Utrechtse scholieren ontdekken nieuwe schimmelsoort: ‘Phialoparvum maaspleinensis’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse scholieren ontdekken nieuwe schimmelsoort: ‘Phialoparvum maaspleinensis’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse scholieren ontdekken nieuwe schimmelsoort: ‘Phialoparvum maaspleinensis’

Utrechtse scholieren ontdekken nieuwe schimmelsoort: ‘Phialoparvum maaspleinensis’
De ontdekkers Mohamed en Ouail.
Twee leerlingen van de Maaspleinschool in Utrecht hebben een nieuwe schimmelsoort ontdekt. Ouail Zaim (11) en Mohamed Bidari (12) ontdekten de schimmel tijdens een schoolproject. De ontdekking draagt nu de naam van de school.

Twee leerlingen van de Maaspleinschool in Utrecht hebben een nieuwe schimmelsoort ontdekt. Ouail Zaim (11) en Mohamed Bidari (12) ontdekten de schimmel tijdens een schoolproject. De ontdekking draagt nu de naam van de school.

Tijdens een schoolproject hebben Ouail en Mohamed een buisje met aarde van het schoolplein ingeleverd bij de wetenschappers van het Westerdijk Instituut. Dit instituut beheert de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Het buisje bleek een nieuwe soort schimmel te hebben.

“Toen ik hoorde van de juf dat wij een schimmel hadden ontdekt, vond ik het maar raar. Ik dacht: Wat is dit nou weer? Ik maak zelf altijd veel grapjes. Dus toen ik het aan mijn ouders vertelde, dachten zij dat ik een grapje maakte. Later vertelde de juf aan mijn ouders dat we echt een schimmel hadden ontdekt”, zegt Mohamed. Hun klasgenoten uit groep 8 zijn trots op Ouail en Mohamed.

Op donderdag 14 maart krijgen de twee ontdekkers op de Maaspleinschool een officieel certificaat van wetenschapper Jan Dijksterhuis, van het Westerdijk Instituut, als bewijs dat zij de schimmel hebben gevonden. “We hebben de schimmel de naam van onze school gegeven, want onze namen Mohammed en Ouail komen best veel voor”, vertelt Ouail.

De schimmel wordt dus vernoemd naar de Maaspleinschool en de naam van de jongens komt in de wetenschappelijke publicatie. De nieuwe schimmel krijgt de Latijnse naam; Phialoparvum maaspleinensis. 

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

De nieuwe schimmelsoort

Wereldfaam

In 2017 deden de Utrechtse scholieren mee aan het project Wereldfaam, een schimmel met je naam. Kinderen op diverse scholen en bezoekers van het Universiteitsmuseum konden wetenschappers helpen met het zoeken naar schimmels. Ze mochten allemaal een buisje opsturen met aarde uit de tuin. In 2017 ontdekten de wetenschappers van het Westerdijk Instituut in deze 293 monsters al 25 nieuwe soorten schimmels en nog 104 die misschien wel nieuw zijn.

De onderzoekers hebben veel tijd nodig om alle monsters te onderzoeken en vooral om te kijken of nieuwe schimmels ook echt nog nooit eerder ergens beschreven zijn en een naam hebben gekregen. “Er zijn nu zo’n honderdduizend verschillende schimmels beschreven en als je ziet dat we er in onze eigen achtertuin zomaar nieuwe soorten bij vinden dan kan je je afvragen wat voor rijkdom er nog verscholen is”, aldus schimmelexpert Jan Dijksterhuis die blij is met elke nieuwe beschreven soort. “Want elke nieuwe schimmel is bijzonder.”

Schimmels kunnen heel handig zijn. Zo maken sommige schimmels antibiotica, wordt gist gebruikt om bier te brouwen en brood te bakken en worden paddenstoelen gegeten.

Het is nog niet duidelijk of de schimmel van Ouail en Mohamed bijzondere kwaliteiten heeft voor de mens. Dijksterhuis benadrukt: “Schimmels zijn er niet voor ons. Elke schimmel heeft een taak in het ecosysteem. Planten hebben het niet lekker, als er geen speciale schimmels bij hun wortels zaten. Zelf de onbelangrijkste schimmel is belangrijk.” Nu de schimmel opgenomen is in de collectie van het Westerdijk Instituut kunnen microbiologen, ecologen en genetici uit de hele wereld deze onderzoeken.

2 Reacties

Reageren
  1. wim

    Rob Geus zou zeggen: hier word ik niet vrolijk van.

  2. Vincent

    Ik word er juist wel vrolijk van. Zo zie je maar weer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).