Utrechtse openbaar vervoerder Syntus experimenteert met een app die reisinformatie voor blinden- en slechtzienden toegankelijker moet maken. Er wordt met de zogenoemde NaviLens gebruik gemaakt van felgekleurde codes op en in de bus. Hierdoor moet visuele informatie over onder andere de buslijn duidelijker worden.
De NaviLens-app maakt gebruik van de camera op de smartphone. Door de telefoon te richten op de bus of een QR-code bij de bushalte, moet informatie voor reizigers beschikbaar worden. Het gaat bij de bus om informatie over de buslijn en haltes. De QR-codes bij bushaltes geven ‘belangrijke reisinformatie’ voordat reizigers instappen.
Automatisch in gebruik
De NaviLens moet uitkomsten bieden voor blinden en slechtzienden die willen reizen met het openbaar vervoer. Wanneer de app wordt is geïnstalleerd, is deze automatisch realtime in gebruik. Daardoor wordt de informatie over de desbetreffende halte of bus automatisch voorgelezen, laat een woordvoerder van Syntus weten.
“Maar NaviLens biedt ook ondersteuning aan reizigers zonder visuele beperking om snel een eenvoudig reisinformatie zichtbaar te maken op de smartphone”, zegt vervoerder Syntus.
Het gebruik van de app is op dit moment nog een test. Over een paar maanden wordt de pilot geëvalueerd.
3 Reacties
ReagerenIs het experiment met op tijd rijden al afgelopen dan?
QR codes…
Wat als er iemand voor die QR code staat, of een of andere geinjoker een activisme stikkertje er op heeft geplakt of de code heeft beklad?
Daarnaast hebben ze al een stok in de ene hand en een hulphond aan de andere hand. Moeten ze dan ook nog met een smartphone in een 3e hand opzoek naar de QR code, die smartphone welke op wrede wijze gejat kan worden door nietsontziende etterbakjes?
De kneiterdrukke stad is al een grote hindernisbaan voor die mensen geworden omdat de ziendelingen geen rekening met ze houden en hun fietsen en andere zooi op de geleidestroken parkeert, en de openbare stoep gebruikt als verlengstuk van de private huiskamer gebruikt.
De gemeente werkt daar ook enthousiast aan mee door oversteekplaatsen te blokkeren met ondergrondse containers en fietsenrekken, alsook onkruid metershoog ‘voor godsoog weg’ laat groeien om insecten te vriend te houden.
Mag hopen dat het wordt ontwikkeld in samenwerking met Bartimeus want zoals de app in dit artikel wordt uitgelegd klinkt niet heel praktisch voor blinden, maar slechtzienden en ziende appverslaafden zullen er wel blij mee zijn.
Houd svp ook rekening met doelgroep Doofblinden. Aan die spraak hebben wij niets. Daarnaast ook graag de reisinformatie in de tekst (niet te piepkleine letters, wellicht ondersteund door de dynamische lettergrootte van ieder bestuursysteem?).
Het zou heel super zijn wanneer er steeds een volgende bushalte in grote letters op een smartphone verschijnt. Ik kan het informatie-ophangbordje in een bus op afstand niet meer lezen!