Utrechtse PvdA krijgt geen steun voor tijdelijke boycot van ontwikkelaar Wilhelminawerf Utrechtse PvdA krijgt geen steun voor tijdelijke boycot van ontwikkelaar Wilhelminawerf

Utrechtse PvdA krijgt geen steun voor tijdelijke boycot van ontwikkelaar Wilhelminawerf

Utrechtse PvdA krijgt geen steun voor tijdelijke boycot van ontwikkelaar Wilhelminawerf
Artis impression Wilhelminawerf
De motie van de Utrechtse PvdA om de relaties met ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) tijdelijk te verbreken, kon donderdag niet op steun rekenen van de Utrechtse raad. Utrecht ligt met ontwikkelaar KondorWessels Projecten in de clinch over de huurprijzen van woningen in de Wilhelminawerf, in de Merwedekanaalzone.

De motie van de Utrechtse PvdA om de relaties met ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) tijdelijk te verbreken, kon donderdag niet op steun rekenen van de Utrechtse raad. Utrecht ligt met ontwikkelaar KondorWessels Projecten in de clinch over de huurprijzen van woningen in de Wilhelminawerf, in de Merwedekanaalzone.

Volgens het Utrechtse college houdt KWP zich niet aan de in 2016 gemaakte prijsafspraken, maar volgens KWP zijn er geen bindende afspraken over de huurprijzen gemaakt. Het college besloot twee weken geleden, nadat gesprekken met KWP niks opleverden, om naar de rechter te stappen.

KWP is een dochterbedrijf van Volker Wessels, een ontwikkelaar die meerdere projecten in Utrecht heeft lopen. Onder meer het bouwproject aan de Archimedeslaan wordt uitgevoerd door Volker Wessels. De PvdA diende een motie in die het college opdraagt de relaties met KWP en moederbedrijf Volker Wessels tijdelijk te beëindigen.

Stopzetten

“Wij willen dat de gemeente haar zakelijke relatie met ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) tijdelijk stopzet tot het juridische geschil in het project Wilhelminawerf opgelost is”, zegt PvdA-raadslid Bülent Isik.

Isik betoogt dat geen enkele projectontwikkelaar de baas is in de stad. “Dat is namelijk de Utrechtse gemeenteraad. Dat moeten alle ontwikkelaars en beleggers weten. Wij bepalen hier de spelregels en niet het grootkapitaal.”

Geen meerderheid

Een eerdere motie van de PvdA om KWP te sommeren zich aan de prijsafspraken te houden, werd nog unaniem aangenomen. De motie van woensdag om de zakelijke relaties tijdelijk te beëindigen kon niet op steun rekenen. Alleen de PvdA stemde voor.

De PvdA is teleurgesteld over de uitkomst. “Helaas werd deze motie tijdens het debat niet door een meerderheid gesteund. Het college kiest er samen met een grote meerderheid van de raadsleden voor om de zakelijke voort te zetten met de ontwikkelaar die gemaakte afspraken niet nakomt. Teleurstellend.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Uuutje

  Maakt meteen duidelijk dat de projectontwikkelaars, beleggers en groot kapitaal dus WEL de baas zijn in de stad. Kennelijk hebben ze zo’n beetje de hele gemeenteraad in de pocket; maar dat wisten we eigenlijk al. Triest wel.

 2. PvC

  Misschien moet de gemeente zich eens realiseren dat ze gewoonweg niet in staat zijn om te onderhandelen met ervaren partijen als projectontwikkelaars, en dat er elke keer bepalingen in de contracten sluipen (of ontbreken) waardoor de gemeente het nakijken heeft.
  De gemeente is al niet meer de baas in de stad sinds de komst van Hoog Catharijne. En er zijn teveel voorbeelden van slechte onderhandelingsresultaten waarbij de raad achteraf blijkt te hebben zitten slapen.

 3. RABE

  Had ik toch PVDA moeten stemmen.

 4. Pensionado

  Eens PVC, heb eerder mogen ervaren dat KWP op het eerste gezicht inlevend en meedenkend participeert maar vervolgens spijkerhard als het gaat om contractuele belangen en juridisch kader….

 5. W

  PVC u hebt helemaal gelijk! Dit college is te naïef om te onderhandelen met deze snelle vastgoedhandelaren.
  Gezien het besluit van de gemeenteraad zijn er waarschijnlijk nog veel meer afspraken tussen dit college en projectontwikkelaar KondorWesselsProjecten! Wie weet?
  Kijk hoe diep Utrecht voor haar authentieke inwoners gezonken is met een beetje sociale bouw: 2700 inschrijvingen voor 40! woningen.
  Menig projectontwikkelaar is jaloers op deze twee getallen!
  Maar eigenlijk is het een schande voor de inwoners die al jaaaaaren op woonruimte wachten.
  Jammer Bülent Isik! Goed initiatief! van jou(PvdA)!
  Dit noemen we nou lef en laf! Lef voor jou(PvdA) en laf voor…………!
  Maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen mensen!

 6. Henk

  De Gemeente Utrecht verhoogt zelf ook de huurprijzen fors.
  https://www.ad.nl/utrecht/gemeente-utrecht-gooit-huren-voor-ondernemers-midden-in-crisistijd-omhoog-onbegrijpelijk~a31d1f2d/?referrer=https://www.google.com/

 7. Lauk

  Ik ben erg benieuwd waarom de andere partijen deze motie niet hebben gesteund. DUIC: graag uitvoeriger berichtgeving!

 8. Koel Hoofd

  “Isik betoogt dat geen enkele projectontwikkelaar de baas is in de stad. “Dat is namelijk de Utrechtse gemeenteraad. ”
  De gemeenteraad laat zich al jaren lang de groene kaas van het duurzame brood eten en met een duurzame kluit het groene riet insturen door het D66/GL college.
  Ook in Utrecht is er een probleem met macht en tegenmacht.

 9. HArry

  Gewoon op de blaren zitten als je hebt liggen slapen. Stop dus met deze onzinnige reputatiereparatie. Gemeente heeft afspraken niet goed in de overeenkomst opgenomen. En nu weer verder graag.
  Op naar de volgende blunder!

 10. W

  Koel Hoofd! U hebt hier een wel héél belangrijk punt!
  Laten we kijken of ‘het nieuwe leiderschap’ van D66, mevrouw Kaag, ook snel! doorsijpelt naar de Utrechtse gemeenteraadsleden van D66 en Groen Links! Want al jaren bloeit/groeit in Utrecht alleen maar de grote macht en tegenmacht! van vooral deze twee partijen!

 11. Wim

  @ HArry

  Zie de afwijzing van de gewenste greep uit het groeifonds.

 12. Lachgas

  Zoals zo vaak in de politiek: wel blaffen, niet bijten.
  Ophef om niets dus.

 13. Koel Hoofd

  @W
  Kaag en nieuw leiderschap?
  This is new boss, same as old boss….

 14. Yoshua

  PVDA kan beter de relaties onder de loep gaan nemen die deze slechte en domme deal hebben gesloten.
  Lijkt wel of de PVDA denkt dat de PVDA in de gemeenteraad zit om vliegen te vangen.
  Wanneer de PVDA had gedaan wat ze moeten doen, controleren, dan was het contract heel misschien wel goed dicht getimmerd.
  Beetje vreemd om iemand te willen uitsluiten die een eerlijke deal heeft gesloten met slapende politieke partijen en slapende ambtenaren.
  Zelf niet opletten en dan wijzen naar anderen wanneer de door de politiek gemaakte fout boven komt drijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).