UU-rector over Turkije: ‘Dit is een aanslag op de vrije wetenschap’ | De Utrechtse Internet Courant UU-rector over Turkije: ‘Dit is een aanslag op de vrije wetenschap’ | De Utrechtse Internet Courant

UU-rector over Turkije: ‘Dit is een aanslag op de vrije wetenschap’

UU-rector over Turkije: ‘Dit is een aanslag op de vrije wetenschap’
Van der Zwam (lv) maakt zich zorgen om de Turkse studenten en academici
De Universiteit Utrecht is samen met andere Nederlandse universiteiten bezorgd om Turkse academici en studenten. Ze blijken door hun thuisuniversiteiten te worden opgeroepen terug te keren naar Turkije.

De Universiteit Utrecht is samen met andere Nederlandse universiteiten bezorgd om Turkse academici en studenten. Ze blijken door hun thuisuniversiteiten te worden opgeroepen terug te keren naar Turkije.

De Universiteit Utrecht heeft inmiddels een informatiepunt ingesteld voor eventuele vragen of zorgen van Turkse studenten en academici. De universiteit zegt alle ontwikkelingen met zorg te volgen.

Alle universiteiten van Nederland laten in een gezamenlijk persbericht weten dat de internationale academische waarden en principes van academische vrijheid voorop moeten blijven staan. Academici en studenten moeten zich over de hele wereld vrij kunnen bewegen.

Ook UU-rector Bert van der Zwaan maakt zich zorgen:

Turkse studenten kunnen terecht bij de Studenten Service desk van de universiteit.
Turkse academici kunnen terecht bij Laureina Grootveld, [email protected] of per telefoon (secretariaat) 030 253 2142.

7 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Ik had nog niet gehoord dat Turkse studenten ook worden verzocht terug te komen. Wat doe je dan als student? Je wil wel je studie afmaken lijkt me. En wat gaat er met je gebeuren zodra je terug bent?

  Het zal me niet verbazen als er veel studenten asiel zullen aanvragen in Nederland. Ze lijken wel helemaal gek geworden daar in Turkije…

 2. Joop

  Waar blijft een reactie van de EU landen ?

 3. Scherpschutter

  Joop 21/7/2016 – 11:51

  Die is er al. EU landen waren gisteren in gesprek met Turkije over toetreding tot de EU. Dat lijkt me een heldere reactie.

  Kennelijk is het niet bezwaarlijk dat Erdogan zelf een coup in scene zet, vervolgens een Zuivering doorvoert in alle geledingen van de Turkse rechtsstaat en nu de intelligentsia uitschakelt, in wat welhaast het best kan worden beschreven als een exacte kopie van een zet die een zekere Oostenrijkse Duitser in de jaren 30 van de vorig eeuw doorvoerde.

  Voor de Turkse studenten in Nederland lijkt mij een eenvoudige oplossing voorhanden. Vraag ze simpelweg of ze voorstander zijn van Erdogan’s regime of niet. Alles dat geen antwoord geeft of voorstander is, sturen we linea recta terug naar Turkije. Alles dat tegenstander is geven we een verblijfsvergunning. Academici kunnen we altijd goed gebruiken.

 4. maarten van den oever

  De Universiteit is wel rijkelijk laat en reageert enkel waar het het lot van personen betreft. Maar ze had natuurlijk al protest moeten aantekenen toen duidelijk werd dat de waarheid als zodanig in turkije er niet meer toe deed en toen de vrije meningsuiting grof onderuit gehaald werd. het fundamentele punt is niet de reisvrijheid van academici, maar de vrijheid om te zoeken naar de werkelijkheid

 5. Toine Goossens

  Het is bijzonder ernstig wat er in Turkije gebeurd. Vrije pers, onafhankelijke rechtspraak, en vrije wetenschap zijn onder staatstoezicht gesteld.

  Net zoals Hitler maakt Erdogan geen onderscheid tussen Staatsbelangen en partijbelangen. Het regeringsbeleid in Hitler Duitsland werd mede gedomineerd door NSDAP leden, die volledig buiten het staatsapparaat stonden. Het volk werd rechtstreeks bij het realiseren van omstreden veranderingen betrokken. De halfwassen staatsgreep is daarin een ultieme gelegenheid.

  De wijze waarop AK aanhangers daar in Nederland op hebben gereageerd is verbijsterend en niet toelaatbaar. Iedere Nederlander, ook de Turkse Nederlander, is altijd en primair een landgenoot. Dat houdt in dat de Nederlandse democratische spelregels dominant zijn aan hetgeen in Turkije gebruikelijk is. De AK aanhangers dienen zich met spoed te realiseren dat zij zichzelf buiten de Nederlandse samenleving plaatsen.

 6. Hans Oudwijk

  Scherpschutter heeft het weer adequaat en erudiet verwoord. Onderschrijving van zijn of haar woorden volstaat.

 7. Luuk Upuuk

  Ik begrijp niet dat er in de media steeds wordt gesproken van “mislukte coup”. Volgens mij is dit een van de meest succesvolle coups ooit! Alleen is die nu uitgevoerd ter versterking van de macht van het staatshoofd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).