Utrechtse producten: ‘Ik heb nog nooit een rechte koe gezien’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse producten: ‘Ik heb nog nooit een rechte koe gezien’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse producten: ‘Ik heb nog nooit een rechte koe gezien’

Utrechtse producten: ‘Ik heb nog nooit een rechte koe gezien’
Verschillende creatieve, ambachtelijke of historische producten uit de regio. In de rubriek Utrechts Gemaakt wordt een product uit de stad centraal gesteld. In deze editie: Labour Of Art leren tassen.

Verschillende creatieve, ambachtelijke of historische producten uit de regio. In de rubriek Utrechts Gemaakt wordt een product uit de stad centraal gesteld. In deze editie: Labour Of Art leren tassen.

Aan de Westerkade zit een verzamelplaats voor creatieve bedrijvigheid genaamd ‘DRUK.’ Ook de van origine Duitse Katia Plewnia is met haar bedrijf gehuisvest in deze hub, waar ze leer bewerkt tot handtassen van hoogwaardige kwaliteit. Ze werkt volgens de filosofie van chef Jamie Oliver: een goed, ecologisch biefstuk kan op zichzelf staan en heeft niet veel poespas nodig. “Dat is eigenlijk ook zo met leer. Ik hoef er eigenlijk niets meer aan toe te voegen, ik moet alleen de keuzes maken.”

Begin

“Ik wilde altijd nog iets met mijn handen doen en ontwerpen nadat ik vooral grafisch ontwerper ben geweest. Toen ik eenmaal in Utrecht woonde, heb ik een opleiding leerbewerking gevolgd.” Ze begon kleinschalig met de verkoop van haar tassen binnen haar vrienden- en kennissenkring. Daarna begon ze ook te verkopen op Etsy. Toen ook de webwinkel volgde, kreeg ze klanten van over de hele wereld, voornamelijk uit Amerika en Japan. Ze is nu bezig om ook in Europa voet aan de grond te krijgen.

Wie is Katia?

Katia is meer dan 20 jaar vegetariër geweest, daarom vond ze het werken met dierenhuiden in de eerste instantie een beetje gek. “Ik besefte me wel dat leer een restmateriaal is van de vleesindustrie. Zo lang er vlees gegeten wordt, moet er iets met die huid gebeuren. Het is een duurzaam en hoogwaardig materiaal, en dat boeit me.” Katia werkt met zero waste. “Ik vind het zo raar om een rechte tas te hebben, terwijl een koe niet recht is. Ik heb nog nooit een rechte koe gezien. Die rafelrandjes neem ik op in mijn ontwerp. Het is voor mij een bewuste keuze om littekens, brandmerken of insectenbeten erin te laten of zelfs centraal te stellen. Die imperfectie vind ik juist mooi, het is niet nodig om dat te verdoezelen.”

Plantaardig gelooid

Daarnaast is de ontwerper bezig met onderzoek naar waar haar producten vandaan komen, maar dat blijkt in de praktijk lastig te achterhalen. “Het duurt lang om het te achterhalen, want de leverancier kan je soms ook niet vertellen waar de huid vandaan komt.” Ze vertelt dat er veel strenge milieuregels in Europa zijn ingesteld, waardoor het looien, het houdbaar maken van het leer, is uitbesteed aan landen als China, Bangladesh en India. Daar zouden geen milieustandaarden worden gehandhaafd. “Chemisch looien is heel vervuilend. Die stoffen zitten nog steeds in oude leerproducten. Daarom werk ik met plantaardig gelooid leer, en om de CO2-voetafdruk te verlagen gebruik ik alleen huiden uit Europa.”

Mijlpalen

Een mijlpaal was haar stand op de Dutch Design week, een beurs waarvoor je niet zomaar uitgenodigd wordt. “Dat was een overwinning. Dan word je echt gezien als een designer.” Nog een grote stap was de plaatsing van haar producten in een winkel. “Niet zomaar en winkel, echt een mooie: de oude Honig fabriek in Nijmegen, een hele stoere locatie die aansluit op mijn soft industrial stijl.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).