Utrechtse raad wil minder vluchtelingen per opvanglocatie | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse raad wil minder vluchtelingen per opvanglocatie | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse raad wil minder vluchtelingen per opvanglocatie

Utrechtse raad wil minder vluchtelingen per opvanglocatie
Een motie van PvdA-raadslid Bouchra Dibi om minder vluchtelingen per locatie op te vangen is door de gehele gemeenteraad gesteund. Dat bleek vanmiddag tijdens een vergadering over de opvang in Utrecht. 

Een motie van PvdA-raadslid Bouchra Dibi om minder vluchtelingen per locatie op te vangen is door de gehele gemeenteraad gesteund. Dat bleek vanmiddag tijdens een vergadering over de opvang in Utrecht. 

Er wordt bij nieuwe locaties nu vooral gekeken of er minimaal 300 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Dit ziet het COA graag en hierdoor zijn er heel weinig potentiële locaties beschikbaar om vluchtelingen op te vangen. Met deze motie wil de gemeenteraad deze situatie verbeteren, mede doordat de locatiekeuze voor Overvecht niet bij iedereen op evenveel steun kan rekenen. Wethouder Kees Diepeveen gaat hier nu met het COA over in gesprek.

Ook een andere motie van Dibi om voorschoolse educatie aan vluchtelingen onder de 4 jaar aan te bieden is door het college van B&W overgenomen. Dit moet voorkomen dat deze kinderen met een grote achterstand beginnen zodra ze naar de basisschool gaan.

11 Reacties

Reageren
 1. Wilko

  Mooi! Kleine groepen integreren beter en zijn minder beangstigend voor de omwonenden, of die angst nouw terecht is of niet.

  Ook voorschools onderwijs zal er alleen maar voor zorgen dat de integratie beter gaat. De oorlog in Syrie is immers vorlopig nog niet voorbij.

 2. [email protected]

  Zo dat is politieke slimheid van Dibi, de eerste paar honderd gelukzoekers/hoogopgeleiden zijn er doorheen gedrukt, en om geen politiek gezichtsverlies te lijden in Utrecht stemt iedere politieke partij in met deze motie.

 3. Heer Plus

  Of de politiek neemt een verstandige beslissing.

  @ Geenstijl> bij jou is iedere beslissing genomen door een andere partij dan een hele rechtse een slechte. Waar slaat dat op? Hoe kortzichtig kan je eigenlijk zijn? Het hoort toch om de inhoud te gaan? Daarnaast wordt de lokale overheid geconfronteerd (in eerste instantie) met wensen en regels door Den Haag/ COA opgelegd. Het enige dat men kan doen is achteraf reageren door eigen beleid op te leggen.

  Waar je terecht kritiek op kan hebben is waarom Overvecht wordt uitgekozen als opvanglocatie en daar gaat de lokale politiek ook de mist in.

  Maar dat vluchtelingen, die toch wel komen, ergens opgevangen moeten worden lijkt me 1 ding dat boven water staat. Door mensen die wegvluchten uit een van de meest verschrikkelijke oorlogen uit de recente/ moderne geschiedenis (en zeker die van deze eeuw) weg te zetten als gelukszoekers sla je de plank volledig mis. Dat er mensen met foute ideeën tussen de vluchtelingenstroom zitten is niet geheel te voorkomen en dat er mensen zijn die een slaatje moeten menen te slaan uit crisissen is iets dat je altijd wel zult blijven houden. Het zijn net mensen. In ieder mens zit goedheid en kwaadheid. Soms slaat het door naar de ene kant en soms naar de andere. Neemt niet weg dat de overgrote meerderheid vluchtelingen is wegvlucht voor bombardementen en dat ook pas na jaren van oorlog. het is dus niet zo dat men bij de eerste oorlogsdaden al is weggevlucht maar zo lang mogelijk is blijven zitten in eigen land. Wie er bombardeert is op dit moment voor de bevolking niet zo evident, of het nu de Amerikanen, Russen, Syriërs, Nederlanders zijn of die enge club is met staat in de naam. Je moet je eens even voorstellen, bombardement op Rotterdam (duurde niet zo gek lang dat bombardement) op de grote steden, maar dan op dagelijkse basis (zo niet de hele dag door) en op veel grotere schaal, want grotere steden en in meerdere steden tegelijk.

  Zou jij dan blijven, in zo’n land? Zou jij in een boevenstaat als Turkije willen zitten die misdaden tegen de eigen bevolking pleegt, ik weet ik niet al hoe lang, onder het bewind van een dictator? Zou jij in Israël willen zitten als vluchteling uit dat gebied in een land waar ze hun eigen sores niet kunnen oplossen. In een inmiddels arm land als Griekenland waar extreemmrechtse knokploegen inknuppelen op alles wat uit den vreemde komt, of de voormalige Joegoslavische staten, waar ze het ook niet op den vreemdeling hebben? Of zou jij toch ook echt voor de beste optie, dus Noord-Europa willen gaan?

  Ik vind het sneu voor de echte vluchtelingen dat een een groep anderen onder hen, met verkeerde bedoelingen, het zo voor hen verpest, want mensen als jij willen daardoor iedereen maar buiten sluiten, uit angst> terwijl de situatie zo is, zoals hij is momenteel, al dan niet zelfs min of meer veroorzaakt door het zgn “vrije”westen zelf. We hebben er maar mee te dealen. Er is geen keus. Of misschien moet de VS als onze “bondgenoot” maar eens wat vluchtelingen gaan opvangen, aangezien zij deze shit gestart hebben door Asaad menen te hebben moeten willen wippen een paar jaar geleden. Let wel, daar is de ellende begonnen. Of door hun compleet zinloze ingrijpen in Irak, of zijn we dat vergeten?

 4. [email protected]

  @Heer Plus, fijn even dat stukje uit een links krantje overgenomen en dan schrijven dat het vooral onze schuld is, er is wat mij betreft maar een oplossing, opvang in eigen land onder mandaat van de VN.
  Maar in een ding moet ik je gelijk geven, de Amerikanen/Engeland hebben er een grootte puinhoop van gemaakt in deze zandbak, maar dat betekent niet dat wij het maar even moeten oplossen voor deze mensen, en het zo zielig moeten vinden dat men gelijk een woning en sociale voorzieningen krijgen.
  Hand in hand terug naar eigen land, want het zijn immers hoog opgeleiden en dus onmisbaar voor de wederopbouw van het land.

 5. De vrolijke noot.

  Duizenden Iraakse vluchtelingen die vorig jaar in Finland aankwamen, hebben hun asielprocedure afgebroken en gaan vrijwillig terug naar huis. Als reden noemen ze familieproblemen en hun teleurstelling over het leven in het koude land.

  Finland zag het aantal asielzoekers vorig jaar vertienvoudigen tot 32.500, terwijl dat er een jaar eerder nog 3.600 waren. De meesten zijn jonge Iraakse mannen.

  Voor degenen die zich hebben bedacht, gaat Finland speciale chartervluchten naar Bagdad sturen. Volgens de autoriteiten gaat het tot nu toe om 4.100 mensen die terug willen.

  Misschien is dit ook een voorbeeld voor Nederland om op deze wijze mensen te repatriëren naar het land van herkomst.

 6. Kees B

  Comment [email protected]
  Jullie blijven vluchtelingen gelukzoekers noemen. Wanneer beseffen jullie nu eens eindelijk dat de overgrote meerderheid van de vluchtelingen maar weinig keuze hebben.
  Om deze mensen pertinent als gelukzoekers, (wat is daar trouwens mis mee?), of nog erger, als verkrachters, misdadigers, of fundamentele moslims neer te zetten, getuigd van een empathieloze en egocentrische opvatting.
  Kritiek op hoe de Europese overheden met dit gigantische leed van miljoenen mensen omgaat kan inderdaad terecht zijn. Maar, er komt geen enkele positieve kritiek van jullie kant. Het enige wat jullie doen is tweedracht, angst en haat verspreiden onder goed(slecht) gelovende bevolking.

 7. Tja

  @GeenStijl,

  Niks overgeschreven, gewoon elf bedacht met mijn hersenen. Ik ga af op eigen ervaringen en baseer daar mijn mening op en probeer mijn mening niet te veel te laten kleuren door roeptoeters die et zien en te horen zijn in verschillende media.

  Volgens mij zit de noodopvang op dit moment vooral in tentenkampen en oude kazernes. Er is geen tijdelijke vluchteling die in huurwoningen wordt opgevangen. het is volgens mij al heel vaak uitgelegd, maar het zijn statushouders die vaak al 8 jaar in Nederland verblijven die in aanmerking komen voor huurwoningen. Mensen die toestemming hebben om in Nederland te blijven en verblijven en dus ook mogen meedingen voor huurwoningen. Dat mensen geboren en getogen in een stad voorrang op huurwoningen zouden moeten hebben, ben ik met je eens. Maar dat er te weinig sociale huurwoningen zijn is vooral een gevolg van heel eng rechts beleid, die beleid voeren voor het grootbedrijf. Ga daar maar eens over nadenken. Ook de blonde grote roerganger stemt praktisch altijd in met wetgeving die het schalie stelsel in Nederland uitholt. Daar moet je o.a. zijn als er te weinig huurwoningen zijn voor mensen in en uit Utrecht bijv.

 8. Heer Plus/ Tja

  @ Geen Stijl; en ja, ik heb meerdere online persoonlijkheden 😛

 9. [email protected]

  @Heer Plus/ Tja 13 FEBRUARI 2016 OM 12:48;
  Dat er te weinig sociale huurwoningen zijn dat is toch echt een beleid van de PvdA,vraag maar aan Kees van Oosten.
  En ja ik weet dat deze grootte blonde leider ook niet de oplossing zal zijn, maar voor velen is dit wel de man die de dingen benoemt zoals ze zijn, maar volgens mij schrijft de vrolijke noot een zinnig stukje over zgn asielzoekers.
  Maar ga vooral verder met die linkse droom, dan word je vanzelf wel wakker, terug in de realiteit zoals die dan is.

 10. Jansen

  Misschien eens goed om de andere kant van de medaille te belichten, aangezien ik vind dat de tegenstanders van vluchtelingen opvangen te veel met eenzijdige berichten komen. Spreken zij wel de waarheid dan?

  Mijn inziens is een links-rechts discussie de stomste discussie die je kan voeren. Laten we idd alle links-denkenden mensen, ook inwoners van dit land, maar weg zetten als naïeve hippies en laten we alle rechts-denkende mensen maar weg zetten als enorme ego’s, nee dan komen we ergens. Ipv bekijken welke elementen we uit de verhalen van beide kampen kunnen meenemen in nuttige oplossingen.

  De linkse en rechtse hokjes voorkomen dat we zien hoe wij met echte vluchtelingen omgaan niet echt meer menswaardig is te noemen en voorkomt ook dat we de echte gevaren voor onze samenleving niet meer kunnen benoemen en we ze ook niet uit de stroom vluchtelingen kunnen halen. De discussie/ het debat wordt veel te zwart-wit gevoerd. Het gevolg is dat ik hier veel rechtse reacties op ga krijgen, mensen die mij te soft noemen, maar een belangrijk element uit mijn stuk missen, namelijk: “dat we de echte gevaren voor onze samenleving niet meer kunnen benoemen en we ze ook niet uit de stroom vluchtelingen kunnen halen”.

  Daarom is het altijd goed om een tegengeluid te laten horen. Misschien zit er nog eens een kern van waarheid in, stel je voor.

  http://www.nrc.nl/next/2015/12/17/kamp-van-niks-in-beautiful-country-1567513

  http://bondprecairewoonvormen.nl/2015/10/oorzaak-woningnood-vvd-of-asielzoekers/

 11. service definition essay

  Many thanks for the information, now I will not commit such error.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).