Toernooi Utreg United moet Utrechts ijshockey uit het slop trekken - De Utrechtse Internet Courant Toernooi Utreg United moet Utrechts ijshockey uit het slop trekken - De Utrechtse Internet Courant

Toernooi Utreg United moet Utrechts ijshockey uit het slop trekken

Het toernooi Utreg United moet het ijshockey in Utrecht weer uit het slop trekken. Aanstaande zondag zullen vier lokale clubs het op de ijshockeybaan bij de Vechtsebanen tegen elkaar opnemen. Met de tweede editie van het ijshockeytoernooi wil de organisatie meer eensgezindheid binnen de Utrechtse ijshockeywereld realiseren. 

Het toernooi Utreg United moet het ijshockey in Utrecht weer uit het slop trekken. Aanstaande zondag zullen vier lokale clubs het op de ijshockeybaan bij de Vechtsebanen tegen elkaar opnemen. Met de tweede editie van het ijshockeytoernooi wil de organisatie meer eensgezindheid binnen de Utrechtse ijshockeywereld realiseren. 

Ruim een kwart eeuw geleden was ijshockey in Utrecht hot. Onder aanvoering van Tony Collard, ‘de beste centre die Nederland ooit gehad heeft’, sleepte IJCU Dragons begin jaren negentig tweemaal de nationale titel binnen. Vandaag de dag speelt het vlaggenschip van de Utrechtse ijshockeyclub op het vierde niveau van Nederland en is er weinig meer te merken van de gloriedagen.

‘Hetzelfde zwarte schijffie’
Dat komt volgens George Hermsen vooral door de verdeeldheid binnen het Utrechtse ijshockey. “Het ijshockey bestaat hier uit allemaal eilandjes”, vertelt hij. Hermsen speelde zelf jarenlang bij SYC Utrecht, voorloper van IJCU, en is al 35 jaar ijsmeester van ijscomplex de  Vechtsebanen. Als medeorganisator van Utreg United wil hij daar verandering in brengen. “Alle neuzen moeten weer dezelfde kant op, want uiteindelijk speel je allemaal met hetzelfde zwarte schijffie.”

Vorig jaar kwam George op het idee om een toernooi te organiseren, uitsluitend voor Utrechtse teams, om het ijshockey in Utrecht wat dichter bij elkaar te brengen. Het toernooi werd een groot succes, waarmee de weg naar boven is ingezet. Dit jaar hoopt de organisatie op een nog hogere opkomst. George: “Het doel is om tijdens het toernooi de mooiste sport ter wereld te promoten op een familiaire manier.”

Want promotie van ‘de mooiste sport ter wereld’ is nodig, vooral in Utrecht. IJCU heeft elk jaar veel moeite om nieuwe aanwas van jeugdspelers te vinden. Daar liggen volgens voorzitter Marco van Doorn verschillende oorzaken aan ten grondslag. “Anders dan bijvoorbeeld voetbal is ijshockey geen sport waar de jeugd zich spontaan voor inschrijft. Kinderen moeten echt overtuigd worden, evenals de ouders. IJshockey is namelijk niet goedkoop.”

Vicieuze cirkel
Dat er een flink prijskaartje hangt aan het beoefenen van ijshockey in Utrecht is een direct gevolg van de hoge huurprijs van de ijsbaan van de Vechtsebanen. Marco: “We betalen 200 euro per uur ijshuur. Dat vertaalt zich naar de ledencontributie. De hoge contributie werkt afschrikkend voor potentiële nieuwe leden, waardoor de club niet groeit en de contributiegelden per persoon hetzelfde blijven. Het is een soort vicieuze cirkel.”

Met Utreg United kan daar verandering in komen. Het is een doel van de organisatie om mensen, voor al jeugd, in aanraking te laten komen met ijshockey, maar ook om de segmentatie van het ijshockey in Utrecht tegen te gaan. “Door een evenement als dit ontstaat er meer harmonie tussen de vier verschillende Utrechtse clubs”, vertelt George. “Door een eenheid te vormen kunnen we gemeenschappelijke struikelblokken gezamenlijk een oplossing bieden.”

Er staat zondag dus meer op het spel dan alleen eeuwige roem. Maar daar moet niet de nadruk op liggen volgens George. “Aan het eind van de dag blijft het gewoon een sportieve middag waarop Utrechtse senioren van elk kaliber een potje ijshockey spelen onder het genot van een biertje.”

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).