Utrechtse Rosa Bas wil wereldrecord snelfietsen verbreken | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Rosa Bas wil wereldrecord snelfietsen verbreken | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Rosa Bas wil wereldrecord snelfietsen verbreken

Utrechtse Rosa Bas wil wereldrecord snelfietsen verbreken
Rosa Bas (voorste rij, derde van rechts) met het Human Power Team. Foto: Bas de Meijer
De Utrechtse Rosa Bas (28) wil het wereldrecord snelfietsen verbreken. Hiervoor moet zij sneller dan 121,8 kilometer per uur trappen.

De Utrechtse Rosa Bas (28) wil het wereldrecord snelfietsen verbreken. Hiervoor moet zij sneller dan 121,8 kilometer per uur trappen.

Bas maakt deel uit van het zogenoemde Human Power Team, een studententeam van de TU Delf en de VU Amsterdam. Zij hebben een aerodynamische ligfiets ontwikkeld waarmee zeer hoge snelheden gehaald kunnen worden. Met deze fiets, genaamd de VeloX 9, wilt het team in september het wereldrecord snelfietsen verbreken in de woestijn van Nevada in de Verenigde Staten.

“Bij hoge snelheden is de luchtweerstand onze grootste vijand. Daarom speelt de vorm van het aerodynamische omhulsel van onze fiets een erg grote rol bij het behalen van de topsnelheid”, zegt Bart van de Krol van het team.

Human Powered

Het is niet de eerste keer dat het Human Power Team met een ligfiets naar Amerika gaat. Elk jaar maken zij een fiets waarmee ze meedoen aan de zogenoemde World Human Powered Speed Challenge.

Vorig jaar behaalde het team de eerste en tweede plek. Dit jaar willen de studenten naast het klassement winnen ook het wereldrecord op Nederlandse naam zetten. De Utrechtse Bas en de Leidse Jennifer Breet zullen deze strijd aan gaan. Het wereldrecord staat nu op naam van de Française Barbara Buatois.

Zaterdag werd de VeloX 9 onthuld op het voormalige vliegveld bij het Nationaal Militair Museum in Soest. Het Human Power Team bestaat een groep studenten die een jaar lang hun studie opzijschuiven voor het project. Naast het produceren van een hightech ligfiets is het ook belangrijk om de atletes zo goed mogelijk voor te bereiden op de poging.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).