Utrechtse speeltuinen voorlopig niet rookvrij; gemeente is op zoek naar geschikte aanpak | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse speeltuinen voorlopig niet rookvrij; gemeente is op zoek naar geschikte aanpak | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse speeltuinen voorlopig niet rookvrij; gemeente is op zoek naar geschikte aanpak

Utrechtse speeltuinen voorlopig niet rookvrij; gemeente is op zoek naar geschikte aanpak
De gemeente Utrecht maakt geen haast bij het rookvrij maken van speeltuinen. Nu er vanaf volgend schooljaar op alle schoolpleinen een rookverbod geldt zijn verschillende politieke partijen bang dat rokende scholieren uitwijken naar speelplekken en vroegen daarom om het rookverbod uit de breiden.

De gemeente Utrecht maakt geen haast bij het rookvrij maken van speeltuinen. Nu er vanaf volgend schooljaar op alle schoolpleinen een rookverbod geldt zijn verschillende politieke partijen bang dat rokende scholieren uitwijken naar speelplekken en vroegen daarom om het rookverbod uit de breiden.

GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Student & Starter denken dat leerlingen vanaf volgend schooljaar in de pauzes vaker op zoek gaan naar andere plekken om te roken. “Het liefst iets met een bankje. Dit kan leiden tot onwenselijke situaties in speelplekken.”

Daarnaast geven de partijen aan dat ze het überhaupt onwenselijk vinden dat er gerookt wordt op een plek waar kinderen spelen. Ze vroegen het college dan ook uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om alle Utrechtse speeltuinen voor volgend schooljaar rookvrij te maken.

Zorgen

De gemeente geeft aan de zorgen van de partijen te delen. “Wij staan achter het doel om onze jeugd rookvrij te laten opgroeien, daar passen rookvrije speelplekken bij.” Tegelijkertijd kiest de gemeente er niet voor om alle speeltuinen spoedig rookvrij te maken.

Er wordt gekozen voor een geleidelijke aanpak. “We gaan in de wijken Overvecht en Noordwest […] kijken hoe we op eenvoudige wijze bezoekers kunnen verleiden om niet te roken op de speelplek. De aanpak kan per plek verschillend zijn. De opgedane ervaringen kunnen wij vervolgens gebruiken bij het rookvrij maken van speelplekken in andere wijken.”

De gemeente zegt dat er in Utrecht verschillende soorten speelplekken zijn. Zo telt de stad 21 beheerde speeltuinen. Deze zijn allemaal al rookvrij omdat dat een subsidievoorwaarde was. De 750 overige speelplekken vallen onder het beheer van de gemeente.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. berend

  Niet te handhaven, coffeeshops gingen ook na 24 uur weer open omdat de overlast anders niet te overzien was

 2. Gerard Brugmans

  @Berend: Als de kans op succesvol handhaven van wet- en regelgeving de norm wordt komen we wel in een hele rare situatie terecht. Net als bij vuurwerk is er een sterk argument om roken gewoon te verbieden: de volksgezondheid! En als roken overal verboden wordt is dat veel beter te handhaven dan de lappendeken aan uitzonderingen die we nu hebben. Er overlijden ca. 20.000 mensen per jaar (dus elk jaar) aan de gevolgen van roken, zo’n cijfer zou in deze tijd toch enige indruk moeten maken…

 3. MJPD

  @berend
  U bedoelt de mogelijke overlast door straatdealen dat meteen na sluiting begon? Coffeeshops mochten met name weer open nadat men alleen de mogelijkheid bood om af te halen en het ‘recreatie’ gedeelte afsloot voor publiek.

 4. Koel Hoofd

  De rookvrije generatie is er al, kinderen onder de 12 jaar roken niet. Uitzonderingen daargelaten maar die bevestigen juist de regel..
  Om die koters ook rookvrij te houden totdat ze voor de wet volwassen zijn, is en blijft de taak van de ouders die de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun kinderen te leren om met verleidingen om te gaan.
  Dus niet van de taak van de politiek, maatschappij of een stel gefrustreerde antirokers die hun moraal aan de mens willen opleggen en daarvoor geen enkel middel schuwen.
  Want dan is het einde echt zoek, want wie gaat er dan bepalen wat wel of niet mag? Moraalrakkers die de eigenwereld beleving superieur vinden en dat ook willen opleggen aan anderen?

 5. Herman

  Waarom zo moeilijk?
  Verbied het gewoon klaar, duidelijk en beter.

 6. Berend

  Verbieden zonder handhaving levert meer spanning op dan zo laten, lijkt me. Een totaal verbod op roken ‘op straat’ zou dan beter zijn. Maar dat gaat er net als voor alcohol niet van komen.

 7. willem

  Berend,
  bijna iedere roker wil graag van die nutteloze en overlast gevende rot verslaving af.
  Geen ouder die graag wil dat zijn of haar kind gaat roken dus, “MEE EENS”!
  Een totaal openbaar rookverbod met zolang nog nodig afgezonderde rookplekken en met een boetebedrag van 750 euro per overtreding kun je handhaving tot een minimum bepreken. Voor openbare dronkenschap is al wetgeving.
  Een verschil tussen die twee, roken geeft direct overlast en gaat vaak de hele dag door i.t.t. alcohol.

 8. Bernhard

  Eens met Willem! Verban roken uit het openbare leven. Ik heb nog liever dat een ander crack gebruikt dan een peuk opsteekt. Daar hoef ik tenminste niet verplicht van mee te genieten.

 9. JdV

  Ach ja, roken, De prohibition van 100 jaar geleden. Alcohol verbieden was de oplossing. Dan komt het goed. Drugs verbieden idem. Mensen zijn dom en kunnen nou eenmaal geen eigen verantwoordelijkheid aan, dus die moet je voor hun eigen domheid beschermen door repressie. Dat heeft prima gewerkt want alcohol en drugs zijn geen enkel probleem meer tegenwoordig dus laten we met roken dezelfde kant op gaan. Gaat helemaal goed komen. En ter info, ik ben zelf een niet-roker.

 10. Anne Marie ten Berge

  Roken doet je de dood aan. Van crack word je gek. Bier is slecht voor lever en nier. Paf een joint en je doet maf. En kijk, het casino wordt rijk van het benevelde brein. Vul maar in: Een verslaving is ja / nee fijn !

 11. Pee

  Mensen moeten zelf kunnen uitmaken wat ze wel en niet willen.
  Niemand anders gaat dat bepalen.
  De generaties van nu zijn ook al depressief als iemand een windje laat of ze lopen tegen een burnout aan op hun 15de.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).