust”, zegt Melody Deldjou Fard (GroenLinks). “Elke dag als ik langs de Stolpersteine (Struikelstenen) loop maakt het grote indruk op mij als bewoner van onze stad. Het laat me zien hoe belangrijk onze vrijheid is. En hoe belangrijk het is om deze te koesteren en te blijven strijden voor een samenleving waar iedereen zich in thuisvoelt.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Belangrijk dat Utrecht ook de holocaust herdenkt op die datum.
  Ongeveer 5000 Utrechtse burgers zijn dacht ik hierbij omgekomen !

 2. Massegast

  @Paul – Vanuit Utrecht zijn tijdens WO II, 1239 Joden weggevoerd. Ander punt: GroenLinks herdenkt dit ook. Heel goed. Maar als erfgenaam van de CPN herdenken ze nooit en nergens de miljoenen slachtoffers van het communistische regime van partijgenoot Stalin. In o.a. Magadan, Vorkoeta en Kolyma. Voor de meesten van ons onbekende kampnamen uit de Goelag archipel. Gelukkig kan ik dat in het huidige Nederland in alle vrijheid constateren.

 3. Historicus Utrecht.

  Misschien dat de Utrechtse politiek zich toch eens iets meer zou moeten verdiepen in de Utrechtse geschiedenis, Roma en Sinti waren er niet in Utrecht, wel de familie Petalo die rond ijsselstein vertoefden.
  De huidige Roma zijn rond de jaren 70 gekomen in Nederland/Utrecht.

 4. Realist

  Tegelijkertijd moet het opkomende antisemitisme benoemd een aangepakt worden.

 5. Michael

  Hoeveel en wie het er ook waren, laten we nooit vergeten, blijven herdenken en antisemitisme in de kiem smoren. Het loert en slaat weer toe, overal!
  Die Stolpersteine zijn een machtig mooi initiatief om te laten weten dat we de slachtoffers nooit zullen vergeten. Een eerbetoon, om nog iets “goed te maken” van wat toen zo fout gegaan is; en niet alleen door de Nazi’s.

 6. Indische Hans

  En wat te denken van de slachtoffers in de Pacific oorlog met de Japanse bezetting. Toch niet minder misdadig dan de holocaust?

 7. Charles

  Waarom, waarom beste mensen blijven jullie nog steeds in hokjes hangen. In Nederland dus ook in Utrecht herdenken we op 4 mei ALLE slachtoffers van de tweede wereld oorlog ongeacht geloof afkomst geaardheid enz enz waarom dan dan weer onderscheid maken in herdenkingen. Was het maken van onderscheid niet hetgeen waardoor we op 4 mei de vlag halfstok hangen!!!
  Daarom roep ik als zijnde kleinzoon van een door de Utrechtse Politie in opdracht van de bezetters op 26 juni 1941 als politiek gevaarlijk en voormalig verzetsstrijder gearresteerde en op 31 mei 1945 in Bergen-Belsen bezweken grootvader, zoon van vader en moeder beide actief in het voormalige verzet bij deze de Utrechtse politiek op om het Utrechtse verzet monument op het Domplein officieel om te dopen in een monument voor ALLE slachtoffer van de tweede wereld!
  Wat het plaatsen van de struikel steentjes betreft zou ik de Utrechtse politiek willen adviseren om dit initiatief vooral te blijven ondersteunen waarbij ik mijn dank uitspreek voor het eerdaags plaatsen van een steenteentje voor het huis waar in ’41 mijn grootvader gearresteerd is.

 8. Charles

  Correctie,
  In mijn stukje over het herdenken van de Holocaust moet aan het eind bij de regel over het omdopen van het verzet monument het woord oorlog staan. Dus omdopen naar een monument voor alle slachtoffers van de tweede wereld oorlog.
  Charles.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).