Utrechtse raad wil uitleg van college over afwijzen commercieel zwembad | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse raad wil uitleg van college over afwijzen commercieel zwembad | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse raad wil uitleg van college over afwijzen commercieel zwembad

Utrechtse raad wil uitleg van college over afwijzen commercieel zwembad
Verschillende partijen in de Utrechtse gemeenteraad hebben het college vragen gesteld over de plannen voor een nieuw zwembad. In december werd duidelijk dat de gemeente graag een bad wil bouwen bij het Máximapark. Een commerciële partij, Vitaliteits- en Educatie Centrum (VEC) Midden-Nederland, wil een zwembad bouwen bij Strijkviertel. Uit een haalbaarheidsonderzoek kwam het plan van VEC naar voren als ‘meest kansrijk’, maar het plan is door het college vooralsnog afgewezen.

Verschillende partijen in de Utrechtse gemeenteraad hebben het college vragen gesteld over de plannen voor een nieuw zwembad. In december werd duidelijk dat de gemeente graag een bad wil bouwen bij het Máximapark. Een commerciële partij, Vitaliteits- en Educatie Centrum (VEC) Midden-Nederland, wil een zwembad bouwen bij Strijkviertel. Uit een haalbaarheidsonderzoek kwam het plan van VEC naar voren als ‘meest kansrijk’, maar het plan is door het college vooralsnog afgewezen.

Uit verschillende onderzoeken in opdracht van de gemeente blijkt dat er komende jaren in de gemeente Utrecht een tekort aan overdekt zwemwater ontstaat. Omdat de stad flink groeit is er ruimte voor en behoefte aan een nieuw zwembad. De gemeente liet afgelopen december weten graag een zwembad te bouwen bij het Máximapark.

Om een nieuw zwembad te bouwen is er wel een hoop geld nodig. Uit het onderzoek komt een totaalbedrag van ongeveer 15 miljoen euro naar voren. Dit geld is nog niet door de gemeente gereserveerd, dat moet dus nog wel gebeuren.

Plan van VEC

Tegelijkertijd werd duidelijk dat er ook een commerciële partij is die wel een zwembad wil bouwen. Het plan dat VEC Midden-Nederland voor ogen heeft, bevat een uitbreidbaar binnenbad en een buitenzwembad aan Strijkviertel, al ligt die locatie niet vast.

VEC wil het zwembad combineren met commerciële functies, zoals horeca en een businesscentrum, maar ook met maatschappelijke diensten, zoals huiswerkbegeleiding, een kinderopvang, een leeromgeving in samenwerking met ROC Midden-Nederland en een trainingsfaciliteit voor de veiligheidsregio’s. In het plan is ook een duiktoren van 20 meter
diep opgenomen

Volgens een van de haalbaarheidsonderzoeken is het plan van initiatiefnemer VEC Midden- Nederland het ‘meest kansrijk’. Vorige week was er een informatiebijeenkomst waar ook VEC aanwezig was. CDA, VVD, D66 en PvdA lieten na die bijeenkomst weten ‘gecharmeerd’ te zijn van het plan van VEC.

Deze politieke partijen vragen zich nu af waarom het plan vooralsnog door de gemeente is afgewezen. Ook willen de partijen van het college weten of er alsnog gepraat kan worden over een commercieel zwembad, zoals VEC dat voor ogen heeft.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Het gaat niet alleen om de bouwkosten. Als zo’n zwembad er eenmaal staat kosten veel gemeentelijke zwembaden ettelijke miljoenen per jaar om de exploitatie rond te krijgen. Uiteraard voor rekening van de belastingbetaler.

  Hoewel ik over het algemeen niet zo’n voorstander ben van privatisering, lijkt me dit nu bij uitstek een project dat je wél aan de vrije markt over kan laten.

 2. Gerard Brugmans

  In dat VEC plan zie ik allerlei dingen langskomen die je volgens mij niet aan een commerciële partij moet overlaten. Als op ‘maatschappelijke diensten’ winst moeten worden gemaakt gaat meestal mis. Ook hier hoor ik weer (net zoals bij die Change= studentenhokken in LR) een vaag marketing praatje om onze naïeve gemeentebestuurders in te pakken zodat VEC dat zwembad mag gaan bouwen.

 3. Angelique

  Wat raar, D66 zit toch zelf in dat college?

 4. [email protected]😉

  Zullen wel geen vriendjes bij de ambtelijke top hebben, dan heb je weinig kans ván slagen in Utrecht.
  Overal is er ruimte voor commerciële partijen en in dit geval niét, erg vreemd hóór.

 5. Henk

  Bij de ontwikkeling van de Utrechtse woonwijk Lunetten is er ooit sprake geweest van de bouw van een zwembad, maar die plannen zijn al gauw van tafel geveegd toen bleek dat de gemeente de exploitatiekosten niet rond kreeg. Al gauw daarna heeft men het bestemmingsplan aangepast en zijn er huizen, tankstation en een horecagelegenheid (het Wok-restaurant) voorzien en gebouwd. Ter compensatie heeft de Gemeente Utrecht besloten een sporthal aan het Zwarte Woud neer te zetten (overigens na lang wikken en wegen, want ook daar was de vrees voor een jaarlijks exploitatietekort aanwezig). Ergo, als VEC een goed businessplan heeft voor een kostendekkende exploitatie van dit project, zie ik niet in waarom de politiek tegen zou kunnen zijn.

 6. ACTK

  Hou die commercie maar lekker buiten de deur. Je kan best een restaurantje eraan plakken of andere commerciële zaken, maar je moet geen winstmaximalisatie hebben bij de entreepoortjes van het bad. Is gewoon een algemene nutsvoorziening. Moet toegankelijk en financieel bereikbaar zijn voor alle Utrechters.
  En 15 miljoen? Tsja, klinkt als veel voor mensen die overtuigd moeten worden om dit over te laten aan de mensen die dat soort bedragen snel beschikbaar kunnen krijgen. Maar 15 miljoen is echt niet zo’n enorm bedrag. Op Funda kan je huizen vinden die duurder zijn. Dus dan moeten we zo’n bak met water en een halletje erboven met zijn allen toch wel op kunnen hoesten…

 7. Rob Huiberr

  Wat is een duiktoren van 20 meter diep?
  Misschien ontgaat me iets, maar ik snap niet wat dat is.

 8. wollie

  hadden we de nederrijnse plas maar niet vergiftigd…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).