Utrechtse VVD wil QR-codes bij straatnamen: ‘Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar’ Utrechtse VVD wil QR-codes bij straatnamen: ‘Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar’

Utrechtse VVD wil QR-codes bij straatnamen: ‘Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar’

Utrechtse VVD wil QR-codes bij straatnamen: ‘Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar’
Een QR-code bij straatnaambordjes zodat gemakkelijk het achterliggende verhaal op te zoeken is. De Utrechtse fractie van de VVD vindt dat een goed idee. “Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar en hoeven er ook geen straatnamen te verdwijnen”, stellen raadsleden Martijn van Dalen en Dimitri Gilissen.

Een QR-code bij straatnaambordjes zodat gemakkelijk het achterliggende verhaal op te zoeken is. De Utrechtse fractie van de VVD vindt dat een goed idee. “Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar en hoeven er ook geen straatnamen te verdwijnen”, stellen raadsleden Martijn van Dalen en Dimitri Gilissen.

Beide politici denken dat QR-codes een goed middel zijn om bewoners en bezoekers ‘context’ te geven over Utrecht. Via schriftelijke vragen roepen zij het college dan ook op om deze codes bij markante locaties, kunstwerken en straatnamen te plaatsen. “Door een QR-code op of bij een straatnaambord te plaatsen en te linken naar een website met informatie over de straatnaam kunnen we meer leren over de herkomst van de straatnaam.”

Als voorbeeld noemen zij Paardenveld, Ganzenmarkt, Smakkelaarsveld en Ledig Erf, omdat deze namen in de huidige tijd een andere functie hebben, waardoor de naam ‘onlogisch lijkt’. Maar ook noemen de VVD’ers straatnamen die zijn vernoemd naar personen zoals de Kardinaal de Jongweg, Burgemeester Reigerstraat en Johan de Wittstraat. “Hierdoor wordt de geschiedenis zichtbaar en hoeven er ook geen straatnamen te verdwijnen, maar worden deze juist toegelicht.”

Afval

Tot slot roepen Van Dalen en Gilissen de gemeente op QR-codes te plaatsen bij ondergrondse afvalcontainers. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om een melding te maken van bijvoorbeeld bijplaatsing of een storing. “Hiervoor hoeft dan niet eerst de slimmelden-app geïnstalleerd of geopend te worden. Dit werkt sneller en vindt ook op de locatie bij de juiste afvalcontainer plaats.”

30 Reacties

Reageren
  1. Speak Up

    Hoor je de VVD ook wel eens in Utrecht als het geen verkiezingstijd is?

    Toen de VVD nog wethouders leverde in Utrecht (en dat is niet zo gek lang geleden> zo links was Utrecht niet afgelopen decennium), hoorde je ze niet zo vaak als de laatste weken.

  2. Baliekluiver

    De gemeenteraadscampagne van de VVD is begonnen, en het streven is om elke dag een bericht in de media te hebben. Kan niet wachten wat het volgende onderwerpje zal zijn!

  3. LOESJE P.

    Mensen die nieuwsgierig zijn naar straatnamen e.d., kunnen dat toch zelf wel opzoeken? Iedereen lijkt vergroeid met zijn/haar/hen telefoon, dus alle informatie al bij/in de hand!
    Maar QR-code’s zijn sneller. Jeetje zeg, je zal maar een paar seconden extra van je kostbare tijd kwijt zijn, doordat je iets opzoekt.
    En wie zou dat moeten betalen trouwens?
    Oh wacht…….

  4. MR

    Apart dat VVD als voorbeeld geen namen met dubieus verleden noemt:-)

  5. Ken uw stadsie

    Blijft verbazingwekkend hoe weinig de VVD-ers van Utrecht weten. In Elinkwijk is dit er al een tijdje.

    https://www.duic.nl/algemeen/utrechts-museum-van-zuilen-brengt-geschiedenis-van-de-wijk-in-beeld-met-qr-stoeptegels/

  6. GeeWee

    Interessant statement dat je nooit straatnamen behoeft aan te passen als er maar een QR-code op staat. Vraag me af of iedereen het daarmee eens is.

    Hier info over de Bitterzoete route in Lombok (met het voorbeeld van JP Coen):
    https://bitterzoeteroute.nl/wandeling/5/jan-pieterszoon-coenstraat

    Interessant om te lezen dat er reeds in de jaren ’80 een straatnaam is gewijzigd in Lombok: https://bitterzoeteroute.nl/wandeling/3/ceramstraat

    “De gemeente wilde vasthouden aan het negentiende-eeuwse thema Nederlands-Indië en koos voor ‘Boeroestraat’. Boeroe is echter een eiland waar de toenmalig Indonesische president Soeharto in de jaren 1960-1970 politieke gevangenen vasthield. Na het ingrijpen van de bewoners werd de straatnaam in juni 1982 gewijzigd in Ceramstraat(1). Ceram is een eiland vlakbij de Molukken.”

    Opmerkelijk: hier was de reden van wijziging dat Indonesiërs iets ‘stouts’ deden en niet de NL’ers…

  7. Scherpschutter

    Tja. De liefde van links voor QR codes was intussen al wel langer duidelijk.

  8. Uuutje

    Natuurlijk, een rechtse reaguurder die de VVD links noemt. het was te verwachten.

    Het is gewoon een ordinaire rechts conservatieve club.

  9. Yoshua

    Het is verkiezingstijd en de VVD denkt, woke is populair dus gaan we aanhaken.
    Een beetje VVD-er zou zichzelf de vraag moeten stellen, hoe vaak sta ik stil bij het horen van een straatnaam?
    Hoeveel mensen ken ik die stil staan wanneer ze de Merelstraat in lopen?
    Hebben VVD-ers geen smartphone opzak waarmee ze kunnen Googelen over vragen die ze hebben wanneer ze op de Laan van Maarschalkerweerd in lopen?

    Dacht dat VVD juist een beetje een midden partij is, willen ze GroenLinks verslaan?
    Gaat echt nooit gebeuren in de stad, in maart zullen we weer de grootste partij worden en de stad besturen.
    Weet zeker dat na maart, de VVD geen interesse meer zal hebben in dit plan.

  10. RABE

    Geldverspilling door de VVD. Ik neem het nog steeds op voor mensen die niet in het bezit zijn van een smartphone en internet. Dus gewoon de geschiedenisles op de scholen aanpassen. Want naar school gaat iedereen.

  11. Charles

    Leuk idee maar blijkbaar vergeet men dat we in een tijdperk van electronica e.d. leven waar hetgeen vandaag nieuw is mogen verouderd is. Dus lieve VVD-ers doe je best om weer terug te gaan naar de straatnaamborden die Utrecht van oudsher ook had, straatnaamborden met onderschrift! Hoe simpel kan het zijn, met één blik weet je het en werkt al zolang de mens kan lezen. Wat de plaatjes en verhalen achter de QR code betreft denk ik dat de echt geïnteresseerde de weg wel weet te vinden zeker na het lezen van het onderschrift.

  12. Bill

    @Scherpschutter, kan je ook maar enige toelichting proberen te geven voor wat bovenstaand artikel te maken heeft met de “liefde van links voor QR codes”, of zit je gewoon weer nauwelijks coherent te raaskallen zoals gebruikelijk?

  13. Willem

    Waarom dit plan? Werkt google niet meer? Is de bibliotheek niet meer te bezoeken? Hebben we geld over? En stond de naam van de JP Coenstraat niet op de nominatie om sowieso vervangen te worden? Hoe staat het daarmee? Als je iets doet met dit naambord doe het dan direct goed en geef de straat een andere naam.

  14. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Zucht VVD ….

  15. Katja

    We kunnen wel overal geld aan verspillen…

  16. Erwin

    @rabe: mensen zonder smartphone en internet?!
    Bestaan die nog?!
    En zo ja: moeten we daar dan nog wel rekening mee houden?
    Kijken die mensen dan nog naar teletekst? Of hebben ze ook geen tv?

  17. Lombokker

    Ik vind dit wel een goed idee. Ook stukken beter dan het stalinistische gebruik om straten en steden van een andere naam te voorzien omdat de persoon naar wie die zijn vernoemd is gecanceld.

  18. LOESJE P.

    Erwin.
    Er zijn inderdaad nog mensen zonder smart-phone, zoals ik. Heb een 8 jaar oud pre-paidje zonder Internet, om in geval van nood mee te kunnen bellen.
    Lekker rustig en 2 lege handen tot m’n beschikking.

  19. UTRECHTSE JANTJE

    Beetje flauw beste @ Erwin , ja die mensen bestaan nog , en ik ben het met @ Rabe en @ Willem eens … En inderdaad vroeger , en dat is nog niet eens zo lang geleden , toen we nog de Straatnaamborden hadden , waar alle informatie over de straatnaam op vermeld stond , moesten ze om voor mij onbekende redenen zo nodig allemaal vervangen worden … en nu zitten we weer , gelukkig niet voor mij hoor als oudere Utregter …Weer met dit nieuwe probleem opgescheept ….. Waar komt die Straatnaam vandaan ?????

  20. Moniek

    @Erwin
    Ook mét internet en smartgeval hoef ik niet via een QR-code bij een straatnaambordje J.P. Coen en anderen op te zoeken. Mijn lagere school heeft me nl. ooit uitvoerig op de hoogte gebracht. Internet is handig; ik gebruik het dan ook voor nuttiger doeleinden dan bij straatnaambordjes te gaan turen.

  21. Erwin

    @moniek: prima maar dat was niet mijn punt. Ik vroeg mij oprecht af, los van dat absurde vvd-plannetje dus, of er überhaupt nog mensen zijn zonder smartphone en internet. Blijkbaar wel dus (oa Utrechtse jantje).
    Blijft opzienbarend.

  22. Cico

    Als historicus juich ik dit toe. Maar liever niet in de vorm van alleen maar een QR code, maar ook met een fysieke tekst. Want anders sluit je een grote groep mensen uit. Dus niet of/of, tekst + QR code, want met die laatste heb je veel meer mogelijkheden.
    Ben ook een voorstander voor het behouden van de straatnaam, maar dan met de toelichting. Het zegt namelijk niet alleen iets over het verleden, maar ook veel over onze tijd, recente geschiedenis en hoe hoe we met elkaar om gaan. Dit heeft ook historische waarde.

  23. Bella Nutella

    @Moniek: Bedoel je wat ik denk wat je bedoelt?

  24. Realist

    Het is beter dan, zoals woke links wil, onze geschiedenis uitwissen en opnieuw beginnen. Überhaupt is de door links aangewakkerde discussie over straatnamen ridicuul.

  25. Moniek

    U mag denken wat u wilt mw. Nutella. Ik denk dat mijn reactie duidelijk was.

  26. Anne Marie

    Graag een nieuw bord: ‘Toeslagenstraat’ en dan in de QR-geschiedenis-code laten zien hoe van de ‘Ministeriële Commissie Aanpak Fraude’ (2013) onder voorzitterschap van, ja zeker de enige echte, Mark Rutte (VVD) minister-president van Algemene Zaken, geen enkele bewindspersoon (VVD, D66, CDA, PvdA en ChristenUnie) zich meer konden herinneren waar alle verslagen gebleven waren.

  27. RABE

    Erwin kijk eens om je heen. Verdiep je eens in de medemens. Er zijn inderdaad nog mensen zonder smartphone en internet, dus niet denken dat je slim bent. Het is meer een beetje kortzichtig.

  28. Speak Up

    @ Realist

    Het woke gedachtengoed staat haaks op het echte linkse gedachtengoed. Het heeft weinig met elkaar te maken en de belangen zitten elkaar in de weg.

    Links komt op voor de negatieve gevolgen van het te kapitalistische denken en zorgt dat iedereen mee kan in de samenleving. Doorgeslagen wokeness zorgt juist voor weegschalen die in disbalans zijn.

  29. Utrechtse Jantje

    Beste @ Erwin , als je een beetje nadenkt snap je , dat ik deze berichten …Net als jij deelt met mijn computer , dus ik ben wel degelijk in verbinding met internet….En daardoor met de rest van Nederland en verder !!!

  30. Koel Hoofd

    Naief, om te denken dat met een QR code straatnamen behouden blijven.
    Die straatnaambordjes verdwijnen omdat er intussen een hele generatie is die bijzonder slecht onderwijs heeft gehad: de emotie millennial.
    Er zit nu een VVDer als minister op onderwijs die daar iets kan doen.
    Beter onderwijs in Nederland maakt QR codes overbodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).