Utrechtse Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020 Utrechtse Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Utrechtse Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Utrechtse Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020
Foto: Robert Oosterbroek
Het Utrechtse architectenbureau Zecc Architecten is uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020. Het bureau kreeg van de vijf genomineerden met afstand de meeste stemmen.

Het Utrechtse architectenbureau Zecc Architecten is uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020. Het bureau kreeg van de vijf genomineerden met afstand de meeste stemmen.

De prijs gaat niet alleen om gebouwd werk, maar ook om ondernemerschap, de bijdrage aan het architectuurdebat, academische of culturele prestaties of het interesseren van een breed publiek voor architectuur.

Voor de Architect van het Jaar-award waren vijf architecten en architectenbureaus genomineerd: Geurst & Schulze, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten. Vakgenoten konden op een van de genomineerden stemmen en deden dat volgens Architectenweb massaal. Zecc nam al snel afstand van de andere genomineerden en leverde dat niet meer in.

Diepgewortelde architectuur

Zecc werd volgens de jury genomineerd vanwege de ‘diepgewortelde architectuur’ die het bureau nastreeft. “De jury ziet bij het bureau een brede interesse in hoe het veld zich ontwikkelt, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in de uitnodigingen aan steeds andere vakgenoten om op een ‘beeldborrel’ over het werk te komen vertellen.”

Tekst loopt door onder foto

Foto: Robert Oosterbroek

Verder duidt hun ‘grounded architecture’ volgens de jury op een diep respect voor de geschiedenis en de gebouwen die daaruit zijn ontstaan. “Via veel transformatieprojecten heeft Zecc dan ook zijn grote vakmanschap in de omgang met bestaande gebouwen laten zien.” De jury vindt dat Zecc steeds de juiste balans weet te vinden tussen het behoud van het karakter van het bestaande gebouw en het toevoegen van elementen die de nieuwe functies ondersteunen. “De geschiedenis blijft leesbaar en loopt als het ware door in de toekomst.”

Tekst loopt door onder foto

Fotografie: Stijnstijl Fotografie

Zecc laat volgens de jury ‘ruimtelijke kwaliteit’ zien bij kleinere transformaties, maar ook in grote projecten zoals de transformatie van de Werkspoorfabriek in Utrecht vorig jaar en het interieur van de bibliotheek aan de Neude dit jaar. De jury noemt ‘de radicale gevoeligheid van de gladde woontoren met zijn slingerende balkons’ langs het Merwedekanaal in Utrecht en bestempelt dat als ‘een voorlopig hoogtepunt’.

Tekst loopt door onder foto

Foto: Bas van Setten

Bokaal en cheque

Zecc Architecten krijgt een bokaal die ontworpen is door Studio Tjep en een cheque van 5.000 euro. De Architectenweb Awards worden jaarlijks uitgereikt. De bekendmaking van de winnaars was woensdag tijdens een online evenement.

Behalve de Architect van het Jaar zijn woensdag ook het Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar gekozen.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor kan Zecc’s werk wel waarderen. Veelzijdig met respect voor gebouw en omgeving. Gefeliciteerd!

  2. Peter.

    Gefeliciteerd. Veel succes in de toekomst. Hoop meer mooi werk te kunnen zien van jullie.

  3. Marcel Gieling

    Meer dan verdiend, een geweldige aanwinst voor de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).