Vaccinatiegraad Utrecht stuk hoger dan in andere grote steden; bekijk hier de cijfers Vaccinatiegraad Utrecht stuk hoger dan in andere grote steden; bekijk hier de cijfers

Vaccinatiegraad Utrecht stuk hoger dan in andere grote steden; bekijk hier de cijfers

Vaccinatiegraad Utrecht stuk hoger dan in andere grote steden; bekijk hier de cijfers
De vaccinatiegraad in Utrecht ligt een stuk hoger dan in de andere G4-steden, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Utrecht heeft 82 procent van de volwassenen één prik gehad en is 69 procent volledig gevaccineerd.

De vaccinatiegraad in Utrecht ligt een stuk hoger dan in de andere G4-steden, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Utrecht heeft 82 procent van de volwassenen één prik gehad en is 69 procent volledig gevaccineerd.

Het RIVM heeft deze week voor het eerst de vaccinatiegraden per gemeente via openbare data bekend gemaakt. Daarin is te zien dat er grote verschillen zijn in Nederland. De waddeneilanden doen het erg goed, in de Biblebelt blijven de cijfers wat achter. Utrecht doet het van de vier grote steden het beste.

Cijfers

In Utrecht heeft 82 procent van de volwassenen één prik gehad en 69 procent is volledig gevaccineerd. In de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien heeft 52 procent één prik gehad en is 41 procent volledig gevaccineerd.

Als we dit vergelijken met Rotterdam is het verschil goed te zien. In Rotterdam heeft 69 procent van de volwassenen één prik gehad en 58 procent is volledig gevaccineerd. In de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien heeft 33 procent één prik gehad en is 23 procent volledig gevaccineerd.

Amsterdam doet het iets beter dan Rotterdam, maar blijft ook nog achter op Utrecht. In Amsterdam heeft 74 procent van de volwassenen één prik gehad en 61 procent is volledig gevaccineerd. In de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien jaar heeft 39 procent één prik gehad en is 26 procent volledig gevaccineerd.

Als we dan ook nog Den Haag vergelijken; daar heeft 71 procent van de volwassenen één prik gehad en 60 procent is volledig gevaccineerd. In de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien heeft 41 procent twee prikken gehad en is 30 procent volledig gevaccineerd.

Wil je de cijfers van alle gemeentes zien? Dat kan hier.

Fijnmazig vaccineren

De gemeente Utrecht en de GGD proberen op verschillende manieren de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. De grote massa is ondertussen ingeënt op XL-locaties, nu wordt er gewerkt om specifieke doelgroepen te bereiken. Zo is er een locatie geopend op het Utrecht Science Park waar iedereen terecht kan zonder afspraak. Ook gaat er gevaccineerd worden in de Ulu Camii moskee in Utrecht.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Feiten

  Vrij simpel. Utrecht heeft een veel kleiner percentage allochtonen (36%) vs Amsterdam (55%), Den Haag (55%) en Rotterdam (52%).
  De christelijke Bibblebelt wordt genoemd , maar vreemd dat niet wordt benoemd dat ook allochtonen groepen achterblijven in vaccinatiegraad. Die zijn ook zwaar oververtegenwoordigd op de ICs, in 2020 en nu nog steeds (https://www.ad.nl/nieuws/veel-coronapatienten-met-migratieachtergrond-op-ics-taalproblemen-kunnen-rol-spelen~a1d8c24e/)
  Goed dus dat ze nu ook in de moskee gaan vaccineren, wel jammer dat het nodig is en de integratie blijkbaar nog altijd beroerd is…. Zelfs als het om je eigen gezondheid gaat.

 2. Herman

  De schrijfwijze ban dit artikel is bijzonder. Alsof we er trots op moeten zijn dat “we” het beter doen dat…. Dit is geen journalistieke tekst, ook hier laten we ons voor het karretje spannen dus.

 3. jankanerwatvan

  Misschien is Utrecht niet zo’n grote gemeente? In Den Haag wonen 190.000 mensen meer dan in Utrecht. Utrecht heeft vergelijkbare cijfers met gemeenten die qua inwoneraantal meer op Utrecht lijken (Eindhoven en Groningen bijv) dan de drie grootste gemeenten.

 4. Hugo Aylva

  Het zal ook zeker te maken hebben met het opleidingsniveau. Dat licht in Utrecht flink hoger dan in de andere 3 grote steden.

 5. BdV

  @Hugo Aylva: Kun je in dat kader ook iets meer uitweiden over bijvoorbeeld Urk?
  Overigens had ik voor heel Nederland intussen wel een vaccinatiegraad van rond de 80% verwacht.

 6. Koel Hoofd

  Moet Utrecht zich nu trots op de borst slaan?
  Zoals al terecht is opgemerkt zijn de echte 3Gs niet te vergelijken met Utrecht.

  Merkwaardiger is het dat studenten die een wetenschappelijke opleiding (gaan) doen kennelijk niet in de wetenschap geloven en zich niet hebben gevaccineerd waardoor er nu een priklocatie voor hun gemak en comfort op de Uithof komt.
  Studenten die bij voorbaat al niet geloven in de wetenschap hebben niets te zoeken op de wetenschap. Dat slappe gemak en comfortgeneuzel gaat nergens over behalve kingsize egobeleving wat achterlijkheid verbergt.

 7. Esrin W.

  Met ook dit Hosanna bericht snap ik dus al die paniek en zorgen niet om al die niét gevaccineerden. Het is óf het één, óf het ánder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).