Utrechtse zeepzieder deelt geheimen in Zeepboek | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse zeepzieder deelt geheimen in Zeepboek | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse zeepzieder deelt geheimen in Zeepboek

Utrechtse zeepzieder deelt geheimen in Zeepboek
Foto: DUIC
Het Utrechtse Werfzeep bestaat tien jaar. Daarom brengt oprichtster Evelien van Zonneveld een dik Zeepboek uit. Van Zonneveld vertelt dat het boek een kijk in de keuken van Werfzeep biedt, met veel kleurenfoto’s, zeeprecepten en informatie over wat er allemaal bij het maken van zeep komt kijken.

Het Utrechtse Werfzeep bestaat tien jaar. Daarom brengt oprichtster Evelien van Zonneveld een dik Zeepboek uit. Van Zonneveld vertelt dat het boek een kijk in de keuken van Werfzeep biedt, met veel kleurenfoto’s, zeeprecepten en informatie over wat er allemaal bij het maken van zeep komt kijken.

Al ruim tien jaar maakt Van Zonneveld biologische en ambachtelijke zeep. Bij een Canadees familiebedrijf leerde zij op een traditionele manier, in een grote pan met een houten pollepel het produceren van natuurlijke zeep.

“Ik kreeg na mijn verblijf in Canada een recept mee. Al snel daarna begon ik een werfkelder aan de Oudegracht met een eigen zeepziederij. Sindsdien is het bedrijf gegroeid en zitten wij nu met 9 werknemers en andere creatieve ondernemers in de voormalige drukkerij DRUK aan de Westerkade”, vertelt Zonneveld.

Boek

Met het nieuwe boek, 400 pagina’s dik, laat ze zien hoe ze te werk gaat. Het Zeepboek is ingedeeld in elf hoofdstukken die allemaal een plant en zeeprecept centraal stellen.

De zeepmaker vertelt: “In elk hoofdstuk werk je naar het recept toe. Ik heb de teksten zo helder en laagdrempelig mogelijk geschreven zodat lezers in principe thuis hun eigen zeep kunnen maken”, vertelt Van Zonneveld. De recepten zij zo aangepast dat geïnteresseerden met een cakeblik als vorm aan de slag kunnen gaan.

Tekst gaat door onder afbeelding.

Foto: Laura de Rijk

Voor enthousiastelingen zit er ook een stijgende moeilijkheidsgraad in de zeeprecepten naarmate zij het boek lezen. “De recepten zijn gebaseerd op planten die in Utrechtse bossen en natuurgebieden groeien. Lezers kunnen twaalf nieuwe biologische zepen, die speciaal voor dit boek zijn ontwikkeld, maken”, aldus oprichtster Van Zonneveld. De meeste ingrediënten zijn bij de supermarkt te vinden.

In het begin van het boek wordt uitgelegd wat zeep precies is en waarom de zelfgemaakte producten zo mild zijn. Volgens Van Zonneveld associëren sommige mensen klassieke zeep met uitgedroogde huid: “Daar had ik vroeger zelf ook moeite mee. Dat was namelijk ook een van de redenen waarom ik tien jaar geleden na de reis in Canada Werfzeep startte.”

Tekst gaat door onder afbeelding.

Foto: Laura de Rijk

Het boek biedt een kijkje in de keuken bij Werfzeep met veel eigengemaakte kleurenfoto’s; gemaakt voor lezers die in de wereld van het zeepmaken willen duiken, of iets willen leren over en wat er allemaal mogelijk is met planten.  Daarnaast staan er recepten in voor huidcrèmes, maar bijvoorbeeld ook voor eetbare gerechten.

Het Zeepboek is vanaf 4 november verkrijgbaar bij onder andere de Utrechtse Boekenbar.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).