De zomereik die midden op een fietspad in Leidsche Rijn stond, dankzij onder meer de in 2017 overleden Suzanne Cornelissen, is nu toch gekapt. Volgens de gemeente Utrecht kregen de wortels van de boom niet genoeg zuurstof, waardoor in de toekomst mogelijk takken af konden breken.
De eik stond op het fietspad ter hoogte van de Pieter d’Hontlaan 87. Buurtbewoner Suzanne Cornelissen heeft zich altijd ingezet voor het behoud van groen in de wijk en zij heeft er dan ook voor gezorgd dat dit exemplaar, ondanks de plek midden op het fietspad, kon blijven staan. Nadat Suzanne een paar jaar terug overleed werd er op de grond voor de zomereik de tekst ‘Suzan saved my life’ geschreven.
Nu is de boom dan toch gekapt. De eik stond namelijk op een verhoogd stuk en was omringd door asfalt. “Daardoor komt er weinig zuurstof bij de wortels. De wortels van de boom sterven af. Ook de takken krijgen niet genoeg voedingsstoffen meer. De boom kan in de toekomst een gevaar worden voor de omgeving door het afbreken van grote, dode takken”, schreef de gemeente eerder in een brief aan omwonenden.
Suzanne Cornelissen krijgt echter wel een nieuwe herinneringsboom, maar die wordt vanwege de verkeersveiligheid op een andere plek geplant. Deze zoete kers komt in een perkje vlakbij de plek waar de zomereik stond. Bij deze boom komt ook een bordje met het verhaal van Suzanne.
17 Reacties
ReagerenZo te horen is een gezonde boom dus gekapt omdat die ooit in de toekomst een risico kán vormen. Als de lat zó laag ligt, blijft er dus geen enkele boom over het in centrum van Utrecht OF in de wijken er direct omheen. Bomen zijn immers natuurproducten en die komen nooit met een garantie certificaat mbt veiligheid. Kaalkap kán niet de bedoeling zijn. Denk dat de politici een spoedcursus ‘hoe ga ik om met verantwoordelijkheden anders dan afschuiven’ moeten volgen. Met Risico Gestuurd Groenbeheer had deze boom nog vele jaren kunnen laten staan.
De gemeente had natuurlijk ook kunnen zorgen dat er wel een goede bladspiegel kwam.
Het asfalt een stukje weghalen bijvoorbeeld?
Het is zo gek dat alles Engels is tegenwoordig
Waarom staat er niet ‘suzan heeft mijn leven gered’? Dat komt veel meer binnen
De boom stond op de Beeldhouwersdijk, en inderdaad een beetje in de weg. Toch jammer.
De boom is dus met behulp van asfalt vermoord.
Good riddance. Die boom stond wel erg in de weg. Hopelijk kunnen daar snel 2 fietsers elkaar passeren, want nu kan dat nog niet. En het is niet zo dat Leidsche Rijn op die plek weinig groen heeft of zo. Ik snap eerlijk gezegd niet dat deze boom ooit is gespaard om dat argument.
Wat vindt de Gemeente Utrecht belangrijker: een groene, gezonde stad
met genoeg ruimte voor een boom om te groeien of overal asfalt met zo min mogelijk leefruimte voor een boom? Is het nou echt zo’n moeite om om de boom heen te fietsen? Jammer dat er in Utrecht zo makkelijk bomen worden gekapt in plaats van ze de ruimte te geven. Ik denk dan aan de meer dan honderd bomen aan de Amsterdamse Straatweg bijvoorbeeld.
Een boom voor een nieuwe boom. En dan ook nog op een betere plek voor de nieuwe boom, inclusief bordje met het verhaal van Suzanne Cornelissen. Top toch?
Niet zo zeuren mensen..
https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/bomen/zorg-voor-bomen/veiligheid-van-bomen-controleren/#:~:text=De%20bomen%20langs%20de%20Oudegracht,voor%20de%20veiligheid%20op%20tijd.
Slecht stukje journalistiek, want er wordt met geen woord over de uitslag van de 3-jaarlijkse VTA gerept. Ben reuze benieuwd naar de echte reden dat de boom is verwijderd: is de boom recent geïnspecteerd en terecht ‘afgekeurd’ of zagen de verkeersambtenaars hun kans schoon, nu de redster toch overleden is??
ben benieuwd naar de reacties op het artikel “afvallende tak verwondt fietser”
Maar Janny, nu kunnen daar twee fietsers elkaar passeren. Dat kan blijkbaar nergens anders op dat fietspad dus deze boom moest echt wel weg…….
Bomenmoord door asfalt…
@Richard
Stel je niet zo aan, Remie.
Je bent niet de enige op de ruim 6 meter brede weg, en ook niet de enige egotripper op een fiets.
Allemaal op termijn waar wat de gemeente zegt en tegelijk oplosbaar met een open bestrating.
Reden waarom ik als bomenman kap kan billijken is een hele andere: de boom staat wel erg dicht op bebouwing en gaat die beschadigen, als die dat al niet deed. Dit is een boom van serieus formaat geweest!
De moraal van het verhaal: denk goed na over de standplaats en boomsoort.
Boompje groot, plantertje dood.
De symboliek begrijp ik, maar het punt waar de boom stond was nou eenmaal een ongelukkig punt, en zeker tijdens de spitsen een soms lastig knelpunt, wat sommigen over de stoep deed fietsen. Met de strak er naast liggende kruising niet heel handig allemaal.
Zet er drie bomen 20 meter verderop in het grasveld voor terug, opgeloooost.
Je moet bomen echt alleen kappen als ze op het punt staan om te vallen. Het is namelijk helemaal niet erg als een tak afbreekt. Het is zelfs niet erg als een boom omvalt, als dat niet tegen een huis in. Dat is gewoon natuur. Bomen verliezen takken en gaan soms dood. Vervelend als er iemand onder ligt, maar dat is geen zaak voor de samenleving. Moet je maar niet tijdens een storm onder een boom door fietsen. Iedereen weet wat een boom is, wat takken zijn, en wat wind kan doen. Gewoon laten staan dus.
Waarom heeft de gemeente Utrecht rondom de boom geen gaten on de grond gegraven waarin je grote beweegbare plastic pijpen duwd zoals het ook bij bij in Fes en overgrote steden in Marokko plaatsvindt én bovendien een vrachtwagen met water hier wekelijks water in spuit zodat de bomen behoudt worden.
Ik vond die boom altijd erg on-Leidsche Rijns. Het enige object dat niet in het lood staat. En voor je het weet schudt zo’n boom zijn bladeren af, en wordt al dat fraaie beton besmeurd met een laag compost.