Utrechtse ROC-studenten krijgen eerder ‘prikles’ om te kunnen helpen bij vaccineren tegen coronavirus Utrechtse ROC-studenten krijgen eerder ‘prikles’ om te kunnen helpen bij vaccineren tegen coronavirus

Utrechtse ROC-studenten krijgen eerder ‘prikles’ om te kunnen helpen bij vaccineren tegen coronavirus

Utrechtse ROC-studenten krijgen eerder ‘prikles’ om te kunnen helpen bij vaccineren tegen coronavirus
Utrechtse studenten van het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland kunnen straks ingezet worden bij het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. De Gezondheidszorgcolleges in Utrecht en Amersfoort zorgen dat studenten die nog geen ‘prikles’ hebben gehad dat eerder krijgen zodat ze kunnen helpen bij het vaccineren.

Utrechtse studenten van het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland kunnen straks ingezet worden bij het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. De Gezondheidszorgcolleges in Utrecht en Amersfoort zorgen dat studenten die nog geen ‘prikles’ hebben gehad dat eerder krijgen zodat ze kunnen helpen bij het vaccineren.

Het gaat om studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Verzorging en Doktersassistent. Zij krijgen, als ze dat nog niet hebben gehad, komende weken ‘priklessen’. Volgens het ROC komen de priklessen voor sommige studenten iets eerder dan verwacht.

“Ja, we hebben het curriculum van deze studenten aangepast. Normaal krijgen ze pas later in hun studiejaar prikles. Gezien de urgentie van het vaccineren tegen de verdere verspreiding van het coronavirus hebben we die lessen naar voren gehaald”, legt Jos van der Eijk, directeur van het Gezondheidscollege Utrecht, uit. “We willen klaar zijn voor het vaccineren van inwoners van de provincie Utrecht wanneer er een beroep op ons wordt gedaan.”

Angst

In de lessen wordt aandacht besteedt aan het prikken zelf, maar ook aan de angst die sommige mensen voor injecties hebben. “Onze studenten moeten ook gerust kunnen stellen en vertrouwen geven. De psychosociale kant wordt -ondanks de urgentie van het opleiden van de studenten- absoluut niet uit het oog verloren”, aldus Van der Eijk.

De eerste lichting ROC-studenten is vrijdag begonnen met proefprikles. Eerstejaars ROC-studenten Verpleegkunde die werken in het UMC Utrecht oefenden het prikken op een pop. “Het hoort gewoon bij je opleiding. In die zin komt het voor mij niet als verrassing dat ik dit geleerd krijg”, zegt een van de studenten. “De reden dat we dit juist nu doen begrijp ik helemaal. Het is fijn dat ik op deze manier kan bijdragen aan het stoppen van het virus.”

Teststraat

Het is niet voor het eerst dat ROC-studenten zich inzetten tijdens de coronacrisis. Op een van de locaties van het ROC, aan de Brandenburchdreef, kunnen mensen zich met een sneltest laten testen op het coronavirus. Ook daar worden al studenten ingezet.

Foto: ROC Midden Nederland

4 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Zou zeggen, schakel ook dierenartsen in, die kunnen het ook.

  2. Scherpschutter

    Is er dan helemaal niemand meer die in staat is om basale rekensommen uit te voeren? Nergens voor nodig.

    Er zijn 175 huisartsen in Utrecht. Als de huisarts en de assistent ieder 50 man vaccineren per dag (appeltje-eitje) dan zijn dat 17.500 man per dag. In twee dagen tijd vaccineer je dus alleen hiermee al de volledige kwetsbare groep (35.000 zwakke 70+’ers) in Utrecht. En daarmee is het probleem voor 95% opgelost en zullen de IC’s en ziekenhuizen niet meer volstromen. Solved.

    De rest van de populatie hoeft dan eigenlijk niet meer, maar kan kan in de 18 dagen erna helemaal geregeld zijn en natuurlijk nog veel sneller als GGD locaties en ziekenhuizen ook meedoen, waar momenteel heel veel personeel zit te duimendraaien.

    We hebben geen extra prikkers nodig, maar een functionerende minister.

  3. Hans

    Dierenartsen, Kat Ja! Je hebt gelijk. Mooi dat ROC-studenten iets gaan doen wat wezenlijk van belang is. Zet hem op! Succes!

  4. De tweede stuurman aan wal

    Oh ja, want huisartsen hebben echt helemaal niks te doen nu. Negeer de reguliere zorg maar, artsen moeten nu de hele dag prikjes geven. Daar hebben ze jaren voor gestudeerd, co-schappen gelopen, etc.

    Even serieus; het is een taak van verplegers. Die zijn ook overbezet, dus er wordt in alle macht naar verse krachten gezocht met een medische achtergrond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).