Utrechtse regio opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio’s | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse regio opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio’s | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse regio opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio’s

Utrechtse regio opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio’s
Foto: Robert Oosterbroek
De regio Utrecht behoort tot de top van Europa. Dat blijkt uit een ranglijst, de Regional Competitiveness Index (RCI), van de Europese Unie waarin 268 regio’s zijn vergeleken op basis van meer dan 70 onderwerpen. Utrecht staat samen met Londen op de tweede plaats. Stockholm voert de lijst aan.

De regio Utrecht behoort tot de top van Europa. Dat blijkt uit een ranglijst, de Regional Competitiveness Index (RCI), van de Europese Unie waarin 268 regio’s zijn vergeleken op basis van meer dan 70 onderwerpen. Utrecht staat samen met Londen op de tweede plaats. Stockholm voert de lijst aan.

De driejaarlijkse index beoordeelt de concurrentiekracht van 268 Europese regio’s op basis van meer dan 70 indicatoren. Deze hebben betrekking op onderwerpen zoals innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

Burgemeester Jan van Zanen: “De toppositie van Utrecht op deze ranglijst komt niet helemaal als een verrassing. Met onze onderwijs- en zorginstellingen, infrastructuur en ondernemingen laten we al jarenlang zien tot de Europese top te behoren. Maar dat gaat niet vanzelf. Het zijn alle mensen die hier wonen en werken, die maken dat Utrecht één van de meest concurrerende regio’s is.”

Stabiel in de top
Sinds de start van de RCI in 2010 behoort Utrecht tot de meest competitieve regio’s van Europa. Meestal zijn het juist regio’s die bij een hoofdstad van een land horen die de top behalen, in Nederland dus niet.

Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken): “Het is gaaf om te zien dat Utrecht zo wordt gewaardeerd. Dit betekent ook een extra verantwoordelijkheid voor Utrecht en de regio, om het ondernemingsklimaat goed te onderhouden. Regio Utrecht is het economisch hart van ons land en een belangrijke economische factor in Europa.”

12 Reacties

Reageren
 1. André

  Ondanks alle verkeersinfarcten als gevolg van Stadsboulevards en andere Hooijdonk-ellende scoort Utrecht goed op bereikbaarheid en infrastructuur. Met een beetje normaal beleid op die gebieden hadden ‘we’ dus probleemloos ruim bovenaan kunnen staan!

 2. Scherpschutter

  E.U. propaganda. Een per auto nauwelijks bereikbare stad in een land met welhaast Cubaanse belasting- en absurde regeldruk waar eigendomsrechten slechts nog een arbitrair politiek privilege lijken, die bovenaan in de ranglijst van de meest competetieve regio’s van de E.U. (Europa is iets anders dan de E.U., wethouder Verschuure) terecht komt. Het moet niet veel gekker worden.

  De toetsingskaderen en het verspreiden van dit soort propaganda bewijzen eens te meer dat de Europese Unie een extreemlinks politiek horrorproject is.

 3. Rethep

  Het is niet voor niks dat Utrecht boven Amsterdam staat! Daar krijgt de auto veel meer ruimte. Ik denk ‘dus ‘dat het eerder andersom is. Leefbaarheid (niet alleen die van autobezitters) en milieuverontreiniging hebben vast ook meegeteld.
  Misschien dat nog meer ruimte voor fietsers, voetgangers en ov die 1e plaats (voor wat het waard is) op gaat leveren.
  Utrecht (straks met Uithoflijn) is m.i. juist goed bezig!

 4. Lombokker

  Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om de Regio Utrecht, in vergelijking met onder meer de Regio Flevoland & Noord-Holland (die als één geheel worden genomen).
  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/regional_competitiveness/#4

 5. Utrechter2

  Ik kan niet zoveel met deze lijstjes want de meeste multinationals zitten echt in Amsterdam en Rotterdam en ASML zit in Eindhoven en niet hier, dus wat kun je opmaken uit zo’n lijst en wat niet?

 6. Koel Hoofd

  Even lekker paar open deur intrappen:
  Om te beginnen, Nederland is één grote stad wat alleen door de politiek en EU als een heel groot land wordt gezien.

  -Bereikbaarheid: landelijk knooppunt Utrecht, spoorlijnen, snelwegen en waterwegen, loopt het hier vast dan staat heel NL op slot.
  -Digitale infrastructuur: heel NL zit aan de breedband omdat we dat kunnen betalen.
  -Onderwijs: een enorme hoeveelheid aan scholen omdat regio Utrecht onderdeel is van de drukke Randstad.
  -Gezondheid: De stad Utrecht heeft een hele jonge populatie (45+ is een officiële minderheidsgroepering!), de regio heeft geen zware en ongezonde industrie, en Nederland is een steenrijk dienstverlenend land en daarmee komt ook goede gezondheid.

  -Arbeidsmarkt: De EU en NL politiek in combinatie met verregaande automatisering hebben de hele arbeidsmarkt verziekt (sinds medio jaren negentig). Gevolg: overschot aan hoogopgeleiden, schreeuwend te kort aan MBOers, en werkplekken voor laagopgeleiden zijn geautomatiseerd dus die staan aan de kant. Alleen al in de stad zijn er zijn 20.000 werkelozen, waarvan bijna 10.000 laagopgeleiden, ruim 5.000 MBOers en 5.000 HBO/WOers (Wistudata 2017). Terwijl er in de regio (Stad + straal 25km) bijna 11.000 open vacatures zijn (UWV)

  -Innovatie: Eindhoven is vele malen innovatiever dankzij de TU/e, terwijl UU vaak geciteerd wordt vanwege onderzoek naar sustainability en medisch onderzoek (2 grote ziekenhuizen). Utrecht is vooral innovatief in plat vermaak. Verplaats de sustainability naar Eindhoven waar ze ook de technologie en bedrijven hebben om het uit te voeren, en innovatie ligt op zijn gatje in Utrecht.

  Dus waar is Verschuure nou eigenlijk zo blij mee, een onverdoend schouderklopje van de EU? En wat is nou de waarde van de EU als ze dergelijke appels met peren vergelijkende onderzoeken uitvoeren op kosten van de belastingbetaler? Er komt echt helemaal niets nieuws uit. West Europa is rijk en technologisch ontwikkeld, en oost en zuid Europa is dat al sinds 1945 niet.

 7. Fred

  Goed nieuws.
  Alleen denk dat het qua infrastructuur nou niet bepaald tot de top gerekend kan worden, op de andere punten wellicht wel.
  Utrecht heeft dringend een beter en hoogwaardiger OV-netwerk nodig, met meer trams / lightrail verbindingen.

 8. Wim Vreeswijk

  Deze euforie zegt mij helemaal niks want zolang er 800.000 gezinnen in Nederland zijn die de eindjes nauwelijks tot niet meer aan elkaar kunnen knopen is de ‘welvaart’ m.i. ver te zoeken in Nederland, provincie en stad Utrecht.

 9. Wim Vreeswijk

  Utrecht staat qua geluidsoverlast op plaats EEN van 355 Nederlandse gemeenten, zo publiceerde ook Binnenlands Bestuur in haar medium. Ik heb het nog niet over het feit dat bij 1 op de 5 kinderen in de Randstad w.o. Utrecht astma is ontstaan door continue luchtvervuiling welke ook weer ontstaan is uit overbevolking, een verschijnsel waarvoor Dr. W.J. Drees reeds in de jaren ’50 van de vorige miljoenen investeerde aan emigratiegelden omdat Nederland toen al vol, overvol was. Deze constatering werd nog eens in de 70er jaren herhaald door Koningin Juliana en in de 90er jaar Janmaat met zijn kreet VOL IS VOL waarvoor hij, tot verbazing van menige rechtsgeleerde, veroordeeld werd voor 7.500 gulden.

 10. Katja

  @André; “onbereikbaarheid” van de stad blijkt dus pure onzin. Bovendien, a;s je de hoeveelheid mensen in de binnenstad ziet…die zijn er allemaal gekomen op een of andere manier.

 11. Wim Barmentloo

  @Koel Hoofd Utrecht scoort op alle gebieden het hoogst. regio Eindhoven 20, Overijsel 32, Nijmegen/Arnhem/Wageningen 20, Rotterdam/Delft/denHaag 13, Maastricht/Heerlen 27, Groningen/Leeuwarden/Assen 44.
  Eindhoven teert slechts op Philips en ASML. Utrecht heeft een veel groter aandeel aan innovatie op een divers terrein (zie ook weer de data). Delft/Rotterdam scoort in innovatie veel beter als de gloeilampjes. En ja zelfs Twente scoort in het segment innovatie beter dan het PSV domein. Wat probeer je nu eigenlijk af te dingen op de prestaties van Utrecht als regio? Op het terrein van economie/arbeidsmarkt heb je wel heel slecht opgelet. Je hanteert cijfers in 2017 gepubliceerd van daarvoor. Utrecht kent nu een situatie van volledige werkgelegenheid. Je behoort te weten dat dan de vraag het aanbod overtreft. Raar dan dat er nog steeds mensen zonder werk zijn. Ook weer opletten dat is vanaf de industriële revolutie altijd zo geweest. Zonder waardeoordeel een beperkt aantal werkt nooit dan wel verricht seizoenswerk wat niet geregistreerd staat. Een telefoontje naar het UWV had jou die informatie opgeleverd. Eigenlijk wijkt jouw reactie niet eens zo veel af van die van Vreeswijk in het afzetten tegen Utrecht En dat is jammer.

 12. Piet

  Regio Eindhoven/Helmond is koploper in Europa in het aantal patenten. Daarom is het ook meerdere malen benoemd tot meest innoverende stad van de EU.
  De regio Eindhoven heeft de meeste patenten en qua aantal universiteiten komt het overeen met de concurrerende regio’s. Alleen qua omvang en clusterkracht scoort de regio Eindhoven lager.
  Dat is ergens wel logisch, want Utrecht ligt centraal in Nederland en profiteert aan alle kanten.
  Utrecht verbindt de 2 stedelijke gebieden in Nederland, namelijk de Randstad (waar het ook deel van uit maakt) en Brabantstad (Innovatie, hightech-sector) maar voedsel en landbouw is nog een bloeiende sector in Noord-Brabant.
  Utrecht is ook een kleinere regio, Eindhoven wordt niet alleen genoemd, maar op provincieniveau. Utrecht heeft een kleinere omvang en dus beter ‘connected’ kan zijn met zijn regio. Regio Eindhoven/Helmond moet het podium delen met Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Breda, Oss, Bergen op Zoom en Roosendaal (kortom..een veel uitgestrekter gebied, waar ook 4 nationale parken tussen liggen)
  Het ligt er ook erg aan wat je allemaal meetelt. Veel Hollandse en Brabantse bedrijven vestigen hun hoofdkantoor in Utrecht, omdat het centraler ligt.
  Phillips heeft bijvoorbeeld zijn Internationale hoofdkantoor in Amsterdam, terwijl het Benelux hoofdkantoor en hoofdvestiging nog in Eindhoven ligt.
  Daarnaast heeft de regio Eindhoven nog veel grote namen op zijn lijstje staan, waaronder ASML, DAF, Lightyear One, NXP en een Hightechcampus met 120> bedrijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).