PVV Utrecht wil de naam Uithof behouden en komt met tussenoplossing | De Utrechtse Internet Courant PVV Utrecht wil de naam Uithof behouden en komt met tussenoplossing | De Utrechtse Internet Courant

PVV Utrecht wil de naam Uithof behouden en komt met tussenoplossing

PVV Utrecht wil de naam Uithof behouden en komt met tussenoplossing
De Uithof / Utrecht Science Park
De Utrechtse PVV heeft vragen gesteld aan het college over de naamswijziging van De Uithof naar Utrecht Science Park. Volgens Henk Deún (PVV) moet er niet alleen worden gekeken naar de internationale uitstraling van de naam, maar ook naar het historische plaatje en de naamsbekendheid van ‘De Uithof’ in Utrecht. Uithof Science Park (USP) lijkt hem een goede tussenoplossing.

De Utrechtse PVV heeft vragen gesteld aan het college over de naamswijziging van De Uithof naar Utrecht Science Park. Volgens Henk Deún (PVV) moet er niet alleen worden gekeken naar de internationale uitstraling van de naam, maar ook naar het historische plaatje en de naamsbekendheid van ‘De Uithof’ in Utrecht. Uithof Science Park (USP) lijkt hem een goede tussenoplossing.

De initiatiefnemers van de stichting Utrecht Science Park (UU, UMCU, HU, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht) hebben in 2012 gekozen voor de naam ‘Utrecht Science Park’, maar de naamswijziging is maar deels doorgezet. “Door de vele aanduidingen ‘De Uithof’ in het OV, P+R De Uithof en op de verkeersborden is van een consequent gebruik van de gewijzigde naamvoering van het gebied nog geen sprake”, schreef het college in een raadsbrief op 6 april. Het Utrechtse college noemt de situatie ‘halfslachtig’.

De partners, die op 22 maart een brief naar het college stuurden, stellen dat de naam ‘De Uithof’ een negatieve lading heeft en geen verbinding vormt met de stad Utrecht. De PVV is het niet eens met de aannames die worden gemaakt door de USP-partners.

Uithof Science Park

De PVV vraagt zich af of en hoe onderzocht is of Utrechters een negatieve associatie hebben met ‘De Uithof’. Bovendien stelt de partij dat De Uithof juist wél een historische binding heeft met de stad. Deún is van mening dat dit een rol zou moeten spelen bij de benoeming van het gebied.

Deún vraagt zich af of het gebied niet een dubbele toevoeging kan krijgen: Uithof Science Park (USP). “Waarom is er niet gekozen voor een historische én internationale naam? Uithof Science Park geeft die mogelijkheid. Heeft het college deze naam ook overwogen? Zo nee, is men alsnog bereid dat te onderzoeken?”, vraagt Deún aan het Utrechtse college.

14 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Creatief hoor, die Van Deún.

 2. wimutrecht

  Het lijkt mij belangrijker om de onduidelijkheid aan de westkant van de stad eerst eens aan te pakken. Utrecht is Utrecht met allerlei wijken. Verwijzingen alsof De Meern en/of Vleuten nog zelfstandige dorpjes zijn behoren inmiddels bijna 18 jaar tot het verleden. Gelukkig is mijn navigatie inmiddels zo ver dat verwijzingen naar waar ik woon onder Utrecht te vinden zijn.

 3. Johanneus

  Ik vraag me af hoeveel studenten het ‘Utrecht Science Park’ noemen wat een mondvol is.

  ‘De Uithof’ is veel korter en heeft meer karakter dan stadnaam+science park.

 4. WP

  Ik ben nog steeds voor de naam:

  Utrecht Science Park ‘De Uithof’

  Wellicht wat lang, maar iedereen blij lijkt me

 5. Kees N

  En waar is de Johannapolder gebleven?

  (antwoord: omgedoopt tot “De Uithof”)

 6. Fred

  Johanneus: dat zal toch afgekort gaan worden tot “Het USP”, nog weer korter dan de Uithof.

  Wimutrecht: Inderdaad, vreemd ook dat station Vleuten ook nog steeds geen “Utrecht – Vleuten” heet.
  Het zal wel zo’n sentimentele reden hebben i.v.m. de oorspronkelijke bewoners die natuurlijk vinden dat het niet bij Utrecht hoort, net zoiets als met Zuilen vroeger.

 7. GeeWee

  De Uithof +1

 8. Frits

  @Fred en Wim;
  De Meern en Vleuten behoren dan wel tot de gemeente Utrecht, maar zijn wel afzonderlijke plaatsen, dus geen onderdeel van de stad Utrecht. Station Breukelen heet ook nog steeds Breukelen, en niet Maarssen Breukelen. Of Stichtse Vecht Breukelen.

 9. Tim

  Uithof bekt lekkerder, het is een algemeen bekende naam(heb nog nooit iemand gesproken die de Uithof uit zichzelf Sceince park noemt) en unieker en origineler, want elke studentenstad kan zijn campus wel ondopen tot “sceince park”. Daarnaast denk ik dat vooral voor de internationalen een plek beter vindbaar is als je er een naam aangeeft die niet overal bedacht zou kunnen worden. (Hoewel de Uithof de pech heeft dat die in Den Haag ook bestaat)

 10. Teunis

  @WP, helemaal mee eens! Het héét De Uithof en het ís het Utrechtse “Science Park”.

 11. Yoshua

  Voor de PVV noemen we het gewoon de Oethof, kunnen ze internationaal makkelijk uitspreken.

 12. WHL

  Het gaat er ook om dat de buurt een nieuwe naam moet krijgen en dan is Utrecht in Science Park dubbel.

 13. Angelique

  Op de website van de universiteit lees ik ook “Utrecht Science Park de Uithof”
  Dus De Uithof is de naam, Utrecht Science Park wat het is. Voor Engelstaligen dan tenminste. Voor Nederlanders zou het dan Utrechts Wetenschapspark De Uithof mogen worden. Maar ja, wie wil er nou nog Nederlands praten.

 14. Luuk Upuuk

  Waarom niet : “Utrecht Wetenschaps Park vanouds genaamd De Uithof”? Gewoon nederlands en ook nog historisch correct.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).