Utrechtse studentenorganisaties krijgen ontheffing voor noodverordening Utrechtse studentenorganisaties krijgen ontheffing voor noodverordening

Utrechtse studentenorganisaties krijgen ontheffing voor noodverordening

Utrechtse studentenorganisaties krijgen ontheffing voor noodverordening
Archieffoto: Utrecht Science Park
Verschillende studentenorganisaties in Utrecht hebben een ontheffing gekregen waarmee er toch activiteiten georganiseerd kunnen worden. Op deze manier hebben ze toch toestemming om een introductie te laten plaatsvinden.

Verschillende studentenorganisaties in Utrecht hebben een ontheffing gekregen waarmee er toch activiteiten georganiseerd kunnen worden. Op deze manier hebben ze toch toestemming om een introductie te laten plaatsvinden.

Door de uitbraak van het coronavirus is de introductieperiode voor nieuwe studenten in Utrecht flink aan banden gelegd. Het is eigenlijk verboden om introducties te organiseren, maar daar kan de Veiligheidsregio Utrecht een ontheffing voor verlenen.

Met deze ontheffing mogen er toch bijeenkomsten plaatsvinden, maar die zijn wel gebonden aan strikte regels. Zo mag er geen alcohol worden gedronken, mogen er niet te veel mensen aanwezig zijn en moet de activiteit om 22.00 uur afgelopen zijn.

Er zijn inmiddels meerdere ontheffingen verleend. Onder meer het Utrechts Studenten Corps, Juridisch Studentenverenigingen te Utrecht, UVSV / NVVSU, diverse opleidingen van Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben een ontheffing gekregen.

11 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor denkt: “huislijke kring, grote groepen, jonge mensen, feest, daar komen vast geen besmettingen van ….” Die drank zit er al in voor het feest begint.

  2. Gerard Brugmans

    Waarom nemen we toch zoveel risico’s om die vorige eeuwse studentenfolklore door te laten gaan? Online college’s kun je straks toch ook bij je moeder thuis aan de keukentafel volgen? Dit kool-en-geit beleid laat zien hoever de ‘contacten’ van die studentenverenigingen reiken, uiteindelijk trekken ze altijd aan het langste eind. Komt er onafhankelijk toezicht bij deze studentenfeestjes, of mogen ze straks achter gesloten deuren toch gewoon hun gang gaan? En dan staan die vers besmette feestneuzen de volgende dag met een kater van de ‘ranja’ weer doodleuk veel te dichtbij in de rij bij de supermarktkassa te suffen…

  3. Hadjememaar

    Het “studentenleven” is ook vooral een socialisatieproces. Tijdens hun studententijd transformeren de jongeren van “leerling” tot “burger die onderdeel vormt van de samenleving en daar zelfs aan bijdraagt”. Van de jongere wordt verwacht dat die zich losmaakt van de moedertiet en op eigen benen leert te staan. Dus het gaat helemaal niet alleen om “onthouden wat er in het boek staat”, zoals Gerard beweert, maar het gaat ook om “vorming van het individu” dat voornamelijk plaatsvind door persoonlijk contact en sociale interactie.

    Dus ja, het sociale aspect en contact met ander studenten en docenten is essentieel, maar wat mij betreft, vanwege het gevaar voor de volksgezondheid en de economie, nu even niet.

  4. Katja

    Wat een geestelijke armoe…

  5. Ger

    JSVU heeft een prima introductie gehouden op de sportvelden bij Kampong dus het creatief binnen de verordening veilig opgelost.

  6. Niels Bokhove

    Waarom zoeken die eerstejaars niet zelf hun weg in Utrecht? Toen ik ging studeren (1965), bestond die introductie niet en ik heb er geen trauma aan overgehouden. Ik vond zelf mijn weg wel. Waarom zouden ze dat nu niet kunnen? Erg overdreven allemaal en het kost een hoop geld.
    Nu worden ze totaal gepamperd, door ‘mama’ aan het handje meegenomen. Geen wonder dat ze het nog steeds over “naar school gaan” in plaats van “naar college gaan” hebben en de universiteit veel schoolser is geworden (een klacht van de docenten daar).
    Bovendien: geen introductie, maar wel feestjes in de studentenhuizen hier in de buurt. 1,5 meter? Forget it.

  7. Willow

    Heel goed deze ontheffing. Eerstejaars in een nieuwe stad moeten de kans krijgen om elkaar te leren kennen op een gecontroleerde manier. Met beperkte fysieke/offline les is het voor een onzeker 18 jarige heel moeilijk om nieuwe contacten te leggen tijdens lessen. En mensen leren kennen in de kroeg of club zit er ook nu niet in door alle maatregelen.

  8. wollie

    er is wel een verschil tussen gezelligheidsverenigingen en studieverenigingen. die laatste spelen een belangrijke rol bij het wegwijs maken van nieuwe studenten op hun faculteit.

  9. utrechter

    Die studenten vinden heus hun weg wel en anders is het een goede reden om zélf eens stappen te ondernemen om iets te bereiken ipv in een half gespreid bedje te komen en zowat alles voorgekauwd te krijgen!
    Ik vind deze beslissing dan ook onverantwoordelijk en ook niet uit te leggen aan de rest van de stad. Geen wonder dat met dit onduidelijke en halfslachtige beleid veel mensen het niet meer snappen en het wel best vinden zo langzamerhand.
    Blijkbaar als je maar een grote bek hebt (o.a. horeca) of door blijft lobby-en krijg je het wel voor elkaar!

  10. Bart

    Ik snap niet waarom mensen hier reageren alsof studenten per se aan het handje genomen willen worden als ze zich bij een studentenvereniging aansluiten. Wat een onzin. Natuurlijk kun je zelf de stad etc leren kennen, er zijn er zat die dat doen. Sterker, ik ben daar één van, en heb me pas later bij een vereniging aangesloten. Eigen keuze. Volgens diezelfde redenering zou je ook kunnen zeggen dat sportverenigingen, leesclubs, kookclubs etc onzin zijn want je kunt het toch ook zelf…

    Prima dat die uitzondering er kan zijn, met beleid. Iedereen loslaten zal ook weinig effect hebben, mensen zoeken elkaar toch wel op, zeker als er duizenden nieuwe gezichten tegelijk aan een nieuw seizoen studeren en het leven ontdekken beginnen.

  11. Herman

    De papa’s en mama’s hebben genoeg vrindjes en dispuut genoten op de goede plek zitten om dit even te regelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).