Utrechtse school voorkomt sluiting door nieuw ventilatiesysteem, maar niet iedereen is blij Utrechtse school voorkomt sluiting door nieuw ventilatiesysteem, maar niet iedereen is blij

Utrechtse school voorkomt sluiting door nieuw ventilatiesysteem, maar niet iedereen is blij

Utrechtse school voorkomt sluiting door nieuw ventilatiesysteem, maar niet iedereen is blij
De Bonte Berg. Bron Google Maps
Op het dak van De Bonte Berg, een scholengebouw in de Utrechtse wijk Veldhuizen, heeft de gemeente Utrecht een ventilatiesysteem geplaatst. Dit was nodig omdat het gebouw aan de Keerderberg anders niet zou voldoen aan de regels voor Frisse Scholen en daardoor deels zou moeten sluiten.

Op het dak van De Bonte Berg, een scholengebouw in de Utrechtse wijk Veldhuizen, heeft de gemeente Utrecht een ventilatiesysteem geplaatst. Dit was nodig omdat het gebouw aan de Keerderberg anders niet zou voldoen aan de regels voor Frisse Scholen en daardoor deels zou moeten sluiten.

“Er was geen goed binnenklimaat in De Bonte Berg”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad. “Er was te weinig frisse en gezonde lucht in het gebouw. […] Frisse lucht in scholen is momenteel extra belangrijk vanwege het coronavirus.”

Het ventilatiesysteem, dat onder andere bestaat uit een aantal grote kasten die op het dak zijn geplaatst, is groter dan het oude systeem. Voor aanvang van het plaatsen van de constructie moest de gemeente een vergunning aanvragen, maar dat verliep niet zoals het had gemoeten. “Dit is door een vergissing helaas niet tijdig gebeurd. Toen dit is ontdekt, is deze vergunning alsnog aangevraagd”, aldus de gemeente Utrecht.

Omwonenden

De uiteindelijke aanvraag verliep ook niet helemaal zonder problemen. Deze is namelijk getoetst aan het geldende bestemmingsplan, maar bleek niet overeen te komen met de regels. “Daarom is stedenbouwkundig advies ingewonnen en is er advies gevraagd aan de commissie voor welstand en monumenten.”

Bovendien waren zo’n dertig omwonenden niet blij met de komst van de installaties op het dak van De Bonte Berg. De bewoners zijn volgens de gemeente van mening dat de luchtbehandelingsinstallatie een vermindering van zon oplevert. “Daarnaast zijn zij van mening dat het uitzicht belemmerd wordt en dat er sprake is van waardevermindering van hun woningen.”

Uiteindelijk heeft de voorzitter van de Vereniging van Eigenaars (VVE), die sprak namens 28 omwonenden, een compromisvoorstel gedaan. Om gerechtelijke procedures te voorkomen is voorgesteld om de kasten op het dak te camoufleren.

Afweging

De gemeente schrijft ten slotte dat bij het afwegen van alle bij het besluit betrokken belangen, het belang van schone lucht in de scholen het zwaarst weegt. “Daarnaast voldoet de huidige aanvraag voor deze luchtbehandelingsinstallatie aan de redelijke eisen van welstand.”

Op dit moment is de gemeente nog in overleg met omwonenden. Er wordt gesproken over hoe het ventilatiesysteem een ‘acceptabele uitstraling’ kan krijgen. “Bijvoorbeeld door middel van een omkasting.”

14 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor weegt af: tijdelijk wat minder zon of kindertjes dood ……..

 2. Wim

  @Bromsnor kindertjes niet dood school gewoon sluiten en rustig een juiste luchtbehandeling neerzetten die de omwonenden niet belast

 3. Theo

  Laten we blij zijn met een gemeente die zorgt voor goede ventilatie in de scholen.

 4. Luuk Upuuk

  En wat te zeggen van die kindertjes die tegen zo’n lelijk appartementencomplex moeten aankijken? O ja, die zijn blij als ze weer naar huis mogen!

 5. Marcel

  Welstand advies gevraagd ? Omwoners die klagen? En dan welstand erbij? Weet uit ervaring dat welstand de grootst mogelijke ellende uitspreekt die er is. Niks met afwegen belangen. Doen wat ze willen. Geen inspraak. Vooringenomen standpunten. Als omwonende ben je overgeleverd aan willekeur. Jammer is dat het Utrechts bestuur niets weet over welstand. Laat staan de besluiten.

 6. Joost

  Fascinerend,

  Alsof de gemeente wel -met het bestemmingsplan strijdige- zaken zomaar op t dak kan gooien. Groot gelijk van de bewoners. Het bestemmingsplan borgt juridisch wat er wel en niet kan worden gebouwd. Het is dan toch een schande dat – nota bene de gemeente- zich daar niets van aantrekt en zonder noodzakelijke vergunning en procedures die zooi op het dak flikkert?

 7. Jeroen

  Dit gebouw kan niet heel oud zijn. Dus waarom voldoet nu al het ventilatiesysteem niet? Dan heeft het waarschijnlijk nooit goed gefunctioneerd. Dus, of de eerdere bouwvergunning is destijds onterecht afgegeven, of er is geprutst tijdens de bouw en niet gecontroleerd tijdens oplevering. Aan alle kanten is helaas de gemeente de fout ingegaan.

 8. Rob H.

  Jawel hoor. Dat er dooien vallen, dat is niet erg. Maar dat mijn huis minder waard wordt, dat is erg!

  Dit toont, naast de harteloosheid van de bewoners, tevens aan hoe verrot de woningmarkt is.

 9. Probleem

  @ Rob H.: Dit toont vooral aan dat verdichting leidt tot problemen. Overigens zouden deze kinderen niet sterven als er geen nieuwe ventilatie zou zijn geplaatst.

 10. Adriaan

  Recht op uitzicht bestaat niet…..

 11. Nina

  Het belang van scholen weegt inmiddels te zwaar naar mijn mening. Scholieren mogen gewoon naar school om besmet te worden en anderen te besmetten. Ventilatiesysteem of niet; op scholen gaan ieder jaar virussen rond en dat is met dit nare en zeer besmettelijke virus uiteraard niet anders.

  Er is een pandemie. Ook kinderen gaan hier last van krijgen. Nu wordt net gedaan alsof voor kinderen alles door moet gaan. Onder 13 jaar zijn er totaal geen beperkingen; ze mogen naar school, sporten, onbeperkt afspreken (want ze tellen niet mee in de aantallen) en zonder mondkapje rondlopen binnen 1,5 meter van elkaar. Waarom?

 12. Brommie

  Hoop voor omwonenden dat het een beetje goed is aangelegd. Zodat ze niet ook nog met een bak herrie van die installatie opgescheept zitten. Hier brommen, zoemen en dreunen allerlei installaties dag en nacht. Mijn oren klapperen er van.

 13. Koel Hoofd

  Wat een geneuzel.
  Hoe moeilijk is het nou om schoolgebouwen te ontwerpen waarbij ramen nog gewoon open kunnen om frisse lucht binnen te halen? Dat was nog niet eens zo lang geleden nog doodnormaal en scheelt enorm in de kosten voor…jawel…de belastingbetaler.

 14. Dick Hoogendam

  Ze hadden ook voor een energie zuinig decentraal WTW systeem kunnen kiezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).