De Utrechtse theoloog Peter van Zoest wil graag dat er een Mariakapel in de Pandhof Sinte Marie bij de Mariaplaats komt. Hij heeft zijn suggestie ingediend bij de pandhoveniers, die het plein binnenkort een opknapbeurt geven.
“Mariaplaats, Mariakerk, Pandhof Sinte Marie; alles draait hier om Maria. Je zou verwachten dat je hier dan ook een Mariakapel kunt vinden. Maar die is er niet.” De theoloog heeft een foto van de Pandhof Sinte Marie bewerkt. In de foto heeft hij een foto van een Mariakapelletje, dat eigenlijk in Brabant staat, geplakt. “Zo zou het eruit kunnen zien”, zegt hij.
Vorm van volksdevotie
Van Zoest woont zelf al ruim 20 jaar aan de Mariaplaats, maar oorspronkelijk komt hij uit Brabant. “Als je daar rondfietst, zie je overal Mariakapelletjes.” Het is bijna een rage aan het worden, zegt Van Zoest, dat mensen een kapel ter ere van de ‘Moeder Gods’ oprichten. “De kerken lopen leeg, maar de Mariakapellen lopen vol, om het zo maar te zeggen.”
Volgens de theoloog zijn Mariakapellen een mooi voorbeeld voor een vorm van ‘volksdevotie’, toewijding aan het geloof die van ‘onderaf’ komt – een initiatief van het volk. “Bij losstaande Mariakapellen kun je altijd terecht, om dank naar Maria uit te spreken. Voor iets dat goed is gedaan, bijvoorbeeld een operatie of herstel.”
Mariakapel in Utrecht
De losstaande kapellen zijn iets laagdrempeliger te bezoeken dan de kapellen binnen in een kerk. Verbazingwekkend, vindt Van Zoest het dan ook dat er geen losstaande Mariakapellen in Utrecht zijn te vinden. “Daarvoor moet je naar Driebergen”, daar is de zogenaamde Lourdesgrot te vinden.
Of er vroeger wel een Mariakapel in de Pandhof Sinte Marie heeft gestaan, weet Van Zoest overigens niet. “Ik ben er toevallig wel naar op zoek. Op de plek waar ik woon, zat vroeger een klooster. Hier rond het plein verwijst alles naar Maria. Het lijkt mij aannemelijk dat er ooit een losstaande Mariakapel heeft gestaan, maar bewijs heb ik nog niet gevonden.”
Maria Majorplein
Het pleintje naast Pandhof Sinte Marie krijgt binnenkort een opknapbeurt. Vrijwillige pandhoveniers dopen het pleintje onder de twee oude kastanjebomen dan om tot het ‘Maria Majorplein’. Behalve een andere naam, moeten er ook nieuwe zitjes, grotere plantvakken, een waterwerk en meer groen komen. Daarvoor konden buurtbewoners ook plannen indienen. Peter van Zoest heeft zijn suggestie voor het plaatsen van een Mariakapelletje ingediend bij de vrijwilligers.
Gekoppelde berichten

Crowdfunding voor ‘groene oase’ bij Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad
De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie willen van het ‘Maria Majorplein’ een groene oase in…
18 Reacties
ReagerenLeuk dat die historie er is, maar ik hoop toch echt dat dit niet doorgaat. Prima als oude overblijfselen van een achterhaald instituut blijven staan, maar het is onnodig om nieuwe bij te plaatsen. Dit is publieke ruimte, en daar hoort geen ‘volksdevotie’ bij. Even los van alle negatieve connotaties die aan het de Katholieke kerk hangen. Laat de initiatiefnemer liever de kosten van dit beeldje doneren aan een goed doel. Hulp aan slachtoffers van kindermisbruik bijvoorbeeld, om maar iets willekeurigs te noemen.
Dat moet wel goed komen.
Als Peter maar genoeg kaarsjes opsteekt.
En natuurlijk op z’n tijd een weesgegroetje !
Sprookjesbos Utrecht
Een Brabants kapelletje met een roomblanke Maria met blauwe ogen en blosjes op de wangen, die kan er absoluut niet komen.
Maria was een vrouw van kleur.
Er zal een Maria komen die een mix is van Midden-Oosters en Oost-Afrikaans uiterlijk.
Utrecht kent geen Mariakapel, komt die er, dan wel eentje die enigszins kan kloppen.
Naast de Lourdesgrot in Driebergen weet ik nog een Mariakapel aan de Provincialeweg bij Montfoort, maar het klopt dat stad en provincie Utrecht in dit kader zwaar onderbedeeld zijn. Voorzover mij bekend scoort het netzolaag als Groningen, Friesland en Drente.
Verder ondersteun ik het voornemen om ook in Utrecht een Mariakapel te plaatsen, zeker in de omgeving van de gesloopte Mariakerk,, al is het maar dat de doelgroep veel breder is dan het gros der goede doelen zoals veelal te lezen valt in de achtergelaten intenties.
Leuk idee maar doe het maar niet. Gegarandeerd dat het nog geen week gaat overleven en ten prooi valt aan vandalisme.
En de opmerking van Yoshua is natuurlijk weer een typisch gevalletje cultuurmarxisme, doe dat ook maar niet.
Is dat geen beschermd stadsgezicht? Daar mag helemaal niks.
Bromsnor kan zich wel vinden in Yoshua’s idee.
De grote rivieren waren ooit de grens tussen het antieke katholicisme en modernere stromingen.
Laat die 2000 jaar ouwe Maria lekker aan de zuidelijke oevers blijven, we hebben hier in het noorden al de handen vol aan de hypermoderne groene religie.
Leuk artikel!
Als deelnemer in het project om het “Maria Majorplein” op te knappen kan ik verklappen dat er (nog) geen Mariakapel in de plannen is opgenomen. Wat dan wel, dat kunt u lezen op http://www.mariamajorxx.nl.
Ondertussen loopt onze crowdfunding goed, maar we zijn er nog niet! Lees dus vooral het gekoppelde artikel…
Leuk plan, al is het well bijzonder dat in tijden van vrijwel leeggelopen kerken zoiets naar voren komt.
Het ontwerp lijkt me trouwens niet echt hufterproof,
uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat het hier om Maria Magdalena draait. Dus dat belooft wat.
Kunnen we bij dit heimweespeeltje naar het Brabantse land ook een verstuiver met varkenmest aanbrengen?
Joop zegt Yoshua een Joods uiterlijk dan toch zeker want dat was Maria (als je geloof hecht aan geloof)
Herbouw liever de prachtige Mariakerk.
@Joop
Ik schreef dat ze Joods uiterlijk zou moeten krijgen.
Alleen is de vraag van welke van de 12 stammen was Maria afkomstig.
De Joden die wij kennen zijn licht getint, Joden van Beta Israël, afkomstig zijn van de stam Dan, zijn zwart.
Dan zijn er nog geleerden die beweren dat de Ethiopische Joden direct te linken zijn aan de oorspronkelijke twaalf Joodse stammen.
Uitstekend idee, dat brengt wat van de historie van de helaas teloor gegane Mariakerk terug. Maak het kapelletje wel hufterproof, door Maria achter dik veiligheidsglas te plaatsen in een vandalisme bestendige kapel. Of laat Maria maken in cortenstaal, dan verbind je het verleden met het heden, en het is hufterproof. Naast de kapel kan dan een QR-code komen met de verwijzing naar een website, die de historie verteld van de Mariakerk, Pandhof, K en W en niet te vergeten de vrijwilligers, die hier zulk fantastisch werk doen.
toch triest al die beledigende woorden hier. Utrecht is nog steeds de bisschopsstad. Daarin hoort een Mariabeeld. De eerste de beste die met zijn handen er aan zit krijgt met mij te maken. Ik wil het beeld wel ontwerpen. Wat mij betreft roomblank, en oerHollands. Want we leven hier in Nederland. Niet in het oosten. En kunst mag zich uiten zoals het wil. Of die nu kerkelijk is of niet. a