Utrechtse wijkagenten bemoeien zich met politiek en vragen om hekken bij de Muntsluis Utrechtse wijkagenten bemoeien zich met politiek en vragen om hekken bij de Muntsluis

Utrechtse wijkagenten bemoeien zich met politiek en vragen om hekken bij de Muntsluis

Utrechtse wijkagenten bemoeien zich met politiek en vragen om hekken bij de Muntsluis
De Muntsluis bij Utrecht
Peter Bouw en Dennis Polman, twee Utrechtse wijkagenten, spreken zich via sociale media uit voor de komst van hekken bij de Muntsluis. “De hekken voorkomen dat we meerdere keren per nacht terug moeten en we zo meer tijd hebben om boeven te vangen”, is te lezen in het bericht.

Peter Bouw en Dennis Polman, twee Utrechtse wijkagenten, spreken zich via sociale media uit voor de komst van hekken bij de Muntsluis. “De hekken voorkomen dat we meerdere keren per nacht terug moeten en we zo meer tijd hebben om boeven te vangen”, is te lezen in het bericht.

De gemeente Utrecht liet eerder weten hekken te willen plaatsen bij de Muntsluis. Deze zouden om 22.00 uur dichtgaan, waardoor recreanten na dat tijdstip geen gebruik meer kunnen maken van de landtong. Volgens de gemeente hebben omwonenden al jaren last van mensen die tot in de late uren blijven zitten. Het voorstel heeft geleid tot een discussie van voor- en tegenstanders in de gemeenteraad.

Politiek

Dat beide wijkagenten zich nu uitspreken is opmerkelijk. Normaal gesproken bemoeit de politie zich niet met politiek, zeggen ze zelf. “Maar als wijkagenten zijn we er voor bewoners, dus ook voor de omwonenden van de sluizen aan de Kanaalweg en Keulsekade.”

Bouw en Polman zeggen veel gesproken te hebben met bewoners van het gebied en dat het dan vaak gaat over de overlast in de nachtelijke uren. “We geven het je te doen, elke mooie lente- en zomerdag overlast tot diep in de nacht bij je deur. Schreeuwen, muziek, barbecues, plassende mensen in je voortuin en ‘s ochtends overal afval. Eigenlijk gewoon elke nacht een festival voor je deur.”

Handhaving

In bijvoorbeeld de gemeenteraad wordt handhaving soms als alternatief voor de hekken genoemd, maar de wijkagenten zeggen dat dit onbegonnen werk is. “Naast ons andere werk handhaven op overlast? ‘s Nachts is er al veel te weinig politie. Soms maar twee auto’s voor een gebied van Lunetten tot en met Cartesius en alles dat ertussen zit. […] Handhaving is trouwens nooit een structurele oplossing.”

De wijkagenten noemen het plaatsen van hekken dan ook als goede oplossing om de overlast in de avond en nacht tegen te gaan. “De hekken voorkomen dat we meerdere keren per nacht terug moeten komen en we zo meer tijd hebben om boeven te vangen. […] Een goede nachtrust voor bewoners van de Keulsekade? Lijkt ons niet te veel gevraagd. Zo wordt het voor iedereen een fijne zomer”, aldus Bouw en Polman.

Gekoppelde berichten

33 Reacties

Reageren
 1. Probleem

  En zo is dat. Laat die populisten van D66 maar lekker praten en plaats gewoon die hekken. D66 moet geen raadsvragen stellen over hekken maar over het totale gebrek aan ruimte in deze stad. Overbevolking wordt de norm en werkelijk alles wordt volgebouwd. Er is nauwelijks meer groen in Utrecht, de polder wordt straks ook volgebouwd en de rode contour bij De Uithof wordt gezien als een administratieve horde. De totale gekte van oneindige groei moet stoppen. Een beperking op buitenlandse studenten en expats lijkt mij de eerste logische stap.

 2. Baliekluiver

  Trots op deze betrokken agenten! De politiek moet ophouden om problemen die ze makkelijk zelf kunnen oplossen over de schutting van de politie te gooien. En de plaatselijke politiek feestpartijen (D66, Student & Starter) mogen zich nu heel erg gaan schamen!

 3. Frits

  Gewoon afsluiten joh, lekker makkelijk. Waarom zou je de binnenstad uberhaupt nog open laten ‘s nachts, met al die overlast? Wat een zwaktebod.
  “twee auto’s voor een gebied van Lunetten tot en met Cartesius”, moeten we het daar niet eens over hebben?

 4. Lomboque

  De Utrechtse politie lijkt niet te geloven in handhaving, zie onderstaande:

  “Naast ons andere werk handhaven op overlast? ‘s Nachts is er al veel te weinig politie. Soms maar twee auto’s voor een gebied van Lunetten tot en met Cartesius en alles dat ertussen zit. […] Handhaving is trouwens nooit een structurele oplossing.”

  Ik lees hier dat de politie zwaar onderbemand is en haar werk daardoor niet langer als structurele bijdrage ziet. Hele vreemde reactie en erg onveilig voor de burgerbevolking. Je bent dus eigenlijk onbeschermd als het op de handhaving aankomt.

  PS ik heb persoonlijke ervaring met beide heren en ondanks dat ze hard hun best lijken te doen heb ik hier een HELE STAPEL met aangiftes liggen waarop het antwoord is: CAPACITEITSGEBREK, te weinig mensen om te handhaven dus…

 5. Jake

  Frits, ook in de binnenstad wil je niet tot ‘diep in de nacht schreeuwen, muziek, barbecues, plassende mensen in je voortuin en ‘s ochtends overal afval. Eigenlijk gewoon elke nacht een festival voor je deur.’

 6. Jake

  Frits, ook in de binnenstad wil je niet tot “diep in de nacht… schreeuwen, muziek, barbecues, plassende mensen in je voortuin en ‘s ochtends overal afval. Eigenlijk gewoon elke nacht een festival voor je deur.”

 7. Scherpschutter

  Dit is wel heel bizar. Agenten die oproepen om hekken te plaatsen in plaats van te vragen om een fatsoenlijke handhavingscapaciteit?

  De gemeente moet gewoon eens haar werk gaan doen en fatsoenlijk gaan handhaven, in plaats van tientallen miljoenen per jaar in linkse hobby’s te steken. Het is toch schrijnend dat het cultuurbudget 3.5x hoger is dan het budget voor handhaving? Het is hier geen pretpark!

 8. Esrin W.

  Zie je wel? Er is al een heel proces aan vooraf gegaan van overlast, overlast melden, handhaving, geen soelaas (lees: slécht opvolgen = slécht luisteren) dus dan moet het maar zó. Plaatsen die hap en kláár.

 9. dora

  “We geven het je te doen, elke mooie lente- en zomerdag overlast tot diep in de nacht bij je deur. Schreeuwen, muziek, barbecues, plassende mensen in je voortuin en ‘s ochtends overal afval. Eigenlijk gewoon elke nacht een festival voor je deur.”

  Zoiets als sommige binnenstadsbewoners elke nacht hebben, als de horeca open is, eigenlijk?
  En daar vinden we dit soort excessen wel normaal?

 10. Binnenstadsbewoners

  Verstandige wijkagenten
  Zulke wijkagenten zie ik ook graag in de binnenstad
  Straks gaan de D66 mega Corona terrassen weer open in de binnenstad
  Dan is de ellende voor omwonenden niet te overzien
  Waarom is D66 alleen maar geïnteresseerd in herrie kabaal?
  Waarom hoor je D66 nooit over bewoners omwonenden??

 11. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Inderdaad gezien de bevolkingsgroei en de daarbij behorende overlast moet er in dit gebied ingegrepen worden, al is het maar om de bewoners te beschermen tegen overlast.

 12. Janine

  @frits: dat is nog best wel veel eigenlijk, sommige veel uitgebreidere districten hebben maar 1 autootje rijden. De politie is helemaal kapot bezuinigd. Gemeenten vullen dat gat enigszins op met boa’s, de vraag is of dat een gewenste ontwikkeling is. 10 jaar Rutte heeft veel kapot gemaakt.

 13. Willem

  @Probleem: je hebt een koophuis zo te lezen?

 14. Joop

  @probleem wat een verhaal zeg dat gebrek aan ruimte van u in Utrecht … ga eens over de grens kijken. Utrecht is nog altijd een groene en open stad. Verwar de stad niet met het platteland! Expats en buitenlandse studenten minderen …. de wereld is niet klein, het buitenland is onze buur en zo zitten Nederlanderse studenten en expats ook in het buitenland.

 15. Rob

  Moeten jullie toch bij rijkswaterstaat zijn .die is de eigenaar van het sluizen complex.
  En dat hek is al besteld heren!

 16. Jeroen

  Voor de omwonenden zijn de agenten er wel, maar blijkbaar niet voor de overige Utrechters die van een fijne zomeravond willen genieten en geen tuin of ruim balkon hebben.

 17. Bram

  Toekomstig verplaatst/verspreidt het probleem zich doordat de Muntkade dan volledig gerenoveerd is. De drukte zal zich dan of verplaatsen of verspreiden omdat men hier (ook) zal gaan zitten. Is het dan ook de bedoeling om die kade volledig af te sluiten met hekken?
  Kortzichtige oplossing wat mij betreft.

 18. Jozias

  @ Jeroen

  De rechten van de omwonenden zijn hier dan ook 10x belangrijker dan jij zonder balkon.

  Dat is in de eerste plaats ook een keus van jezelf geweest om daar te gaan wonen, zonder balkon of tuin. Niet per sé een probleem van het gemeentebestuur.

  Er zijn meer plekken om te recreëren dan in het overduidelijke irritatieveld (terecht) van de omwonenden, die trouwens heel schappelijk zijn en van 8 uur in de ochtend tot aan 10 uur in de avond de recreanten alle ruimte geven, en dus zo’n beetje de hele dag de overlast accepteren.

 19. Anne Marie ten Berge

  Ik kan er niets anders van maken: GroensLinks, D66 en CU de meerderheid in de raad gunnen hun kiezers en hun niet kiezers bij de Muntsluis, niet het recht op een ongestoorde nachtrust. Deze politieke partijen schenden samen met de burgemeester (PvdA) hun zorgplichten om er voor te zorgen dat de bepalingen van Artikel 10 lid 3.van de APV nageleefd kunnen worden:
  Lees mee: APV, Art. 10 lid 3.: Het is verboden zich te begeven of te bevinden op terreinen, wegen of weggedeelten, wanneer deze door of vanwege de Politie of de Gemeente in het belang van de openbare veiligheid of ter voorkoming van wanordelijkheden zijn afgezet.
  Dit bericht is doorgestuurd naar de twee wijkagenten: de heren Bouw en Polman ter ondersteuning van hun oproep: “Plaats die hekken.”

 20. Jeroen

  Doordat jij alleen aan jezelf kunt denken @Jozias projecteer je dat op mij. Ik heb een heerlijke achtertuin en daarnaast een prettig dakterras. In de zomer is er volop rumoer vanuit de tuinen van de studentenhuizen om ons heen, dan zijn oordopjes een uitkomst. Je woont in de stad, dat heeft voor- en nadelen. Omarm beiden en laat mensen een beetje leven.

 21. Probleem

  @joep: u bedoelt dat negatief voorbeeld moet volgen? Expats hebben in Nederland oneerlijke belastingvoordelen en net als buitenlandse studenten zetten zij extra druk op een woningmarkt waar geen woning meer te krijgen is voor Nederlanders. Wij hebben maar in zeer beperkte mate vraag naar deze expats en studenten. Daar doen uw dogma’s over onze internationale positie niets aan af.

  @willem: dat klopt en ik merk dat de leefbaarheid zienderogen afneemt. Gun ik andere mensen een plek in Utrecht? Ja, maar de grenzeloze groei van Utrecht en het credo dat iedereen in Utrecht zou moeten wonen maakt wonen voor de huidige inwoners van Utrecht steeds minder aantrekkelijk. Of is de leefbaarheid van bestaande bewoners niet van belang als er maar voldaan kan worden aan de vraag naar woningen?

 22. RABE

  Afsluiten. We willen geen overlast waar we ook wonen. Dus als het nodig is, en dat blijkt wel, afsluiten.

 23. W

  Jeroen. Dit college bestaat vooral uit D66 en Groen Links!
  En zij willen mensen alleen maar in blokkendozen laten wonen!!! Kijk maar naar al die plannen van de afgelopen jaren en de komende jaren! Er wordt geen leuke seniorenwoning gebouwd. Dus alleenstaande ouderen blijven terecht in de voor hen te grote woningen wonen. Zij willen niet uit hun vertrouwde omgeving met vertrouwde winkels weg en zeker niet 10-hoog opgesloten worden. Jammer dat die jonge bestuurders dit toch maar niet willen begrijpen en alleen maar aan hun eigen doelgroep denken.
  Het wordt tijd dat het Utrechts college een andere kleur voor woningbouw gaat kleuren! De meeste mensen willen graag beg.grond wonen met klein tuintje, vooral als je kinderen hebt!

  Chapeau voor initiatief van deze wijkagenten!
  GEDRAG, gedrag, gedrag! Een fatsoenlijk gedrag is wat die zogenaamde verongelijkte personen, die tegen het hek zijn, missen! Dat is jammer, want daarmee schieten ze nu hun eigen glazen in. Deze groep denkt alleen aan zichzelf en hebben vooral lak aan andere medebewoners! Het gaat niet om één avondje lawaai en rotzooi, dan zou namelijk het probleem er niet zijn.
  Je kan ook zonder lallen en schreeuwen van de zomeravond aan het water genieten. En de belastingbetaler hoeft niet te betalen voor het opruimen van jullie achtergelaten rotzooi.
  Beetje vreemd dat de politie met deze oplossing moet komen en niet D66/Groen Links. Zij hebben toch een bepaalde verantwoordelijkheid voor allebei de kanten inwoners in dit geval!

 24. Ton

  Geluid gaat volgens mij door hekwerk heen! Is dat niet het vingertje in de dijk? Lik op stuk beleid door voldoende dienders. Politiek maar daar eens intern werk van en laat iedereen daardoor genieten van nachtrust en vrijheid in deze zo geweldig mooi stukje Utrecht!

 25. Wim

  10uur hek ervoor is wel wat vroeg moet je al weg om 9,30, maak er gewoon 11,00 van dan vertrekken ze om 10,30 past ook beter bij de xomertyd

 26. Jeroen

  @W wat zouden dan precies ‘leuke seniorenwoningen’ zijn? Zijn de luxe appartementen die overal in de huidige binnenstad worden gebouwd (gelijkvloers, balkon, lift, eigen parkeerplek) niet leuk voor senioren? Ik snap niet zo goed wat je als senior precies nog meer zou willen.. het is niet alsof het grauwe bejaardenhuizen zijn.

 27. Thuisblijver

  Handhaven is toch ook gewoon boetes uitdelen? Reken maar dat het dan snel rustig wordt na zo ongeveer 10 uur savonds (helemaal geen gekke tijd). Zo’n actie blijft niet lang onbesproken, en dan lost het zich snel op.
  Nu zie je jongeren onder een verbodsbordje “samenscholingsverbod” en oom agent loopt er gewoon voorbij. Ja agent, daar gaat je respect.
  Vergelijk het maar met het volgende voorbeeld: Na een keertje lekker tempo op de A2 heb ik toch besloten om mij daar aan de afspraken te houden. De A12 daarentegen. Vroem!! Zo werk het.

 28. W

  Jeroen. Jouw rugzak moet, denk ik, met nog veel maatschappelijke uitdagingen gevuld worden, nu ik jouw reactie(17.46) zo lees.
  Het zit ‘m niet in luxe! Succes ermee.
  Nooit van seniorenhofjes in bestaande woonwijken gehoord? Google dat eens. Of ga bij voorbeeld eens kijken in Amersfoort of Steenwijk hoe men daar bouwt voor senioren of al jaren geleden heeft gebouwd! voor die doelgroep.

 29. Probleem

  Wat mij overigens wel stoort is hoe gemakkelijk de gemeente hier reageert op geluidsoverlast en zelfs mensen hun vrijheid beperkt maar deze simpelweg weigert om iets te doen aan de extreme geluidsoverlast van de Ulu moskee. Deze is tweemaal daags toe zelfs in Zuilen te horen! Wie de moskee belt krijgt te horen dat je er maar mee moet leren leven.. Gemeente Utrecht: wat gaan wij hier eens aan doen?

 30. Ester

  @probleem geluid dat je hoort is niet per definitie overlast.

 31. Pee

  @Probleem 10/3/2021 – 9:55
  Sta volledig achter je reactie .

  “Soms maar twee auto’s voor een gebied van Lunetten tot en met Cartesius en alles dat ertussen zit ”
  Waar komen die politie auto’s dan vandaan als er een anonieme klacht binnenkomt dat er ergens teveel mensen bij elkaar zijn,dan staan er minimaal 5 politieauto’s op een rij.
  Die komen niet uit omliggende steden om backup te verzorgen hoor.

 32. Probleem

  @ester: gedwongen in je eigen huis moeten horen naar de verkondiging van geloofswaarheden terwijl je kilometers ver van de moskee woont is wel degelijk overlast en in normale instanties zou dergelijke geluidsproductie illegaal zijn. Op slim melden zijn er momenteel 100 klachten over de geluidsproductie van deze moskee en de gemeente verwijdert stelselmatig meldingen. In Amsterdam wordt er door sommige moskeeën zelfs om 6 uur opgeroepen tot gebed. De gemeente heeft de macht om de duur en het volume van dergelijke oproepen te beperken maar weigert dit uit politiek correcte motieven. In sommige islamitische landen zijn dergelijke versterkte oproepen ook verboden dus de geluidservaring lijkt ook daar als overlast te worden ervaren. Dit overigens nog los van de morele bezwaren van het dicteren van de openbare ruimte door geloofsverkondiging.

 33. Dennis

  Wat een betutteling. Een schande dat dit prachtige en levendige stukje Utrecht wordt verpest met deze spuuglelijke hekken. Geluids- en vuilnisoverlast moeten aangepakt worden, maar dit is de lelijkste en meest on-Utrechtse oplossing denkbaar.

  Zet meer prullenbakken neer en laat de handhaver die dagelijks deze hekken komt sluiten boetes uitdelen en dan is het zo gedaan met de overlast. Ik start een petitie om ze z.s.m. te laten verwijderen. Utrecht is geen aangeharkt parkje waar het altijd rustig hoort te zijn, in Utrecht wordt geleefd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).