Utrechtse wetenschappers kritisch over corona-apps van kabinet | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse wetenschappers kritisch over corona-apps van kabinet | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse wetenschappers kritisch over corona-apps van kabinet

Utrechtse wetenschappers kritisch over corona-apps van kabinet
Foto: Archief DUIC
Zeven Utrechtse wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) hebben een brief ondertekend waarin wordt gewaarschuwd voor de corona-apps van het kabinet. Minister De Jonge wil twee apps inzetten bij de bestrijding van corona, maar er zijn zorgen over de privacy.

Zeven Utrechtse wetenschappers van de Universiteit Utrecht (UU) hebben een brief ondertekend waarin wordt gewaarschuwd voor de corona-apps van het kabinet. Minister De Jonge wil twee apps inzetten bij de bestrijding van corona, maar er zijn zorgen over de privacy.

In een brief aan het kabinet waarschuwen meer dan zestig wetenschappers voor de gevaren van tracking-, tracing- en gezondheidsapps bij de bestrijding van Covid-19. Ook zeven Utrechtse wetenschappers willen dat niet alleen app-ontwikkelaars gaan beslissen over de apps, maar ook uit andere vakgebieden zoals ethiek en recht.

Prof. dr. José van Dijck, verbonden aan de UU, schrijft: “Bij het bedenken van een exit-strategie uit de coronacrisis moeten technische oplossingen kunnen bogen op maatschappelijke inzichten, anders krijg je er geen draagvlak voor.”

Technologie

De apps worden volgens de wetenschapper gezien als een oplossing voor sociale en politieke vraagstukken. “Dat is een terugkerend fenomeen in de geschiedenis van (media)technologie”, aldus dr. Mirko Schäfer toe. “In de persconferentie vertoonden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong een schoolvoorbeeld van technocratisch beleid zonder enige kennis van technologie.”

Schäfer wil niet zeggen dat een app niet zinvol kan zijn, maar het val hem als mediawetenschapper op dat het wordt gebruikt als een middel voor politiek beleid. “Politici delegeren hun verantwoordelijkheden aan een soort black box. Ze riepen ‘app hier’ en ‘app daar’, maar wat de app eigenlijk zou moeten doen, hoe de app zou moeten worden ingezet en onder welke voorwaarden was helemaal niet duidelijk.”

De wetenschappers maken zich zorgen over de inzet van tracking- en tracingapps en gezondheidsapps. Er moet daarom kritisch worden gekeken naar ‘het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps en de impact op het brede sociale systeem inclusief onze fundamentele rechten en vrijheden’. De apps mogen volgens de wetenschappers ook niet verplicht worden gesteld.

5 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Er zijn allerlei instanties bezuig apps te ontwikkelen, zonder dat er specificaties onder liggen.
  Dat is vragen om moeilijkheden.

 2. HArry

  Voor politici is het inderdaad een zegen waneer ze zich kunnen verschuilen achter deskundigen of door deskundigen opgezette technische hulpmiddelen.
  Gaat het goed kunnen de duimen achter de bretels.
  Gaat het fout wijs je naar de techniek of deskundigen.

  Politiek is aldus verworden tot een piramide spel waar de hoogste zich het beste kan verschuilen. Daarvoor is overigens een bindend coalitieakkoord de absolute noodzaak.

 3. Marijke Houtman

  Ik ga welke app dan ook zeker gebruiken als het om veiligheid gaat. Privacy interesseert me niet. Maar de app moet wel doelmatig zijn. Er moet dan eerst uitgebreid getest gaan worden. Zonder dat heeft het geen zin. En democratie kan me daarbij ook even gestolen worden. Even een poosje dictatuur. App verplicht.

 4. Kadoendra

  Gelukkig ben ik smart genoeg om geen smartphone te hoeven hebben, dus heb ik wat voor app dan ook helemaal niet nodig.

 5. Koel Hoofd

  Nou maar hopen dat die basisschool leraar a.k.a. corona minister Hugo de Jonge luistert naar advies van echte deskundigen en kan begrijpen wat die zeggen. Want die app is alleen maar de wens van het RIVM (ambtenaren) om het eigen onderzoek te vereenvoudigen. Intussen worden dergelijke apps vooralsnog gebruikt door totalitaire regimes, dat is met een reden: de privacy van de burger wordt buitensporig grof geschonden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).