Utrechtse raadsleden willen nieuwe verlofregeling Utrechtse raadsleden willen nieuwe verlofregeling

Utrechtse raadsleden willen nieuwe verlofregeling

Utrechtse raadsleden willen nieuwe verlofregeling
Archieffoto gemeenteraad Utrecht.
De Utrechtse gemeenteraadsleden vinden dat de huidige verlofregeling toe is aan vernieuwing. Samen met hun collega’s uit Groningen en Breda sturen ze donderdag een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om hier aandacht voor te vragen.

De Utrechtse gemeenteraadsleden vinden dat de huidige verlofregeling toe is aan vernieuwing. Samen met hun collega’s uit Groningen en Breda sturen ze donderdag een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om hier aandacht voor te vragen.

Gemeenteraadsleden kunnen alleen verlof aanvragen in het geval van zwangerschap, bevalling of ziekte. De regels zijn verankerd in de Grondwet en de Kieswet en werden twintig jaar geleden doorgevoerd om vooral de positie van vrouwen in de politiek te versterken.

Andere redenen, zoals ouderschapsverlof, pleegzorg, adoptie en mantelzorg zijn niet geldig voor het aanvragen van verlof. Dat is volgens de raadsleden niet meer van deze tijd.

De raadsleden schrijven: “De afgelopen decennia zijn de samenleving en de arbeidsmarkt sterk veranderd. Meer flexibiliteit, ruimere verlofregeling voor aanstaande ouders en mantelzorg of (zorg)verlof voor speciale gevallen zijn steeds meer normaal geworden. Echter, de verlofregeling van volksvertegenwoordigers is in die tijd niet mee veranderd.”

16 weken

De verloftermijn is bovendien gebonden aan een vaste periode van steeds 16 weken. Een praktijkvoorbeeld is een van de initiatiefnemers, Jony Ferket (fractievoorzitter D66 Utrecht). Zij neemt nu twee keer 16 weken, dus in totaal 32 weken, verlof vanwege haar zwangerschap. Liever had zij een kortere periode opgenomen.

Ferket: “Avonden en weekenden doorwerken tot slechts enkele weken voor mijn uitgerekende datum is vanwege mijn zwangere lijf niet meer te combineren met mijn andere werk en mijn gezin. Voor mij zijn 16 weken verlof net te kort, maar 32 weken weer veel te lang.”

Verplicht ontslag indienen

Ook is het niet mogelijk om je tijdelijk als raadslid te laten vervangen wanneer zich een maatschappelijke kans voordoet. Zo kon Rick Zagers (raadslid VVD Breda) alleen deelnemen aan een buitenlandse uitzending voor Defensie als hij zijn ontslag als raadslid zou indienen omdat de reden niet onder de wettelijke verlofmogelijkheden valt.

De boodschap van deze raadsleden is helder: de huidige verlofregeling die vastgelegd is in landelijke wetgeving, is aan modernisering toe. Omdat deze regelgeving vastgelegd is in de Grond- en Kieswet is Den Haag nu aan zet.

5 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    1 verlof in het geval van zwangerschap, bevalling of ziekte.
    2 Andere verlof redenen, ouderschapsverlof, pleegzorg, adoptie en mantelzorg
    3 om de positie van vrouwen […] te versterken.

    Het mag wat kosten, die deeltijd vrouwenparticipatie.

  2. Len

    Nou dat is toch niet zo moeilijk dan? Handtekening eronder en weer verder!

  3. Scherpschutter

    Een fair betoog van deze ambtenaren. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een gelijke behandeling van ambtenaren en werknemers van bedrijven.

    Persoonlijk zie ik dan ook een mooie kans voor bredere modernisering. Een ruil. Ambtenaren krijgen moderne verlofregelingen….in ruil voor het inleveren van hun bijzondere ontslagbescherming, die natuurlijk al helemaal niet meer bij deze tijd hoort.

    Daar kan helemaal niemand op tegen zijn, deze koene strijders voor moderne arbeidsvoorwaarden wel in het laatst uiteraard.

  4. W.

    @Scherpschutter: Raadsleden zijn echter gekozen volksvertegenwoordigers en geen ambtenaren. We mogen elke vier jaar met z’n allen over hun ‘ontslag’ (of juist niet) bepalen. 😉

  5. Marcel

    Ons hele stelsel van raadsleden en college is aan: op de schop toe. Heb 4 jaar raadswerk gedaan. Kan er een boek over schrijven hoe dit achterhaalde concept werkt. Net ook de lijstrekker gelezen van D66 in DUIC en op exacte vragen geeft zij geen exact antwoord. Zo ontzettend vervelend gedoe dit. Maar ja, hier mogen we ff tekeer gaan maar het veranderd niks. Gewoon Utrechters kiezen die in een zakenraad met kennis van zaken kunnen handelen. De WOZ gaat met 15.5% omhoog. Om datgene te doen wat Utrecht moet doen. Vindt de wethouder. Maar ik niet. En ik denk 90% van de Utrechters ook niet. Doe het maar anders. Hoe? Bel mij maar even. Regel het zo voor je.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).