Utrechtse projecten ontvangen tussen 2014 en 2020 ruim half miljard aan EU-subsidies Utrechtse projecten ontvangen tussen 2014 en 2020 ruim half miljard aan EU-subsidies

Utrechtse projecten ontvangen tussen 2014 en 2020 ruim half miljard aan EU-subsidies

Utrechtse projecten ontvangen tussen 2014 en 2020 ruim half miljard aan EU-subsidies
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
De Europese Unie heeft tussen 2014 en 2020 ruim een half miljard euro aan subsidies gegeven aan verschillende projecten in de gemeente Utrecht. Bijna 215 miljoen euro is terechtgekomen bij de Universiteit Utrecht (UU). Dat blijkt uit onderzoek van ERAC dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie.

De Europese Unie heeft tussen 2014 en 2020 ruim een half miljard euro aan subsidies gegeven aan verschillende projecten in de gemeente Utrecht. Bijna 215 miljoen euro is terechtgekomen bij de Universiteit Utrecht (UU). Dat blijkt uit onderzoek van ERAC dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie.

In totaal heeft de provincie Utrecht tussen 2014 en 2020 zo’n 724 miljoen euro aan EU-subsidies ontvangen. Dat geld is vervolgens verdeeld over 2.355 projecten. “Dit heeft geresulteerd in een extra investeringsimpuls van €984 miljoen en een werkgelegenheidseffect van 13.511 banen”, is te lezen op de website van de provincie.

Universiteit

Ruim 76 procent (551.751.286 euro) van het totale subsidiebedrag is terechtgekomen in de gemeente Utrecht. De UU heeft tussen 2014 en 2020 voor 316 projecten een subsidie gekregen en is daarmee de organisatie met de meeste deelnames in de verschillende Europese programma’s. In totaal kreeg de universiteit net geen 215 miljoen aan EU-subsidies.

Het UMC Utrecht staat met 135 projecten op de tweede plek van organisaties met de meeste deelnames. Het ziekenhuis kreeg tussen 2014 en 2020 ruim 100 miljoen aan subsidie. Andere opvallende namen in de lijst zijn de gemeente Utrecht (23 projecten/11,8 miljoen euro), Hogeschool Utrecht (18 projecten/5,7 miljoen euro) en het Prinses Máxima Centrum (15 projecten/12,9 miljoen euro).

Kennis

De provincie Utrecht heeft naar eigen zeggen de grootste ‘kennisconcentratie’ van Nederland. De Utrechtse kennis- en onderzoeksinstellingen trekken dan ook de meeste Europese subsidies aan. Het gaat om ruim 419 miljoen euro. “Het betreft grootschalige onderzoeks- en innovatieprojecten op het gebied van bijvoorbeeld medisch onderzoek, digitalisering, duurzame energie of elektrisch vervoer”, aldus de provincie.

Europese subsidies zijn daarnaast onder andere gebruikt om de stadsbussen te vergroenen en om sociale huurwoningen van twaalf flatgebouwen in Kanaleneiland energieneutraler te maken.

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En wat voor een tastbare concrete meetbare en zinvolle resultaten zijn behaald voor het bedrag van liefst 1427,00 dat iedere Utrechtse belastingbetaler opgehoest heeft?

  Verantwoording tot de laatste stuiver graag.

 2. HArry

  Voor het rondpompen van geld hebben we Europa niet nodig. Voor democratie is Europa zelfs een slecht voorbeeld. Voor klimaat met rondvliegende vergadertijgers is Europa ook niet goed. En voor vrede met buurlanden maakt Europa er helemaal een potje van.

  Laten we dus ook maar stoppen met Europa.

  Geen voordelen en alleen maar schadelijke bijwerkingen.

 3. Utrechtvoorutrecht

  @SS voor iemand die zelf nooit verantwoording geeft voor claims, bent u wel wat strenger op anderen.

  Maar uw gebeden zijn verhoord: de verantwoording en rapportage van deze projecten is publiek en tot in details. Wees maar blij dat veel medici en onderzoekers een significant deel van hun tijd hebben besteed aan papierwerk. Ook dankzij uw vertrouwen is er een leger accountants van dit geld betaald om er hun plasje over te doen. Mooi hoor!

  Zou fijn als elke schoonmaker in het vervolg aangeeft hoelang er precies over elke taak gedaan is. En de bakker precies van welke akker elk (gesubsidieerd!) graantje via welke opslag in het brood komt. Kunnen we prachtige grafiekjes van maken. En, belangrijker, we kunnen er altijd iets uitpakken wat ons niet bevalt. Drie minuten gedweild in de hal!? Maak er maar twee van. Tijd geschreven onder werktijd? Dikke boete.

  Voor iemand die overheid/overhead wilt beperken, heeft u een verrassend tegenstrijdige visie.

 4. Wim Vreeswijk

  De gelden uit Brussel aan o.a. Utrecht blijven natuurlijk een ‘sigaar uit eigen doos’ want zo zijn de Nederlandse banken verplicht om hun vermogen, na aftrek van verstrekte hypotheken en bedrijfskosten te parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB) en moeten hier zelfs 0,5% ‘bewaarloon’ over betalen aan de ECB waarna de banken deze 0,5% weer in rekening brengen bij o.a. hun Utrechtse spaarders vanaf 100.000 euro.

 5. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  Ja? Laat zien.

 6. Utrechter2

  @Wim Vreeswijk: en zo presenteert de EU zich als gulle oom, en maakt alle bestuurslichamen afhankelijk van zich. Voor mensen die voor de EU (in deze of nog extremere vorm) zijn is dit nog een drogreden extra.

 7. Kadoendra

  @Utrechtvoorutrecht 13/5/2021 – 7:53

  Van Scherpschutter vind ik het altijd enorm goed en fantastisch dat het hem telkens maar weer lukt om een gefundeerde reactie op te roepen.

 8. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Dank. Spijtig genoeg krijg ik ze alleen nooit. Zo zal ook ‘Utrechtvoorutrecht’ aan u demonstreren.

 9. Utrechtvoorutrecht

  @SS Zoekt u zelf even: https://cordis.europa.eu/

 10. Koel Hoofd

  Dit is nou precies waarom de EU zo’n klote organisatie is, het verlegd geldstromen vanuit uw zak naar rijkere zakken.
  Het harkt geld binnen bij de lidstaten die het weer bij hun burgers onttrekken, en vervolgens wordt het uitgegeven aan: de hoger opgeleiden die er alles aan doen om banen voor zichzelf te scheppen met policor ideetjes zoals digitalisering (in het land met het snelste internet en meeste internetaansluitingen ter wereld), duurzame energie of elektrisch vervoer.

  Digitalisering heeft meer banen gekost en het milieu extra nodeloos belast dan dat het banen of milieuwinst heeft opgeleverd. Mensen worden vermozeld en buitenspel gezet door die digitalisering waarin geen plek is voor de menselijke maat. Duurzame energie is ook iets wat de armere mensheid niet kan opbrengen maar waar de rijken wel de vruchten van plukken. Net zoals elektrisch vervoer, ook subsidie voor de elite.
  Medische wetenschap is een ander verhaal, in theorie zou dat iedereen ten goede moeten komen.

  @Scherpschutter
  Je maakte een rekenfoutje
  Het gaat om €554 per inwoner van provincie Utrecht, inclusief pasgeboren babies en 100 jarigen.
  Ik weet een veel leukere berekening voor je die veel meer pijn doet:
  724 miljoen euro aan EU-subsidies + extra investeringsimpuls van €984 miljoen = 1,708 miljard totaal.
  Dat heeft geresulteerd in een werkgelegenheidseffect van slechts 13.511 banen.
  Oftewel om één baan in provincie Utrecht te scheppen is er €126.416 nodig….

 11. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  En ook u bralt maar weer wat in de ruimte:

  https://cordis.europa.eu/search?q=%27Utrecht%27&p=1&num=10&srt=Relevance:decreasing

  Slechts een paar flutprojectjes die helemaal niets opgeleverd hebben.

  @Koel Hoofd

  Dank voor deze correctie. Overigens maakt ook u een denkfout. Een werkgelegenheidseffect is geen baan….Dat zijn twee verschillende zaken. Desalniettemin: de EU is een hopeloos overbodig instituut dat werkelijk niets genereert of bijdraagt. Ze doet niets anders dan vrijheid en welvaart verwoesten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).