Utrechtse posteractie voor vrede enorm populair Utrechtse posteractie voor vrede enorm populair

Utrechtse posteractie voor vrede enorm populair

Utrechtse posteractie voor vrede enorm populair
Marije Lieuwens en Max Kisman
In de Utrechtse straten verschijnen steeds meer zwart-wit posters met een vredesduif met de tekst ‘Peace Now’. Er zijn er al duizenden verspreid. Daarmee is opnieuw een posteractie van initiatiefnemer Marije Lieuwens enorm populair. Eerder was zij verantwoordelijk voor de nijntje-poster ‘Utrecht zorg goed voor elkaar’ tijdens de coronacrisis. Die posters zijn nu nog steeds te zien in het straatbeeld. Wat bewoog haar om een nieuwe actie op touw te zetten?

In de Utrechtse straten verschijnen steeds meer zwart-wit posters met een vredesduif met de tekst ‘Peace Now’. Er zijn er al duizenden verspreid. Daarmee is opnieuw een posteractie van initiatiefnemer Marije Lieuwens enorm populair. Eerder was zij verantwoordelijk voor de nijntje-poster ‘Utrecht zorg goed voor elkaar’ tijdens de coronacrisis. Die posters zijn nu nog steeds te zien in het straatbeeld. Wat bewoog haar om een nieuwe actie op touw te zetten?

“Ik moet iets doen”, dacht Lieuwens, die gegrepen was door alle oorlogen die nu in de wereld gaande zijn. Datzelfde gevoel had ze tijdens de coronacrisis, waarna er 150.000 posters en meer dan 180.000 ansichtkaarten werden verspreid met de iconische afbeelding van Dick Bruna. Ook met deze nieuwe posteractie, waar de bekende Utrechtse ontwerper Max Kisman aan meegewerkt heeft, gaat het hard.

Lieuwens: “Ik geloof dat een creatief beeld mensen in deze verwarrende tijden positief kan verbinden. Ik zocht een beeld dat oproept tot vrede, want uiteindelijk moet dat het einddoel zijn. Al die oude beelden uit de jaren ‘70 en ‘80 passen niet meer bij deze tijd, daarom vroeg ik Utrechtse vormgevers om beelden te maken.”

Utrechtse makers

Ondertussen zijn er verschillende ontwerpen in omloop, een van de populairste is de poster met de vredesduif: “Deze poster met de vredesduif is gemaakt door Max Kisman en voelde meteen iconisch. Met een zwart-wit beeld proberen we een beetje nuance te brengen in een gepolariseerde wereld.” De poster wordt door verschillende winkels in de Domstad verspreid en ligt ook in de Utrechtse bibliotheken.

Verder vertelt Lieuwens: “Naast de duif van Max Kisman hebben we nog drie andere ontwerpen klaarstaan van Utrechtse makers. Het is, naast een artistieke oproep voor vrede, ook een positief visitekaartje voor de stad. Ik hoop dat het snel rustiger wordt in de wereld en dat deze actie snel overbodig is.”

Donaties

De poster was een spontaan idee dat al snel uit de hand liep. Lieuwens: “Ik won begin november een startbedrag bij Awesome Utrecht. Dat geld is allang op en nu print ik posters van donaties. Nu de poster ‘viral’ gaat, worden de kosten hoger dan mijn middelen. Helaas is het niet gelukt om geld aan te vragen bij een fonds, want die hebben bijna allemaal als harde eis dat je nog niet begonnen mag zijn met je project. Maar al die oorlogen denderen maar door, dus ik kon niet wachten.”

Lieuwens heeft wel wat sponsoring: “Gelukkig krijgen we een beetje sponsoring van de duurzame drukker Libertas Pascal, maar we zoeken nog geld voor een nieuwe oplage. Rond kerst is vrede op aarde altijd een wens van veel mensen, dus mooi als er dan extra veel posters hangen. Maar ik hoop dat deze posteractie snel niet meer nodig is, want ik gun iedereen een leven in vrede en vrijheid.”

 

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. deGroot

  Als ik het goed begrijp hoeft Marije Lieuwens er niets aan te verdienen, maar heeft ze wel drukwerk kosten. Wat ze ook zou kunnen doen is de afbeelding als hoge resolutie JPG ergens downloadbaar maken, zodat mensen zelf de poster kunnen printen. Maar het zou kunnen dat ze dat niet wil om te voorkomen dat mensen met het ontwerp aan de haal gaan en er ongewenste versies van maken.
  Maar goed, het is maar een idee.

 2. Piet Vliegenthart

  Goede actie! Halen die poster en snel ophangen. En een gift!

 3. Hilde Boersma

  Ik wil graag weten waar deze poster te vinden is.
  Dat staat er helaas niet bij; bibliotheek ?
  Graag een reactie, Hilde

 4. Paul

  Super goed initiatief ! Denk dat de poster in veelvoud het gevoel van vrede te willen hebben stimuleert.
  Vrede is uiteindelijk ook de enige weg.

 5. Rottebert Peermans

  Naïef om te denken dat vrede de oplossing is voor alles. Sommige mensen of groepen of landen zijn gewoon irritant en dan kun je maar beter zo snel mogelijk zo veel mogelijk geweld toepassen want dan zijn ze sneller uitgeschakeld en kun je weer doorgaan met leuke dingen.

 6. Pee

  Zal het helpen?
  Ik weet wel zeker van niet.

 7. Scherpschutter

  Een sympathiek initiatief (eindelijk eens iets dat niet politiek geladen is) waar ik van harte achter kan staan als vredelievende libertariër, maar is natuurlijk geen enkel lid van de heersende kaste die zich hier iets van aantrekt, laat staan een houder van staatsmacht…

  ‘We the people’ zullen na eeuwen overheden weer onder controle moeten krijgen en ze een kopje kleiner moeten maken. Het is het enige pad naar duurzame vrede

 8. Berend

  Hoop op vrede in Afrika, deze kerst!

 9. Peter

  Komt er ook een Nederlandse versie van deze poster?

 10. HenQ

  Liever een print in vector formaat.. absoluut niet in JPEG , lol

  @iedereen die deze poster wilt, het is een vrij eenvoudige print. Crop de bovenstaande afbeelding, laat hem upscalen in AI en importeer hem in Illustrator met ‘place object’.
  Eenvoudiger is het natuurlijk voor de makers om gewoon een simpele SVG te delen!

 11. JdV

  Prachtig. Poetin beeft. Op het Rode Plein breekt spontaan de vrede uit.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Creatieve geesten kunnen soms ook erg in de gesubsidieerde war zijn,blijkt maar weer.

 13. Statler

  Sympathiek initiatief, maar in een wereld waarin een politicus als Dimitri Medvedev dreigt met kernwapens en rivieren van bloed, een wereld waarin een staatshoofd als een Maduro de helft van een buurland opeist- gaan die posters ook maar iets doen, behalve ons een warm gevoel geven?
  Ik zie een parallel met de gebroken geweertjes van weleer.

 14. cjroozendaal

  Hoe kan ik de vredesposter bestellen?

 15. Peace Now

  Hierbij de link naar de download en de Instagram. Excuus ik had niet gezien dat er comments onder het artikel geplaatst konden worden.

  Instagram: https://www.instagram.com/peace_now_nl/

  Download: https://www.dropbox.com/scl/fo/bk6hmhf5x81lj0ua3rn85/h?rlkey=omavy84bdueub06cwkycplz4x&dl=0

 16. Peace Now

  De poster ligt op diverse locaties;
  Bibliotheek het Neude
  Broese
  Puha
  Savannah Bay
  Velvet op de Oudegracht
  Buurman op Vlampijpstraat
  Moving Gallery

  Soms zijn ze op. Als u toegang heeft tot Instagram, dan kunt u een DM sturen.

 17. Andre Jansen

  Beste Peacemakers, ik wil een initiatief starten om met een kolonne campers naar Berlijn te rijden om een petitie aan te bieden aan Bondskanselier Scholz met het verzoek om in gesprek te gaan met Putin, zodat er eindelijk vredesoverleg kan worden opgestart, pffff. Voordat de bommen in Nederland gaan vallen en/of onze soldaten naar Oekraine moeten. Ik heb geen idee hoe ik dit moet organiseren, misschien hebben jullie vanuit je ervaring een suggestie?
  Warme vredelievende groet van André Jansen uit Bussum

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).