Utrechtse supermarkten en avondwinkels op uitgaansavonden om 22.00 uur dicht Utrechtse supermarkten en avondwinkels op uitgaansavonden om 22.00 uur dicht

Utrechtse supermarkten en avondwinkels op uitgaansavonden om 22.00 uur dicht

Utrechtse supermarkten en avondwinkels op uitgaansavonden om 22.00 uur dicht
Foto: Koen Laureij
Supermarkten en avondwinkels in de Utrechtse binnenstad sluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur de deuren. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en ondernemers. Daarnaast mogen het Griftpark, Park Lepelenburg en Wilhelminapark vanaf woensdag tussen 22.00 en 6.00 uur niet meer bezocht worden.

Supermarkten en avondwinkels in de Utrechtse binnenstad sluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur de deuren. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en ondernemers. Daarnaast mogen het Griftpark, Park Lepelenburg en Wilhelminapark vanaf woensdag tussen 22.00 en 6.00 uur niet meer bezocht worden.

De gemeente ging vandaag met winkeliers in gesprek nadat afgelopen weekend onrustige situaties ontstonden nadat cafés vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur dichtgingen. Het was onder meer bij supermarkten in de binnenstad, in een aantal parken en rond een campusgebouw voor studenten te druk. Handhavers en agenten deelden onder meer officiële waarschuwingen en boetes uit.

Burgemeester Peter den Oudsten zegt te begrijpen dat jongeren elkaar willen ontmoeten. “Maar het kan niet zo zijn dat ze daarvoor de regels overtreden. Het kabinet heeft op maandag 28 september voor drie weken aangescherpte maatregelen aangekondigd waaronder het aanpassen van de sluitingstijden van de horeca”, zegt hij. “Samen moeten we ons deze drie weken zo goed mogelijk aan de maatregelen houden om te voorkomen dat nog strengere regels nodig zijn.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. JongMaarNietZoJong

  “Daarnaast mogen het Griftpark, Park Lepelenburg en Wilhelminapark vanaf woensdag tussen 22.00 en 6.00 uur niet meer bezocht worden.”
  En dat is niet de headline?

  Ik loop vaker ‘s avonds laat een rondje door één en soms twee van deze parken. Gisteren was het door de kou uitgestorven, echt niemand in het park rond 23:00. Maar voortaan mag mijn vaste avondrondje dus niet meer? Klopt dat?

  Dit vind ik eerlijk gezegd kwalijk. Omdat men niet durft te handhaven bij groepen en het schenden van de 1,5 meter gooien ze het park maar helemaal dicht. Ik loop er nota bene in mijn eentje doorheen. Al sinds vóór covid trouwens.

  Niet alleen het handhaven is een probleem (bijv. ook bij coffeeshops), maar ook ander raar beleid zoals om de 50 meter een stinkende ondergrondse container neerzetten. Waar is men mee bezig hier?

 2. Esrin W.

  Klaar. Zò makkelijk is het.

 3. Joepie

  Waarom mag je überhaupt na 22 uur het park in? In vrijwel iedere wereldstad gaan parken dan “dicht”. Soms met een hek afgesloten zelfs. Met een reden.

 4. Koel Hoofd

  De horeca is stinkend jaloers op een andere branche welke al sinds jaar en dag dezelfde maar veel goedkopere mixjes, wijn en bier verkoopt. 79 losers op een egotrip hebben een grote muil tegen de handhaving en krijgen een waarschuwing, 6 krijgen een boete. En wat doet onze gemeente met hele korte lijntjes naar de horeca? Supermarkten, waar ook vlees, salades, groente, melk en fruit wordt verkocht, sluiten zodat de horeca weer blij is….

  De supermarkten zijn hier niet het probleem, maar die losgeslagen jongeren wiens opvoeding ontbreekt. Die nieuwe lichting provinciaaltjes, het verse vlees, die voor het eerst onder de vleugels van hun ouders vandaan zijn. De horeca is een probleem omdat die als verdienmodel het jongeren in hun emotioneel gemotiveerde wangedrag faciliteren heeft.
  De gemeente heeft nu een probleem met handhaven, en dat gebeurt allemaal op kosten van de belastingbetaler. De normale inwoner die nu niet meer om 22:05 nog “ff snel” naar de buurtsuper kan rennen voor wc-papier, borrelnootjes, of de verse zuivel voor het granola ontbijt de volgende dag.

  Om eens een totaal andere, veel minder ingrijpende en stuk goedkopere oplossing te bedenken: supermarkten mogen alleen nog alcohol verkopen aan 21 jaar of ouder.

 5. Ooginaller

  Gewoon dicht. Prima. Duidelijk. Late boodschappen om 21.30 uur, net als de late wandeling. Sorry hoor, dit zijn kleine offers om te brengen voor het hogere doel. En overtreders gewoon bekeuren.

 6. BM

  Ik kan me nog herinneren dat de supermarkt gewoon om 09:00 open ging en om 17:00u dicht, en op zondag ook niet open was.
  Op een of andere manier ben ik toen niet van de honger en dorst omgekomen….

 7. Don

  Horeca en cultuur in het centrum uber alles in deze gemeente. En de andere kern kwaliteit van deze gemeente het structureel weigeren om te handhaven en de rotte appels er uit halen. Veel liever laat men de goeden onder de enkele kwaden leiden in deze gemeente. Tijd voor verkiezingen.

 8. JdV

  Gelukkig blijven de supermarkten en avondwinkels direct buiten het centrum gewoon open. Gevolg: waterbedeffect. Overlast gaat zich verplaatsen.
  Volgende week op DUIC een artikel waarin bewoners uit een wijk naast het centrum zich beklagen over de ontstane overlast van jongeren die bij avondwinkel of supermarkt drank komen halen.

 9. Rob H.

  @JvD: welke supermarkten, direct buiten het centrum, zijn nog na tienen open?

 10. JdV

  @RobH: Avondwinkels buiten het centrum die na tienen open zijn? Genoeg.
  En ook snackbars en pizzeria’s verkopen wijn en bier. Talloze opties dus.

 11. Katja

  Gewoon álles dicht om 22.00 uur, scheelt een hoop uitgaansgesodemieter.

 12. Hadjememaar

  @Katje, en avondklok vanaf 22.30 natuurlijk. Op straat? ‘Ausweit bitte’! en meteen arresteren en afvoeren. Huisfeesten gaan dan over in logeerpartijen. Heel gezellig. Dat gaat vast minder besmettingen opleveren.

 13. Brrrrhhhh

  Een op de twintig geteste horecamedewerkers heeft Corona
  Tellen we nog niet mee ,,de niet geteste horecamedewerkers
  Conclusie!!! Horeca is de grote coronabrandhaard
  Mij zien ze niet meer in de horeca
  Veel te veel risico op Corona

 14. JongMaarNietZoJong

  Mensen hier in de comments hebben het over dat het zo mooi is dat we nu deze maatregelen hebben, maar waarom wordt er dan niet gehandhaafd?

  We hebben zelfs een wet waarop die 1,5 meter kan worden gehandhaafd. Succes met het afzetten van het Wilhelminapark. Moet je er na 22u dan helemaal omheen gaan fietsen ook of hoe zit dat? En wordt er hier wel op de ingang gehandhaafd? Mensen die bij alle 12 of wat ingangen staan bij het Wilhelminapark? Een boete als je er toch in gaat? (op basis van wat?)

  Leuk dat er wordt gesproken over offers voor “het hogere goed”, maar ik hou me aan alle regels, mijn sociale leven is flink uitgedund, ik zie geen collega’s meer, ik ben die sukkel die op je wacht om niet vlak langs je te hoeven lopen in de supermarkt, maar als er een beter voorbeeld is van de goeden lijden onder de kwaden, dan ken ik het niet. Er is een grens en die is nu bijna bereikt.

  En mensen die het hebben over grote steden die parken sluiten: Central Park is open van 6 uur in de ochtend tot 1 in de nacht, da’s echt wel wat anders. Ik begrijp dat omwonenden flink wat last hadden van late overlast, mensen met speakers enzo. Daar zou ik op willen zeggen: handhaven! Want die bewoners hebben ook recht op rust, en niet allerlei herrie vanuit het park.

  Verder is de gemeente er trouwens weer riant laat mee: nu is het rond 22u iets van 14 graden. De meeste mensen gaan dan niet stil zitten in een park, vandaar ook dat het sowieso al uitgestorven was een paar dagen terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).