Utrechtse ‘Tiny Forest’ wint Nationaal Groenfonds Natuurprijs: “Stuk natuur terugbrengen naar de stad” | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ‘Tiny Forest’ wint Nationaal Groenfonds Natuurprijs: “Stuk natuur terugbrengen naar de stad” | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ‘Tiny Forest’ wint Nationaal Groenfonds Natuurprijs: “Stuk natuur terugbrengen naar de stad”

Utrechtse ‘Tiny Forest’ wint Nationaal Groenfonds Natuurprijs: “Stuk natuur terugbrengen naar de stad”
Indiase expert Shubhendu Sharma die de grond van de Cremertuin checkt
Het Utrechtse ‘Tiny Forest’ heeft de Nationaal Groenfonds Natuurprijs van 2016 gewonnen. Dit betekent dat de initiatiefnemers tienduizend euro krijgen om het concept van een klein stuk bos midden in de stad uit te werken.

Het Utrechtse ‘Tiny Forest’ heeft de Nationaal Groenfonds Natuurprijs van 2016 gewonnen. Dit betekent dat de initiatiefnemers tienduizend euro krijgen om het concept van een klein stuk bos midden in de stad uit te werken.

Iedereen die een origineel en haalbaar idee heeft om de natuur in Nederland te verbeteren, kan zich voor de prijs aanmelden. Uit alle inzendingen worden vervolgens een aantal concepten genomineerd. Dit jaar waren er tien genomineerden, waarvan uiteindelijk het Tiny Forest is gekozen als winnaar.

Het idee van een Tiny Forest gaat over het planten van een klein stukje ‘echte inheemse wildernis’, dat ongeveer tweehonderd vierkante meter beslaat. Buurtbewoners van Lombok willen het concept graag in hun wijk toepassen. Dat willen ze doen in de Cremertuin, die tot voor kort zwaar verwaarloosd was en eigenlijk helemaal geen functie had.

Vrijwilligers uit de buurt hebben de tuin al opgeknapt en er zowel moestuintjes geplaatst als een speelplaats voor kinderen. “Maar er is nog genoeg plek over voor iets extra’s”, vertelt projectleider Maarten Bruns. “Toen we hoorden over Tiny Forest, werden we gelijk enthousiast. De afgelopen jaren zie je dat het groen in steden verdwijnt en langzamerhand wordt vervangen door gebouwen. Ze verstenen, als het ware. Met een Tiny Forest kunnen we weer een stukje natuur terugbrengen naar de stad.”

En dat is volgen Bruns niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mensen. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen er gelukkig van worden als ze natuur om zich heen hebben. Ik geloof daar ook heilig in.”

Tot voor kort was er nog geen geld beschikbaar om het idee te realiseren. Met het prijsgeld kunnen ze dan toch beginnen. Bruns verwacht dat ze tussen december en maart de bomen kunnen gaan planten. “Dit willen we graag samen doen met kinderen van een basisschool in de buurt. Welke, moeten we nog even bekijken. We willen er in ieder geval echt een evenement van maken.”

Het prijsgeld gaat vooral op aan het uitgraven van aarde en het aanschaffen van boompjes en compost. Daarnaast worden er ook picknicktafels, een speelfort en een camera die de groei van het bos in de gaten kan houden gekocht.

Oorsprong

Het idee van een Tiny Forest komt oorspronkelijk uit India, vanuit de eco-ondernemer Shubhendu Sharma. Hij ontdekte een manier waarop je een bos sneller kan laten groeien: de Miyawaki-bosbouwmethode. Waar het normaal honderd jaar duurt voordat een bos volgroeid is, lukt dat met gebruik van de methode binnen tien jaar.

De eco-ondernemer plantte de eerste kleine wildernissen in landen zoals India, Pakistan, Oman en Amerika. Eind 2015 werd de eerste Tiny Forest van Europa in Nederland geplaatst. Het was nog even de vraag of het in ons klimaat wel werkte, maar uit het experiment in het Darwinpark van Zaandam bleek dat dit niet voor problemen zorgde.

1 Reactie

Reageren
  1. Rob van steensel

    het is wel wat sneu dat de gemeente afgelopen decenia al deze spontane natuur plekken om zeep heeft geholpen door deze maar te bebouwen of te verparken.
    ik doel bijv op het oude griftpark waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.crossen/hutten bouwen/een club gebouw/ jeugd soos/kortom een plek waar je je als kind kon ontwikkelen. Nu gaan we deze plekken weer her ontdekken en zelfs financieel sponseren zoals in dit bericht.laat de jeugd dit toch alstublieft zelf doen flikker er een stapel pallets neer en zie wat er gebeurt de jeugd gaat lekker nadenken en spontaan kastelen bouwen. NIET INGRIJPEN zeker niet cultiveren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).