Utrechtse studentenvereniging schorst lid vanwege mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse studentenvereniging schorst lid vanwege mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse studentenvereniging schorst lid vanwege mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’

Utrechtse studentenvereniging schorst lid vanwege mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’
De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. heeft een lid geschorst nadat hij een mail vol ‘onnodig kwetsende, racistische en seksistische opmerkingen’ had rondgestuurd binnen de vereniging. Dat meldt de Volkskrant.

De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. heeft een lid geschorst nadat hij een mail vol ‘onnodig kwetsende, racistische en seksistische opmerkingen’ had rondgestuurd binnen de vereniging. Dat meldt de Volkskrant.

Het gaat om een uitnodiging voor een borrel waarin leden worden aangemoedigd net zoveel te drinken als het aantal ‘slachtoffers bij de aardbeving in Lombok’. Ook de Thaise jongens die in een grot vastzaten komen in de brief voor en worden ‘gele tiener rukkers’ genoemd.

Ook wordt in de uitnodiging een – niet bestaand – artikel uit De Telegraaf genoemd onder de kop: ‘Twee getinte mannen springen van Erasmusbrug om te kijken wie er wint’. Daarover schrijft de student dat de enige winnaar ‘natuurlijk De Maatschappij was’.

Het bestuur van de vereniging heeft het lid, die de uitnodiging heeft rondgestuurd, geschort en benadrukt dat dit soort uitlatingen: “hardop geuit of geschreven in een uitnodiging aan een groep leden, niet getolereerd worden en volstrekt niet passen in de open tradities en de gebruikelijke omgangsvormen van de vereniging.” De studentenvereniging is een intern onderzoek gestart naar het incident.

 

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Kijk zo ken ik ze weer die studentenverenigingen. Uiterst politiek-correct, tenminste zodra iets naar buiten dreigt te komen. Zolang misstanden onder de pet kunnen worden gehouden of in de doofpot terecht komen is het oke.
  Vrijheid van meningsuiting cq een (wellicht voor sommigen slecht) gevoel voor humor is veel minder belangrijk dan deugen. Want zo trainen wij de elite van morgen om genderneutrale vegan bakfiets hipsters te worden. Vinditcat atque polit.

 2. Gerard Brugmans

  Dit is het topje van een zeer goed afgeschermde ijsberg, en ‘schorsing + intern onderzoek’ is dan altijd de veilige pavlovreactie. Zolang studentenverenigingen (en hun beschermheren bij de universiteit) onafhankelijk onderzoek en toezicht buiten de deur houden hebben ze kennelijk iets te verbergen!

 3. Pedro

  Meer dan terecht, goed gehandeld.
  Wel schrijnend dat in deze paar flarden al de nodige spelfouten staan (‘tienerrukkers’ is één woord, en waarom ‘De Maatschappij’ met hoofdletters moet worden geschreven, ontgaat mij ook). Ook al onnodig kwetsend.

 4. Harry

  Zelfde humor als uit de voetbalkantine of bij de visclub. Beetje dom gebral waar alleen een paar gevoelige planeetknuffelaars van opkijken en inderdaad wat JdV zegt. De puberende zieltjes worden met het jaar gevoeliger. Zelfmedelijden is de nieuwe epidemie.

 5. Herman

  Naar buiten toe de fatsoenrakker spelen kunnen ze goed. Vooral nu de ontgroeningstijd nadert en deze clubs weer extra onder vergrootglas liggen.

  Maar die schijnhouding naar buiten is een façade, vooral ingegeven doordat het opzicht slimme jongens zijn, maar ondertussen, zuipen, schreeuwen en alles met geld afkopen en als bonus nog een goede plek in de maatschappij toegeworpen krijgen door vrindjes….

 6. Frits

  Kennelijk vinden JDV en Harry het niet alleen normaal, maar ook grappig, om racistische opmerkingen te maken in een uitnodiging voor een borrel. Want alleen met racistische grappen kunnen we de toekomstige elite goed voorbereiden op de toekomstige taak, aldus JDV.

 7. Harry

  Toe maar Frits. Lekker iedereen beschuldigen van racisme. Dat is op zich al een voorbeeld nog meer dom gebral. Tip: kijk eens wat afleveringen van De Lullo’s. Misschien leer je er nog wat van.

 8. Theo

  Het ware leven is gelukkig niet zo politiek correct zoals sommigen hierboven zouden willen. Deze mail is bedoeld als studentikoos gebral en eigenlijk totaal niet grappig. Waar ik mij meer zorgen om maak is dat iemand dit zo bijzonder vindt dat die het naar buiten brengt, de ophef in de media en de hyper-correcte reactie van de UU en bestuur.

  Geef die jongen gewoon een flinke poffer op zijn muil, en klaar…

 9. JdV

  @Frits: Ach jeetje toch. By all means, laten we de tere studentenzieltjes vooral niet confronteren met racistische grappen. Stel je voor dat ze allemaal tegelijk een safe-room in willen. Dat zou toch wat zijn zeg. Dan maar liever de vrijheid van meningsuiting opofferen. Laten we dan ook meteen cartoonisten vervolgen voor foute grappen, of cabaretiers. Of mensen die Erdogan met Hitler vergelijken. Alles voor het deugen en het politie-correcte wensdenken. Hulde. U heeft zojuist een dictatuur uitgeroepen.

 10. Gerard Brugmans

  Beste @JdV en Harry,
  Veel zelfbenoemde ‘vrijheid-van-meningsuiting-ridders’ denken dat je ongestraft alles maar mag roepen. Dat is absoluut niet zo, er zijn wel degelijk grenzen en deze Unitas student heeft allerlei grenzen overschreden. Maar veel zorgwekkender is dat dit mannetje zich kennelijk comfortabel genoeg voelde in het warme bad van zijn studentenvereniging om dit soort dingen op te kunnen schrijven. Even goed blijven opletten dus hoe Unitas dit afhandeld als ze weer uit het nieuws zijn!

 11. JdV

  @Gerard Brugmans: En die grenzen, zijn dat de grenzen van Gerard of de grenzen van het strafrecht? Cabaretiers mogen geen grappen meer maken over negers, Belgen, Eskimo’s, Limburgers of wat dan ook? Volgens de deugwetten van Gerard dan uiteraard. Zijn er wellicht ook boeken die je niet aanstaan die je zou willen verbranden Gerard?
  Als er sprake is van strafbaar gedrag, ga je gang en doe aangifte wegens smaad of op een andere grond. Valt dit onder de vvmu? Hou dan alsjeblieft op je eigen deug-normen de maat der dingen te maken.

 12. Gregor

  Gejank om een lonely wolf. Gejank dus om niks. Als dezelfde teksten door Hans Teeuwen of Ronald Goedemond worden gebruikt, buldert tout-links het uit onder het mom van cabaret en kunst. Hou toch op met die onzin. Niemand is roomser dan de Paus. Ook in kringen niet buiten Studentenverenigingen.

 13. Hetty

  Is het niet mogelijk, dat deze “student”, behalve bij Unitas, ook bij Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht word geschorst. Iemand, die zulke uitspraken doet, hoort mijns inziens hier niet thuis..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).