In de hoop overlast tegen te gaan, heeft de winkeliersvereniging Kanaalstraat een poster ontworpen met de oproep geen geld te geven aan bedelaars. Onder de oproep, staan suggesties waar je geld kan doneren. “We zijn niet tegen het helpen van mensen.”
Een wandeling door de wijk leert dat de poster vooralsnog alleen bij de Albert Heijn achter de ramen hangt. Volgens een medewerker die achter de servicebalie staat hangt de poster er ongeveer een week. “Er zitten hier altijd bedelaars voor de deur, en soms ook in de hal. We sturen ze regelmatig weg als de klanten erover klagen, maar dat helpt niet echt”, zegt ze. Haar werk wordt er niet makkelijker op. “Ik weet welke ik aan kan spreken, en welke ik beter met rust kan laten.” Ook heeft ze er een dubbel gevoel bij. “Er zijn natuurlijk mensen die het echt moeilijk hebben. Maar vaak is het ook een verdienmodel. ”
Peter van Gool, gebiedsmanager namens de winkeliersvereniging, ziet twee soorten bedelaars. Er zijn mensen die echt hulpbehoevend zijn, maar ook veel bedelaars waar georganiseerde bendes achter zitten. Het zijn vooral de bedelaars van georganiseerde bendes die de winkeliers tegen het verkeerde been stoten. “Daar geld aan geven is goed bedoeld, maar deze bedelaars hebben weinig met liefdadigheid te maken”, zegt Van Gool.
Retouren
Ondernemers rondom de Albert Heijn hebben in verschillende maten met de bedelaars te maken. Het net geopende Besselings’ Booze zegt geen last van de bedelaars te hebben, en een beetje een dubbel gevoel te hebben over de poster bij de buren. Ook Pizzeria Mehtap, tegenover Albert Heijn, zegt geen last van bedelaars te hebben. “Albert Heijn mag de poster ophangen, maar ik zie het probleem niet echt.”
Bij supermarkt Bendi ervaren ze wel overlast. “Onze klanten worden vaak om geld gevraagd”, zegt een vaste kassamedewerker. “Dan bieden we altijd eten aan, maar dat hoeven ze vaak niet. Als klanten eten voor ze kopen, dan komen de bedelaars het soms terugbrengen voor geld. Ook dat is moeilijk”, zegt ze. “Ik werk al 35 jaar in deze straat. En er zijn echt mensen die het zwaar hebben. Die kennen we, en die steunen we.” Of ze de poster zelf ook op gaat hangen? “Nee, dat niet.”
Overlast
De mate van overlast op straat fluctueert. De laatste maanden is het volgens Van Gool weer toegenomen. “Winkelpubliek wordt opdringerig aangesproken, bedelaars komen winkels binnen of hangen tegen de puien.” Met de poster hoopt de winkeliersvereniging het bedelen minder lucratief te maken, en zo de bendes uit het gebied te weren.
Omdat bedelen in Utrecht niet verboden is, schrijft de gemeente op haar website er ook niet op te kunnen handhaven. Wel zegt ze te kunnen ingrijpen bij hinderlijk gedrag dat vaak gepaard gaat met het bedelen, zoals onnodig opdringen, achternalopen of schreeuwen. Het verbod op ‘hinderlijk bedelen’ staat ook op de poster vermeld. “Daarmee hopen we een soort bewustwording te creëren bij het winkelpubliek”, zegt Van Gool. “Ook hebben we hierover intensief contact met handhaving. Die spreken de bedelaars er vaak op aan, en dat helpt.”
Doneren
Op de poster staan suggesties waar je volgens de winkeliersvereniging beter geld kan doneren. Dat zijn de collectebussen die bij veel ondernemers op de toonbank staan. “Dit gaat gepaard met het Islamitische begrip Sadaqa, dat liefdadigheid betekent”, legt Van Gool uit. “Het geld gaat naar moskeeën en organisaties die mensen helpen die het echt nodig hebben.” Ook de website van de gemeente, de Tussenvoorziening en de stichting Stil Utrecht staan vermeld. Die laatste biedt hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning.
Bedelverbod
De georganiseerde bedelbendes zijn al jaren een hoofdpijndossier in de gemeente. In 2021 riep de winkeliersvereniging de gemeenteraad al op een bedelverbod in te stellen. “Dat lijkt ons nog steeds een goed idee”, aldus Van Gool. “We denken dat het effectief kan zijn om de criminele structuren te weren.”
Van Gool geeft toe dat een verbod ook de ‘echte’ bedelaars raakt, al ziet hij ook voor hun een positieve kant. “Voordat de georganiseerde bendes naar Utrecht kwamen, was het duidelijker wie echt hulp nodig had. Dan kan je die hulp ook effectief geven.” De bereidheid om dat te doen is volgens Van Gool aanwezig in Lombok. “Veel ondernemers geven graag wat gratis producten.”
23 Reacties
ReagerenIk nodig ze wel eens uit om ze te helpen en kunnen ze mee lopen wat ze willen eten, ik vertel er wel direct bij dat ik mij broodjes gelijk met die van hun op eet, dan hebben veel vaak geen zin er in, geld geef ik sowieso niet. Geld geven, dan kopen ze er drugs voor, alcohol enz. Daar help je ze niet mee!!!!
Bedelaars hebben nog steeds succes bij de lokale Appie’s in de wannabe high society wijken zoals Tuinwijk. De mensen daar geven nog vrij frequent een twee euro muntstuk en de gevers denken dan écht dat de ontvanger hiervan een maaltijdsalade gaat kopen of iets anders met een verstandige keuze. Not.
Gemeente, hier ligt een mooie uitdaging voor u. Ik vraag me af wat u al gedaan of geprobeerd hebt sinds 2021 toen de winkeliersvereniging de gemeenteraad al om een bedelverbod vroeg in te stellen. Als ik lees dat ze zelf al posters maken heeft u erg weinig maar zeker niet genoeg gedaan. Stel bedelverbod in en laat het niet op zijn of haar beloop. Het is niet leuk boodschappen doen in de Lombok met al dat volk dat bedeld kaan ik u vertellen. Maar ja, ze zitten natuurlijk niet bij u in de buurt, niet bij het gemeente huis en niet bij u thuis dus wat zou het……………..
Als je ze iets te eten geeft brengen ze het terug en meestal zie je ze later met een blik bier in hand rondlopen treurig gezicht maar hellaas eerder regelmaat dan uitzondering.
Wat mij opviel de afgelopen dagen, er zijn kinderen aan het bedelen nu. Eerder zag ik die niet rondlopen.
Wat een absurd aantal bedelaars zijn er, ik bedoel die van het soort die overduidelijk georganiseerd zijn.
Bij verschillende supermarkten staan al tientallen jaren dakloze mensen een krantje met straatnieuws te verkopen. Ze zeggen “goedemorgen”, helpen soms met boodschappen naar een auto brengen of letten op iemands hond. Deze mensen horen erbij en als je ze een tijdje niet ziet, ga je je toch even zorgen maken. Zo’n groot verschil met de mensen die bij georganiseerde bendes horen en nooit op een positieve manier contact zoeken. Zou het niet mogelijk zijn om een bedelverbod in te stellen, met uitzonderingen van mensen die een aanvraag doen? Gewoon een simpel formulier voor mensen die slapen in de opvang of een woonplek hebben via de Tussenvoorziening etc en dan krijgen ze een pasje (wat ze uiteraard ook kwijt kunnen raken als ze zich misdragen).
Bedelaars zijn er alleen als mensen geld geven.
Het hoort niet in Nederland.
De vele bedelaars bendes zijn goed herkenbaar.
Als je geld wil geven geef aan goede doelen rechtstreeks.
Hoogtijd voor een bedelverbod voor de hele gemeente. Het moet klaar zijn met die professionele bedel bendes met hun bordjes met “I am very hungry’ erop. Winkelend publiek, ondernemers, inwoners, toeristen … vrijwel iedereen ergert zich eraan en er gebeurt niks. Zelfs onder het bollendak mag men klaarblijkelijk bedelen want politie staat er zo ongeveer naast en doet niks. Ondertussen wordt er zo een pervers verdienmodel in stand gehouden en trekt nog meer bedelaars aan.
“Omdat bedelen in Utrecht niet verboden is, schrijft de gemeente op haar website er ook niet op te kunnen handhaven.”
Er zijn dus gemeentes die wel zo’n verbod hebben.
“Het geld gaat naar moskeeën [..].” Nee dankje!
Het zou inderdaad enorm schelen als we hier als winkeliers en bewoners van Lombok tegen op zouden gaan treden.
Samen met de ‘bedelaars’ van het Jaarbeursplein worden deze lui vroeg in de ochtend met busjes gebracht. Ze schijnen na ‘werktijd’ ergens in een bungalowpark te verblijven. Een locatie waar de politie en gemeente van op de hoogte is maar verder geen middelen heeft om aan te pakken.
Die lui hebben de duurste i-phones en zien er over het algemeen bepaald niet ondervoed uit.
Ik heb in een slechte bui eens 1 van die lui mijn appel gegeven. Nou dat was dus niet de bedoeling!
Ik heb ergens geloof ik eens gelezen dat er een aardig verdienmodel achter zit; zo’n 80 tot 100 per persoon per dag. Mijn naieve medemens trapt er dus en masse in.
Afijn, een aantal maanden of langere periode graag volharden in niets geven en dan zijn ze hopelijk vanzelf vertrokken.
Het verdienmodel is gemakkelijk te herkennen. Die mensen hebben een kartonnen bordje met de tekst I am very hungry, God bless. Het komt niet bij hun opdrachtgever op de tekst eens te variëren. Ik heb ze zelfs met prima smartphones in de weer gezien.
Een verbod kan zo ingevoerd worden.
Het is een kwestie van het aanpassen van de APV .
Er hoeft in Nederland niet gebedeld te worden omdat er genoeg instellingen zijn die hulp bieden op elk vlak.
Wat er nu bedeld zijn bendes die dit gewoon als ‘werk’ beschouwen.
Dat weten ze bij de gemeente echt wel maar laten het gewoon door gaan.
Gewoon verbieden klaar.
Bedelbendes zijn oplichters en dat is wel degelijk strafbaar.
@Pee,
Bedelen is in Utrecht niet verboden en daarom kan er ook niet op gehandhaafd worden, of verboden worden.
De enige oplossing is er dus 1 van lange(-re) duur, namelijk niets meer geven.
@ingewikkelde – Dat is pas een oplossing als je kunt voorkomen dat mensen iets geven. Als een verbod op bedelen al zo ingewikkeld is zal een verbod op doneren zeker niet minder ingewikkeld zijn.
@A3 klopt inderdaad, het is alleen heel lastig te bewijzen dat het om een bende gaat. Natuurlijk genoeg partijen die hen volgen en ook meer hebben bewezen. alleen op straat kan het niet bewezen worden aangezien ze geen woonadres hebben en het bordje vraagt om niets. Het is een constatering… De gene naast de roltrappen op jaarbeursplein zit bijvoorbeeld wel de hele tijd te miauwen, daar zou eventueel de kaart overlast kunnen spelen.
Ach jullie doen er zelf ook helemaal niets aan als er weer een bedelaar tegen over de moskee rondhangt
Heel vervelend deze gast met dat witte geldzakje .
Waarom hangt dat bordje alleen bij de albert heijn als het een initiatief is van de de Hele Winkeliersvereniging? Lekker verenigd ben je dan als winkeliers. Het is lastig om
Als bewoners en winkeliers een vuist te maken in Lombok, zeg ik uit ervaring met de wijkraad. Van het beslissen over eenrichtingsverkeer en parkeerplekken, tot het uitroeien van drugsproblematiek zoals de winkel Kanaalnet naast Persepolis. Pappen, nathouden, angst.
Bij mij op de A’damsestr.weg aan de kant bij het Juliana Park en bij de Voorstraat en bij het voormalige postkantoor waar ook een Appie in zit en natuurlijk de bende bedelaars die allemaal het zelfde kartonnen bordje hebben en gewoon mobile telefoon hebben best vervelend bij Utrecht Centraal en ‘ s morgens dat je brutaal lastig gevallen als je chipkaart wil opladen en door de poortjes komen ook doorheen zwart dan zie je politie niet als je koffie vallen je ook lastig ik heb bij Starbucks meegemaakt als je rustig koffie aan het drinken bent.
@ingewikkelde tijden
Kwestie van APV aanpassen en dan is het in Utrecht verboden te bedelen.
Maar dan moet er gehandhaafd worden en daar hebben ze toch al verdomd weinig zin in .
Dus laten ze het gewoon lekker doorgaan.
Grenzen dicht. Ik zet ook mijn voordeur niet open, zodat jan en alleman naar binnen kan komen.
@George 8/11/2024 – 5:51
Weet je zeker dat er alleen koffie in je koffie zit?