Utrechtse schoolbesturen luiden noodklok: ‘Situatie is niet langer verdedigbaar’ Utrechtse schoolbesturen luiden noodklok: ‘Situatie is niet langer verdedigbaar’

Utrechtse schoolbesturen luiden noodklok: ‘Situatie is niet langer verdedigbaar’

Utrechtse schoolbesturen luiden noodklok: ‘Situatie is niet langer verdedigbaar’
Het gebouw van X11 aan de Vondellaan
De schoolbesturen van de International School Utrecht, X11 en Unic roepen met een brandbrief de hulp in van de Utrechtse gemeenteraad. De scholen spreken van een ‘aangebroken alarmfase’ en de raad moet ingrijpen omdat het overleg met wethouders Klein en Verschuure niks zou opleveren. De zorgen gaan over het tekort aan goede huisvesting.

De schoolbesturen van de International School Utrecht, X11 en Unic roepen met een brandbrief de hulp in van de Utrechtse gemeenteraad. De scholen spreken van een ‘aangebroken alarmfase’ en de raad moet ingrijpen omdat het overleg met wethouders Klein en Verschuure niks zou opleveren. De zorgen gaan over het tekort aan goede huisvesting.

De woorden van de schoolbesturen zijn hard en kritisch richting de gemeente: “Helaas kunnen wij als schoolbesturen niet langer de verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waar de gemeente Utrecht ons in heeft gebracht. Als de huidige situatie ongewijzigd blijft, kunnen wij het pedagogisch en didactisch klimaat op onze scholen niet langer garanderen […] Naar onze overtuiging is de huidige situatie niet langer uitlegbaar of verdedigbaar richting docenten, ouders, leerlingen en onze partners.”

Maar waar gaat het dan precies om? Het gaat in het kort om goede huisvesting voor de leerlingen van de verschillende scholen. Volgens de schoolbesturen heeft de gemeente haar huiswerk niet goed gedaan en eerder gemaakte afspraken verbroken.

Papendorp

Zo zou er een tijdelijke huisvestingen voor leerlingen van ISU gebouwd worden op Papendorp. De gemeente zou daar te weinig budget voor gereserveerd hebben waardoor de tijdelijke locatie niet gebouwd kan worden. Daardoor kunnen ook leerlingen van X11 en Unic weer geen gebruik maken van de huidige huisvesting van ISU. Er zijn te weinig schoolgebouwen, panden staan ‘stijf van het afbladderende asbest’ of zijn aan renovatie toe. De problemen stapelen zich volgens de schoolbesturen steeds meer op, waardoor er mogelijk een groeistop komt voor de scholen.

De gemeente schreef vorige maand inderdaad dat de tijdelijke locatie op Papendorp miljoenen euro’s duurder zou worden dan eerder gedacht. Daarom had de gemeente voorgesteld om leegstaande kantoorpanden te gebruiken als tijdelijke schoollocatie.

Hulp

De schoolbesturen roepen nu de hulp in van de gemeenteraad: “Mede gezien de bijzondere verantwoordelijkheid die u als gemeenteraad voor het openbaar onderwijs heeft, doen wij als besturen van zowel de NUOVO Scholen als de International School Utrecht, in het belang van het openbaar onderwijs, een beroep op u als gemeenteraad om in te grijpen en voor aanvang van het nieuwe schooljaar met een oplossing te komen voor de tijdelijke huisvesting van zowel de ISU als X11 en UniC.”

11 Reacties

Reageren
  1. Pee

    Ze nemen dus teveel studenten aan op die scholen.
    Er is een groot woningen probleem wat toch echt voorrang heeft op die ”tijdelijke” studenten.

  2. waldorff

    @Pee door scholieren te benoemen als studenten geeft wel aan dat jij kaas hebt gegeten van deze materie….

    Het gaat hier dus om leerplichtige scholieren, op scholen die (fors)groeien en waar geen goede accommodatie voor is.

  3. Uuutje

    @ pee

    Je kan niet EN als stad groeien en niks aan huisvesting voor scholen doen.

    De kinderen van nu en de veel meer kinderen vd toekomst moeten in hun woonstad naar school kunnen.

  4. JdV

    Kan de gemeenteraad ook inzicht krijgen in de balansposities van de betreffende scholen? Er zijn genoeg voorbeelden van scholen die geld hebben gekregen van derden om dit soort problemen op te lossen terwijl ze zelf soms zeer goed gevulde bankrekeningen hebben met reservepotjes die ze niet willen aanspreken.
    En verder is hier sprake van hetzelfde euvel waar de gemeente ook op andere vlakken steken laat vallen. Afspraken worden niet goed uitgewerkt/vastgelegd waardoor er verschil van mening ontstaat bij de uitvoering. Zoals bijvoorbeeld bij de woningen op Wilhelminahaven.

  5. Victor

    Dit zijn middelbare scholen, dus geen “tijdelijke” studenten. Misschien eerst onderzoek doen voordat je een berichtje plaatst?

  6. Waldorf

    @jdv: een school krijgt betaald over het aantal leerlingen van het voorgaande jaar. Als je dus als school al een aantal jaren groeit, dan bouw je dus een tekort op … Een stomme regeling, maar helaas het is nu eenmaal zo….
    Zo houden krimpende scholen geld over- maar moeten dat weer uitbetalen aan boventallige medewerkers.

  7. cas

    Het is een Expat school, met een begin Fee van 4500 euro…. Hoe kunnen ze dat niet zelf voorzien in nieuwbouw? of heeft Utrecht zich contractueel in het ootje laten nemen?
    Tevens kunnen ze beter eerst de openbare basisscholen goed onderdak bieden dan dit soort luxe instellingen

  8. Nina

    Gelukkig hebben we wel fietsboulevards en mislukte aanpassingen aan diverse wegen / knooppunten in de stad.

    Je zou toch denken dat de gemeente een prioriteitenlijst hanteert bij haar uitgaven. Wat een armoe.

  9. Koel Hoofd

    “de gemeente heeft haar huiswerk niet goed gedaan en eerder gemaakte afspraken verbroken.”
    …Op welke onderwerpen hebben we dat harde verwijt toch eerder gehoord?
    En de gemeente wast haar handen in groene onschuld….

  10. JdV

    Vandaag een groot artikel in de krant: https://www.ad.nl/binnenland/basisscholen-hebben-miljarden-maar-er-is-geen-leerkracht-te-vinden~a5e3fc03/
    Wellicht dat geld inzetten om gebouwen te verbeteren dan maar?

  11. Toine Goossens

    @Pee,
    Er komen in deze tijd Nederlanders terug naar Nederland en die kinderen gaan hier naar de Internationale school. Die sluit namelijk perfect aan op wat zij in het buitenland hebben geleerd.

    @Cas,
    De gemeente is wettelijk verplicht iedere school huisvesting aan te bieden. U neemt u zelf in het ootje door zonder kennis van zaken, iets te spuien.

    Overigens, basisscholen hebben miljoenen gekregen om meer leerkrachten in te zetten in Coronatijd. Die leerkrachten zijn er niet en het geld blijft ongebruikt op de plank liggen. Ook dat geld is niet voor iets anders inzetbaar. Wij hebben dat namelijk in Nederland helemaal dicht geregeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).