Utrechtse raadspartijen veroordelen bekladding van Ulu-moskee en synagoges Utrechtse raadspartijen veroordelen bekladding van Ulu-moskee en synagoges

Utrechtse raadspartijen veroordelen bekladding van Ulu-moskee en synagoges

Utrechtse raadspartijen veroordelen bekladding van Ulu-moskee en synagoges
Verschillende Utrechtse raadspartijen hebben hun zorgen geuit over de bekladding van de Ulu-moskee en twee synagoges in de stad. DENK, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD zeggen zondag dat de partijen ‘deze afschuwelijke daad veroordelen en staan voor de veiligheid van onze burgers’. Ze roepen het college op om actie te ondernemen.

Verschillende Utrechtse raadspartijen hebben hun zorgen geuit over de bekladding van de Ulu-moskee en twee synagoges in de stad. DENK, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD zeggen zondag dat de partijen ‘deze afschuwelijke daad veroordelen en staan voor de veiligheid van onze burgers’. Ze roepen het college op om actie te ondernemen.

In de nacht van zaterdag op zondag werden de Ulu-moskee en twee synagoges in Utrecht beklad met hakenkruizen. Nadat een getuige de politie belde, kon een 44-jarige man voor de bekladdingen worden opgepakt.

De partijen willen nu van het college weten of er meer bekladdingen en vernielingen zijn geweest en welke effectieve maatregelen genomen worden ‘zodat anderen zich niet onveilig voelen door het verwarde gedrag en de gepleegde vernielingen’ en of er extra acties en maatregelen genomen zijn rondom de Ulu-moskee en de twee synagogen. Ook vragen ze welke mogelijkheden er zijn op het gebied van strafrechtelijke vervolging.

De vijf partijen gaan tot slot nog in op de ‘toenemende dreiging van rechts-extremisme’ en vragen hoe het college daarmee omgaat. Ze willen bijvoorbeeld dat het college het gevaar van rechts-extremistische groeperingen in Utrecht in kaart brengt en de resultaten deelt met de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Knap dat deze partijen zo snel weten dat hier extreem-rechtse groeperingen achter zitten. Hoeft de politie ook geen onderzoek meer te doen.

 2. JdV

  Knap dat deze politieke partijen niet zijn geinformeerd dat het hier dezelfde verwarde persoon betrof die al vaker problemen bij de moskee heeft veroorzaakt.

 3. Marcel 59

  Maak het niet groter dan het is. Het is inmiddels duidelijk, dat de dader eigenlijk in een psychiatrische kliniek opgenomen zou moeten worden. Zolang er geen sprake is van een ernstig risico voor hemzelf of zijn omgeving, of zolang er geen sprake is van een ernstig strafbaar feit, kan hem geen gedwongen opname worden opgelegd. Het zelfbeschikkingsrecht is een groot goed, maar heeft heel soms ook een mindere kant. Sta je voor dit recht, dan moet je soms ook aanvaarden, dat er zo wel eens iets vervelends gebeurt, door iemand die “in de war” is.

 4. Lachgas

  Wat een flauwekul. Laten ze bij rechtspraak, regering aan de bel trekken, zodat deze zieke geesten niet meer op straat komen.

 5. Joep

  Leuk weer dat gabagatlasieer van extreen rechts.

  Maakt meteen duidelijk in welke hoek we de gemiddelde reaguurder hier vaak moeten zoeken (maar ze hebben zichzelf ook eigenlijk wel al meermaals blootgegeven).

  If it talks like a duck, it walks like a duck, it is a duck; zie Forum.

  Bekladdingen met hakenrkruizen zijn een signaal van extreem rechts. Wordt dit door jullie als geesteziekte gezien. Mooi. Zeer rechts zijn en haat tov anderen hebben is inderdaan een geestesziekte. Maakt het niet minder erg.

 6. Koel Hoofd

  Politieke prietpraat.
  Deze partijen, behalve Denk want die bestond nog niet, hebben allemaal hun handtekening gezet onder draconische bezuinigingen van de vorige cirsisronde welke zijn opgelegd door de EU, maar niet noodzakelijk waren voor Nederland.

  Als ze daadwerkelijk zo betrokken zouden zijn bij de veiligheid in Nederland, dan hadden ze niet op de psychische zorg bezuinigd. Maar ja, het braafste kleutertje in het politieke klasje zijn is belangrijker dan zorgen voor een fatsoenlijke samenleving. Maar er begint nu eindelijk een landelijke politieke partij wakker te worden en tot inkeer te komen, ben benieuwd hoe dat zich de komende 90 dagen gaat ontwikkelen….

 7. Scherpschutter

  “Afschuwelijke daad”, “Toeneming van dreiging van rechts-extremisme”….Je zou bijna denken dat er iemand onthoofd is als je dit zo leest! Een beetje verf op een muur…We zijn toch geen emotioneel labiele kleuters die compleet in de war raken van een gek die wat verf op een muur kalkt?

  De dader heeft met zijn tengels van andermans eigendommen af te blijven. Fors beboeten en de schade tot de laatste cent verhalen. Kan hij niet betalen? De bajes in. Dan leert deze zwakzinnige het vanzelf wel af zodra hij doorkrijgt dat handelingen consequenties hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).