Partijen meer duidelijkheid over inspraak plannen Cartesiusdriehoek | De Utrechtse Internet Courant Partijen meer duidelijkheid over inspraak plannen Cartesiusdriehoek | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse politiek wil meer duidelijkheid over inspraak plannen Cartesiusdriehoek

Utrechtse politiek wil meer duidelijkheid over inspraak plannen Cartesiusdriehoek
Cartesiusdriehoek is een van de plekken waar duizenden nieuwe woningen komen
Het CDA en GroenLinks zijn niet te tevreden over de manier waarop inwoners worden geïnformeerd over de bouw van de Cartesiusdriehoek. In april 2021 begint de bouw van de nieuwe stadswijk, met ongeveer 2.800 nieuwe woningen, een school, een sporthal, winkels, horeca en culturele voorzieningen.

Het CDA en GroenLinks zijn niet te tevreden over de manier waarop inwoners worden geïnformeerd over de bouw van de Cartesiusdriehoek. In april 2021 begint de bouw van de nieuwe stadswijk, met ongeveer 2.800 nieuwe woningen, een school, een sporthal, winkels, horeca en culturele voorzieningen.

De partijen willen van het college weten hoe zij buurtbewoners op de hoogte brengen van de inspraakmogelijkheden. belanghebbenden kunnen namelijk nog tot 17 september reageren op de plannen.  

De Utrechtse Cartesiusdriehoek, nu nog een bedrijventerrein, wordt de komende jaren herontwikkeld tot een groene stadswijk met veel verschillende voorzieningen. Twee weken geleden presenteerde wethouder Klaas Verschuure de plannen voor fase 2-6 van het bouwproject. Ook werd bekendgemaakt dat de bouw in april volgend jaar van start gaat.

Het bestemmingsplan voor de fase 2-6 van de Cartesiusdriehoek ligt vanaf vrijdag 7 augustus tot en met 17 september 2020 voor iedereen ter inzage. Ook is er de mogelijkheid om reacties op de plannen te geven. Alle reacties zullen aan de gemeenteraad worden voorgelegd als zij besluiten over het bestemmingsplan.

Jantine Zwinkels van het CDA en Pepijn Zwanenberg van GroenLinks vinden het belangrijk dat omwonenden op verschillende manieren op de hoogte worden gebracht zodat zij op de plannen kunnen reageren. Zij vragen het college hoe ze dat, zowel in de buurt als online, gaan doen.

Groot bord

Het college schrijft in een brief aan de raad dat er op korte termijn een groot bord langs de Cartesiusweg wordt geplaatst. Hierop is voor buurtbewoners en voorbijgangers te lezen dat het bestemmingsplan vanaf 7 augustus ter inzage ligt en waar meer informatie te verkrijgen is. Mogelijk komt er nog een bord op de Koploperstraat.

Ook meldt het college dat er op 8 juli al een eerste wijkbericht is verspreid, waarin de terinzagelegging werd aangekondigd. “Wij vinden het belangrijk de omgeving zo goed mogelijk te informeren over de terinzagelegging van het bestemmingsplan. Daarom verspreiden wij meerdere wijkberichten. Daarnaast organiseren wij op 12, 17, 20 en 25 augustus van 17.00 tot 20.00 uur spreekuren met de projectmanager Cartesiusdriehoek.”

Op 7 september wordt ook een informatieavond georganiseerd. Die zal, afhankelijk van de coronamaatregelen, online of ergens in de buurt plaatsvinden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. De count

  Welke inspraak voor welke buurtbewoners? Fop-proces van de gemeente, die zelden fatsoenlijk naar de utregters luistert. Er woont daar niemand. Aanliggende wijken krijgen te maken met extra verkeersdruk door het afknijpen van de cartesiusweg tot stadsboulevard en de bouw van duizenden woningen in het gebied. En dan nu weer buigen naar de projectontwikkelaars en autohatende ambtenaren en aan het werk! Utopia is nog niet af

 2. JJ

  @ de Count

  Hou toch eens op net die kort-door-de-bocht-reacties. Als je jezelf ook maar een paar seconde verdiept had in besluitvormingsprocessen had je geweten dat je kul verkoopt.

 3. De count

  Ok JJ,
  We zullen het resultaat van de inspraakronde zien. Daarna mag je het afdoen als te kort door de bocht, of als spijker op zn kop. Ik hoop het eerste, vrees echter voor het tweede. Afgesproken?

 4. JJ

  @ De Count

  Er wordt in Nederland altijd rekening met inspraak gehouden, tot vervelns toe zelfs. Daarna kan nen nog naar vele rechters toe. Dat is wat anders dan dat iedereen zijn zin krijgt of iedereen tevreden is. Actie- en belangengroepen krijgen in Nederland veel mediaaandacht. Vergeten wordt dat er een grote groep is die je niet ziet of hoort in de media, maar wel bij de inspraak betrokken was of inspraak niet nodig achtte

 5. Paul

  vaak zijn reactie van buurtbewoners zeer voorspelbaar… ik wil helemaal geen huis in mijn achtertuin, hoe minder, hoe lager hoe beter, ik ben bang voor meer verkeers drukte, er gaan enkele bomen verloren…
  Ben niet per definitie tegen inspraak van aangrenzende buurten in dit geval, maar wel als de invloed ten kosten gaat van alle mensen die urgent een plek zoeken in Utrecht vanwege hun baan, of anders reden niet iedere dag een file reis, of drukke trein meer willen.

 6. W

  JJ
  Kijk naar de inspraakervaringen voor de Utrechtse burgers in de afgelopen jaren!! Van de Goylaan t/m Maliebaan en Rijnenburg, etc., etc.
  Zogenaamd wel inspraak verlenen, maar vooral zelf ons eigen
  BenW-besluit doordrammen!
  Zo’n Goylaan……..wat heeft dat niet allemaal de belastingbetaler gekost. En alle bewoners rond de Goylaan vonden het vanaf het begin al niets.
  Fake-inspraak hanteert men. Jammer hoor.

 7. JJ

  @ W

  De Goylaan is voor meer mensen belangrijk dan de aanwonenden alleen. Goed dat er door de gemeente naar het grote plaatje is gekeken en dat men niet alleen naar de aanwonenden luistert. Inspraak is iets anders dan je zin krijgen, zoals ik eerder al schreef. Overigens wordt de mening dat ‘t Goylaan niet functioneert alleen gedeeld door een kleine groep fanatieke schreeuwers en anti-Groen Links-volk. Dat een grote groep het een flop vindt is pertinent onjuist. Het enige dat daar een blunder is, is het verkeersplein dat over moet. Blunders worden echter overal en door iedereen gemaakt. Hoop dat er werk gemaakt is van de groep ambtenaren die hier fout zaten.

  Ik word moe van mensen die steeds opnieuw een karikatuur maken van de gemeente. Doordat ALLES in het belachelijke getrokken wordt kunnen echte fouten en echte misstanden nauwelijks meer benoemd worden. Je krijgt een hakken in het zand mentaliteit bij de ambtenaren en de boel polariseert.

 8. Koel Hoofd

  Ik ben benieuwd welke groepen buurtbewoners inspraak gaan krijgen.
  Zouden daar ook de bewoners van de wijken aan de andere kant van de spoorlijnen toe behoren?
  Want die gaan veel parkeeroverlast krijgen van de auto’s van die groene bubbel tussen de sporen.

 9. Paul

  De gemeente heeft de taak haast te maken met woningbouw…en loopt nu eerder achter de feiten aan.
  @count, het is zo makkelijk om de gemeente zwart te maken… want waar gehakt wordt vallen spaanders . ik ben blij dat de gemeente haar best juist doet, ipv zeurpieten die nooit met oplossingen komen..

 10. Patjuh Utrecht

  Ze beginnen met beloftes betaalbare woningen, maar ik vermoed dat daar geen vrijgezel met een baan in de zorg bijvoorbeeld (slecht betaald) kan gaan wonen.

  En wat een voorganger al zei: de Carthesiusweg wordt de helft smaller, waar je nu al in de file staat en de bloemebuurt waar ik woon, wordt betaald parkeren, om het parkeren van de bewoners (en/of) visite van de nieuwe Carthesiusdriehoek, onze nieuwe goed verdienende groenliefhebbers, tegen te gaan. Hoe bijzonder toch?! (Ik heb de brief liggen van de gemeente)

  Ik ben voor vernieuwing en zie liever huizen dan kantoren. Maar wat begint als betaalbaar wonen veranderd gaandeweg naar “het project viel duurder uit, waardoor er minder betaalbare sociale huurwoningen komen.” En de ambtenaren die niet wonen in diezelfde wijk of de stad, hebben weer gescoord. Zelfs mevr. Hooijdonk wordt de hand boven het hoofd gehouden met eveneens dit soort blunders.

  Als ze nu eerst gaan bouwen waar bewoners recht op hebben, dat zou toch wat zijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).