Utrechtse puzzelpost: Een mysterie in de brievenbus | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse puzzelpost: Een mysterie in de brievenbus | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse puzzelpost: Een mysterie in de brievenbus

Utrechtse puzzelpost: Een mysterie in de brievenbus
Foto's: Puzzelpost/Ruud Kool
Op de hoogte blijven van al het Utrechtse nieuws? Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

In de rubriek Utrechts Gemaakt staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: de puzzelpost van Ruud Kool (31).

Wie houdt van puzzels, kan bij Ruud Kool zijn hart ophalen. De Utrechter ontwerpt bordspellen, kaartspellen en escape rooms. Twee jaar geleden bedacht hij een nieuwe manier om raadsels op te lossen: puzzelpost. “Het is een dossier van een oude vermissingszaak”, vertelt Kool. “De zus van het slachtoffer vraagt jou om hulp. Door middel van oude brieven, kranten, plattegronden en politierapporten moet je het mysterie oplossen.”

Als je het spel bestelt, krijg je eerst thuis een brief binnen. Een week later volgt de oude archiefdoos vol documenten. Het idee van de puzzelpost komt voort uit zijn liefde voor escape rooms, een spel waarin een groep mensen raadsels moet oplossen om uit een afgesloten ruimte te ontsnappen. “Ik was al langer enthousiast over het idee om een spel naar mensen thuis op te sturen. Toen kwam ik op het idee om puzzelpost te maken. Het combineert precies de drie dingen waar ik van hou. Post, papier en puzzels.”

Crowdfundingsactie

Samen met vrienden zet Kool de eerste versie in elkaar. Hij stuurt honderd handgemaakte proefpakketten rond en zet een crowdfundingsactie op. “Dat was heel spannend”, vertelt hij. “Na vijf van de zes weken zat ik op 72 procent.” De spelontwerper houdt er serieus rekening mee dat het niet lukt, maar tot eigen verbazing loopt het in de laatste dagen plots storm. Na een artikel in het NRC en een enthousiaste tweet van internetondernemer Alexander Klöpping melden zich een hoop nieuwe supporters. Aan het eind van de rit heeft hij het beoogde doel ruimschoots bij elkaar. Hij haalt 45.000 euro op.

Met dat geld verbetert hij het Boekanier Dossier, de eerste puzzelpost over de vermissingszaak van Abigail Boekanier. Inmiddels is bijna de hele voorraad verkocht. Het succes van het spel is volgens Kool onder andere te danken aan het realistische dossier. “Het voelt heel echt. De archiefdoos is beschadigd, de post opengescheurd en de kranten zien er oud en bruin uit.”

Papierversnipperaar

Het bedenken en ontwerpen van het spel is leuk, maar het fysiek maken ook, vertelt Kool. “In elk pakket zit een setje papiersnippers van een document dat door de papierversnipperaar is geweest. Het is belangrijk dat het de goede snippers zijn. Als er een dubbele in zit, neemt dat de magie van het spel weg. Om zeker te zijn dat het goed gaat, zijn bij alle tweeduizend pakketten de snippers weer aan elkaar gepuzzeld om te checken of het klopt.”

Inmiddels loopt het zo goed dat hij het productie- en distributiewerk uitbesteedt.  Fijn, vindt de spelontwerper. “Als je niet uitkijkt, kom je nooit meer toe aan het maken van een nieuw spel. Dat is mijn eerste prioriteit in 2018. Ik wil meer, nieuwe delen uitgeven.”

Dat het Boekanier Dossier zoveel positieve reacties oplevert, maakt het ontwerpen van een nieuw spel spannend. “Ik voel de druk. Aan het Boekanier Dossier heb ik twee jaar kunnen schaven. Die tijd heb ik nu niet. Aan de andere kant heb ik veel geleerd en weet ik nu hoe ik een spel goed kan testen. Ik ga gewoon mijn best doen. Ik geloof dat zolang ik het leuk vind eraan te werken, er iets heel moois uit zal komen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).