Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier krijgt bloemenmonument Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier krijgt bloemenmonument

Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier krijgt bloemenmonument

Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier krijgt bloemenmonument
De plek waar het monument voor Trui komt.
De Utrechtse verzetsheldin Geetruida van Lier, oftewel Trui, krijgt een eigen bloemenmonument in het Wilhelminapark. Van Lier heeft in de Tweede Wereldoorlog met haar kindercrèche ten minste 150 joodse kinderen in veiligheid weten te brengen. De bloemen spellen de naam van Trui en zijn blauw van kleur.

De Utrechtse verzetsheldin Geetruida van Lier, oftewel Trui, krijgt een eigen bloemenmonument in het Wilhelminapark. Van Lier heeft in de Tweede Wereldoorlog met haar kindercrèche ten minste 150 joodse kinderen in veiligheid weten te brengen. De bloemen spellen de naam van Trui en zijn blauw van kleur.

Trui van Lier was de oudere nicht van Truus van Lier, die ook in het Utrechtse verzet zat. Zij kreeg in 2022 een eigen standbeeld voor haar acties. Nu is het de beurt aan Trui om een eigen monument te krijgen. Met haar kindercrèche ‘verstopte’ ze joodse kinderen tussen de andere kinderen, waarna zij later werden ondergebracht. Zo zijn minstens 150 kinderen gered. Maandag 13 november, de geboortedag van Trui, worden de bollen geplant.

Signatuur

Het bloemenmonument in het Wilhelminapark zal in het voorjaar met blauwe hyacinthen de naam van Trui spellen. De locatie daarvan is langs het talud van de Koningslaan. Daarnaast wordt in het voorjaar, wanneer de bloemen tot bloei komen, de speeltuin in het Wilhelminapark naar Trui van Lier vernoemd. Op dit moment heeft deze speeltuin namelijk nog geen naam.

Het monument van Trui heeft volgens Michèle van Lier, kleindochter van een neef van Trui en Truus, bewust een andere signatuur dan het monument van Truus. Dit omdat de geschiedenis van de nichten sterk verschilt van elkaar. Trui koos een geweldloze manier van verzet. Truus verschilde daarin, zij schoot in 1943 een Utrechtse NSB-hoofdcommissaris neer en werd daarna opgepakt. Niet lang daarna werd zij gefusilleerd. Bij het monument van Trui is voor blauwe bloemen gekozen, bij die van Truus voor gele.

Tekst loopt door onder afbeelding

Michèle van Lier

Boshyacinthen

Michèle heeft het ontwerp van het monument zelf gemaakt, maar het voorstel kwam van Hannie Sliepen, bestuurslid van Stichting Wilhelminapark. De boshyacinthen zijn daarbij geschonken door de laatstgenoemde partij. Maandag 13 november spreekt Michèle om 11.00 uur een paar woorden op de locatie.

De eerste van de in totaal drieduizend bloembollen wordt op dat moment ook geplant. Het bloemenmonument is de aftrap van een reeks volgens Michèle. Zo komt er een speciaal pad tussen de voormalige kindercrèche van Trui en het Wilhelminapark. Het vernoemen van de speeltuin is ook een initiatief van Michèle en overige familieleden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. mees kees

    Mooie initiatieven, ook deze van Lier mag nooit vergeten worden, haar verhaal moet ook steeds verteld blijven worden. De twee nichten hadden ieder een eigen aanpak van het ‘probleem nazi’, maar waren stuk voor stuk topwijven!

  2. Luuk Upuuk

    Ben benieuwd hoelang het duurt tot het door een ijverige onwetende tuinman vernield wordt.

  3. De gras maaier

    Maar waarom word de orginele plek niet gewaardeerd langs de Catharijne singel ? Deze plek in niets meer dan een honden uitlaat plek.

  4. W

    Artikel we gelezen @grasmaaier? Trui is niet Truus…

  5. Theo

    @Luuk: exactly my thoughts. De opzet van dit monument is ongetwijfeld goedbedoeld maar het gaat waarschijnlijk de levensduur van tien jaar niet halen. Voor die tijd komt er wel een onoplettende groenmedewerker die het weg maait, moet er onder het monument een kabel worden vervangen, eet en of ander beestje het monument op of sterft het monument af tijdens de volgende periode van droogte die ongetwijfeld weer komen gaat. Zonde, deze dame verdient iets permanenters.

  6. Johan

    @ Theo

    ‘Exactly my thoughts’?
    Misschien bedoelde u te zeggen dat u dat ook dacht?
    Zeg dát dan gewoon.

  7. Theo

    Dank voor de vriendelijke suggestie, Johan. Ik neem het mee.

  8. WV

    @ Johan

    Interessantdoenerij; jezelf op een misplaatste manier als wereldburger willen laten zien.

  9. Theo

    Dank voor de vriendelijke woorden, WV. Ik neem het mee.

  10. guido kaptijn

    Ik wil niet afdingen op haar rol als verzetsheldin of oorlogsslachtoffer, maar waarom zegt het artikel niet dat zij tot 2002 leefde?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).