Utrechtse politiek vraagt opheldering over ‘pedojagers’ die actief zijn in de stad Utrechtse politiek vraagt opheldering over ‘pedojagers’ die actief zijn in de stad

Utrechtse politiek vraagt opheldering over ‘pedojagers’ die actief zijn in de stad

Utrechtse politiek vraagt opheldering over ‘pedojagers’ die actief zijn in de stad
Eind oktober vond in Utrecht een demonstratie plaats tegen pedofilie
Verschillende Utrechtse politieke partijen vragen de gemeente om opheldering over de zogenoemde pedojagers in de stad. Deze burgers die vermeende zedendelinquenten proberen op te sporen gebruiken volgens de partijen soms excessief geweld. Daarnaast zouden de acties het werk van de politie hinderen.

Verschillende Utrechtse politieke partijen vragen de gemeente om opheldering over de zogenoemde pedojagers in de stad. Deze burgers die vermeende zedendelinquenten proberen op te sporen gebruiken volgens de partijen soms excessief geweld. Daarnaast zouden de acties het werk van de politie hinderen.

D66, PvdA, Student & Starter en SP zeggen zich zorgen te maken over signalen dat mensen steeds vaker het recht in eigen hand lijken te nemen bij de opsporing van pedofielen. Deze pedojagers doen zich in sommige gevallen voor als minderjarigen en maken via bijvoorbeeld sociale media afspraken met volwassenen. Op zo’n afspraak kan er geweld worden gebruikt. Ook in Utrecht zijn pedojagers actief.

“Wij begrijpen en steunen de wens van burgers dat er opgetreden moet worden tegen zedendelinquenten. Tegelijkertijd vinden onze partijen dat de opsporing van zedendelinquenten vanuit de overheid moet plaatsvinden”, aldus de partijen.

Arnhem

Ze zeggen dat deze burgeropsporing soms gepaard gaat met excessief geweld. “Zo overleed eind oktober een 73-jarige man in Arnhem nadat hij was mishandeld. Veel details zijn nog onbekend, maar het lijkt erop dat hier sprake is geweest van eigenrichting door ‘pedojagers’.”

Ook bestaat volgens de partijen het gevaar dat onschuldigen op basis van een ‘hetze’ of ‘rancune’ onterecht als pedofiel worden aangemerkt. Tot slot kunnen de burgeracties het onderzoek van de politie frustreren.

De politie en ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus hebben daarom opgeroepen om de opsporing van zedendelinquenten over te laten aan de overheid. Gisteren zei de minister nog dat het absoluut niet de bedoeling is dat burgers het heft in eigen handen nemen.

Opheldering

De partijen willen dan ook van de gemeente weten of er een Utrechts netwerk van pedojagers is en ook hoe groot deze dan zou zijn. Ook willen ze weten of er een samenwerking is tussen agenten en pedojagers. Daar volgens een aantal burgers die het AD heeft gesproken namelijk sprake van zijn.

Tot slot willen de partijen weten hoeveel meldingen van zedendelinquenten de politie heeft gehad in de afgelopen drie jaar en hoeveel van deze personen niet zijn opgepakt vanwege beperkte capaciteit.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Hooligans blijven hooligans, zelfs wanneer ze zeggen een nobel doel te hebben.
  Uiteindelijk is het de kick om met vijf man een in de val gelokt persoon volledig in elkaar te trappen.
  Ik heb filmpjes bekeken op YouTube, 7 van de 10 pedojagers gebruiken geweld tegen de persoon die ze hebben gelokt.

 2. Isabelle

  Eigen rechter spelen is geen nobel doel.

 3. amy

  Focus je lekker op de vandalisten en het tuig in Overvecht, Kanaleneiland de Geuzenbuurt. Daar worden nog steeds mensen van hun sokken geraced, vuurwerkgranaten afgestoken, homoseksuelen weggejaagd. Wat is daar de afgelopen 20 jaar aan gedaan? Niets. En ik verwacht ook niet dat mevrouw Dijksma daar wel iets aan gaat doen.

 4. Mel

  Je ziet ze nooit een keer achter zware jongens aanzitten zoals loverboys of pooiers, het zijn altijd zielige oude mannetjes die ze makkelijk aankunnen.

  Niet dat die geen kwaad in de zin kunnen hebben natuurlijk. Toch is het ten opzichte van minderjarige prostitutie en de honderden kinderhuwelijk die elk jaar binnen “gesloten gemeenschappen” worden gesloten wel echt een druppel op een gloeiende plaat. En dan leidt hun ‘werk’ ook nog eens niet tot veroordelingen volgens de politie.

  Ook zitten er groepjes tussen die duidelijk gewoon opzoek zijn naar een excuus om geweld te kunnen gebruiken en mensen te kunnen straffen. Egotrippers dus.

  Kortom, ik ben niet erg onder de indruk van hun ‘heldhaftigheid’.

 5. Manou De R.

  Hilarisch. Loverboys. Bestaan die nog dan na al die jaren media aandacht?

 6. Bromsnor

  Bromsnor houdt niet zo van vigilantes. Grote lafaards. Pedo’s zijn niet erg weerbaar. Bromsnor ziet de vigilantes geen drugsdealers of plofkrakers aanvallen.

 7. bawang putih

  ze zouden drugsdealers moeten pakken, narcohunters, maar dat durven ze natuurlijk niet dit tuig

 8. Binnenstadbewoner

  @ Mel: volledig mee eens.

 9. Lexus

  Natuurlijk kunnen we niet accepteren dat groepen voor eigen rechter gaan spelen, in welk verband of met welk doel dan ook. Maar er speelt hier wel een groot probleem: voor veel mensen schiet de overheid en dus ook de politie en het openbaar ministerie, al decennia lang te kort in het handhaven van de rechtsstaat en het opkomen voor ‘de burger’. Dit komt ook door tal van schandalen aan het licht, bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Samen met het toenemende gevoel in de westerse wereld dat die overheid er alleen is om ‘de elite’ te bevoordelen, levert dit een levensgevaarlijk explosief mengsel op. Dit verklaart waarom in de VS iemand als Trump vier jaar geleden door ongeveer de helft van de bevolking tot president gekozen en halen in Nederland vergelijkbare politici als Wilders en Baudet enkele tientallen procenten van de kiezers binnen. De zogeheten middenpartijen zouden er daarom goed aan doen zich wat meer aan de ‘gewone’ mensen gelegen te laten liggen. Ze begrijpen dat zelf ook wel: zelfs de VVD, de kampioen van het ieder-voor-zich sinds tientallen jaren, vindt het nodig om een meer sociaal en minder neoliberaal geluid te laten horen. Maar ik ben bang dat het alleen verkiezingsretoriek is. Daarom zullen ook in en mede door de huidige crisis de rijker nog rijker worden, de armen en zelfs de onderkant van de middengroepen nog armer en de kloof tussen ‘de elite’ en de gewone mensen groter. Er is wat dat betreft geen reden tot optimisme, om het maar voorzichtig uit te drukken.

 10. Bernhard

  @bawang putih: Als je vindt dat gasten die een grammetje coke verkopen op straat dezelfde aanpak verdienen als kinderverkrachters, dan zit er iets niet helemaal goed. Drugs kopen en consumeren is een keuze, gemaakt door (meestal) volwassen mensen.

 11. Yoshua

  @Mel,

  Je maakt een denkfout door te stellen dat een pedo een zielig oud mannetje is.
  Een pedofiel is een zware jongen die maakt zich schuldig aan mensenhandel(seksuele uitbuiting) zoals een pooier of mensensmokkelaar.
  Seks met een kind is een zwaar misdrijf, ook wanneer het een zielig oud mannetje is, die de dader is.
  Op dit moment is een Zeeuwse pedofiel volop in het nieuws, en het is geen zielig oud mannetje.
  https://www.ad.nl/zeeland/zedenzaak-waterlandkerkje-misbruikte-dochter-smeekt-rechtbank-haar-moeder-vrij-te-laten-zodat-ik-nog-wat-tijd-met-haar-heb~a066f318/

 12. bawang putih

  @Bernhard
  allebei crimineel gedrag, en als u denkt dat dealers het beperken tot dealen alleen heeft u t mis, t geld wat wordt gegenereerd benadeelt iedereen in de maatschappij, en omvat ook bijv. dumping van labafval, plofkraken, autodiefstal enz enz

 13. waldorff

  @Bernhard als je denkt dat de handel in cocaïne even onschuldig is als het verkopen van een stukje kaas, dan zit je er flink naast. De handel in cocaïne gaat letterlijk en figuurlijk over lijken.
  Maar daar wagen deze helden zich duidelijk niet aan….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).