Utrechtse Rosa was de snelste vrouw op een fiets ooit | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Rosa was de snelste vrouw op een fiets ooit | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Rosa was de snelste vrouw op een fiets ooit

Utrechtse Rosa was de snelste vrouw op een fiets ooit
Atleet Rosa Bas. Foto's: Bas de Meijer
In de zinderende hitte van de woestijn in Nevada en op 1400 meter hoogte was de Utrechtse Rosa Bas de snelste fietsster ooit. Met een snelheid van 122,12 kilometer per uur raasde ze over het asfalt waarmee Rosa het record, dat al sinds 2010 vaststond, op haar naam kon schrijven. Dit terwijl ze ruim een jaar geleden juist stopte met roeien op hoog niveau om meer vrije tijd te hebben.

In de zinderende hitte van de woestijn in Nevada en op 1400 meter hoogte was de Utrechtse Rosa Bas de snelste fietsster ooit. Met een snelheid van 122,12 kilometer per uur raasde ze over het asfalt waarmee Rosa het record, dat al sinds 2010 vaststond, op haar naam kon schrijven. Dit terwijl ze ruim een jaar geleden juist stopte met roeien op hoog niveau om meer vrije tijd te hebben.

Meer dan 14 keer trainen in de week deed Rosa al langer. De Utrechtse zat lang in het Nationaal RoeiTeam en weet dan ook wat topsport is. In de zomer van 2018 besloot ze het roer om te gooien door meer te focussen op haar studie en te genieten van haar vrije tijd. Tot ze de oproep van het Human Power Team zag.

Het Human Power Team bestaat uit 16 studenten, van de TU Delft en de VU Amsterdam, die een jaar lang hun studie opzijschuiven om toe te werken naar het World Human Powered Speed Challenge. Deze internationale wedstrijd voor ligfietsers is erop gericht om het snelheidsrecord te breken. Het Nederlandse team doet er al jaren aan mee, elk jaar met een andere samenstelling van studenten en iemand die zich in de kleine ligfiets wurmt om zo hard mogelijk te trappen. Dat was dit jaar de Utrechtse Rosa.

Doodeng

De afgelopen vier weken heeft Rosa samen met het team van studenten doorgebracht in de Verenigde Staten (VS). De wedstrijd was het slotstuk van een jaar trainen en het bouwen aan de perfecte ligfiets. De studenten in Delft waren vooral druk met de techniek, de studenten in Amsterdam concentreerden zich vooral op het bijstaan van Rosa met fysieke trainingen. De groep kwam iets meer dan een jaar geleden voor het eerst samen en werkte sindsdien toe naar de jaarlijkse wedstrijd in de VS.

Tekst gaat onder afbeelding door

Rosa vertelt: “Het leek mij doodeng om zo hard te gaan op de fiets, gelukkig viel dat hartstikke mee.” Nadat ze op de oproep had gereageerd en werd gekozen tot wielrenster begon de voorbereiding. “Door het roeien was ik al gewend om meer dan tien keer in de week te trainen. Hoewel ik eigenlijk meer vrije tijd wilde is dit het afgelopen jaar niet gelukt. Samen met studenten van de VU Amsterdam hebben we trainingsschema gemaakt; ik trainde zo’n negen keer in de week. Ondertussen werd ook de ligfiets gemaakt en geperfectioneerd. De studenten stoppen echt voor een jaar met hun studie, om zich volledig te focussen op dit project.”

Hoogte

Na een jaar trainen en bouwen vertrok de groep een maand geleden naar Californië. “Die weken hebben we gebruikt om te acclimatiseren, te wennen aan de andere tijdszone en de hoge temperaturen. Ook konden we nog een paar weken gebruiken om nergens anders aan te denken en alleen maar te trainen.”

De wedstrijd zelf werd gefietst in de woestijn in Nevada. Daar ligt een lange rechte weg met glad asfalt. “In Nederland hebben we getraind op een vliegbasis, maar die was maar twee kilometer lang. Daar bereikten we snelheden tot 75 kilometer per uur. In de woestijn in de VS ligt 10 kilometer asfalt. En door de hoogte van 1400 meter is er ook minder weerstand.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De wedstrijd World Human Powered Speed Challenge werd voor het eerst in 2000 georganiseerd en sindsdien zijn er tal van records gevestigd. In 2010 fietste de Française Barbara Buatois 121,8 kilometer per uur en was daarmee de snelste vrouw op een fiets ooit. Dit record wilde het Nederlandse, en tal van teams uit andere landen, dit jaar verbreken.

Tijdens de wedstrijd, die dit jaar van 8 tot en met 14 september plaatsvond, zijn er dagelijks runs waarbij wielrenners zo hard mogelijk het stuk asfalt afleggen. De perfecte weersomstandigheden zijn nodig om het record te verbreken. Het lukte het Nederlandse team, met Rosa op de ligfiets om het snelheidsrecord te verbreken: “Dat was geweldig. We hadden het record al vroeg in de wedstrijd te pakken. Hier hadden we een jaar naartoe gewerkt. Het was dan ook echt een opluchting dat het gelukt was.”

Rosa fietste 122,12 kilometer per uur en verbrak daarmee het record.  “Hoewel het mij altijd doodeng leek om zo hard te fietsen had ik dit eigenlijk niet eens goed door. Je zit in de ligfiets, in de capsule, en daardoor voel je geen rijwind. Ook is de omgeving in de woestijn overal hetzelfde, daardoor heb je nog minder door dat je zo hard gaat.”

Weer verbroken

De wedstrijd was nog maar net begonnen en andere teams mochten nog meerdere keren proberen om het aangescherpte record weer te verbreken. Een paar dagen later gebeurde dit ook. De Franse Ilona Peltier van het universiteitsteam van Annecy University Institute of Technology fietste met snelheid van 124,1 kilometer per uur nog sneller.

Het Nederlandse team mocht ook nog een paar keer racen. “Nadat we het record hadden gehaald was de opluchting heel groot. Maar het zorgde ook voor enkele dagen drukte en ik was ook heel moe. Ik moest mijzelf echt weer opladen om weer zo hard, en liever nog harder, te fietsen. Ik heb nog meerdere keren gefietst, maar op een gegeven moment is de energie op.”

Rosa was dus kort de snelste fietsster ooit, maar het record staat nu op iemand anders naam. “Het is natuurlijk jammer dat we het niet in handen hebben kunnen houden. Maar al met al ben ik vooral trots wat we als team hebben gepresteerd. We waren de eersten die het record, dat al bijna tien jaar, stond, hebben verbroken. Ik ben blij hoe het allemaal verlopen is.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).