Van de Dom 15.000 kilometer naar Hongkong: “Een idioot op een fiets” | De Utrechtse Internet Courant Van de Dom 15.000 kilometer naar Hongkong: “Een idioot op een fiets” | De Utrechtse Internet Courant

Van de Dom 15.000 kilometer naar Hongkong: “Een idioot op een fiets”

Van de Dom 15.000 kilometer naar Hongkong: “Een idioot op een fiets”
De 29-jarige Tim Cruijssen gaat op de fiets naar Hongkong. Hij zal binnenkort onder de Domtoren op zijn fiets stappen om te beginnen aan de reis van zo’n 15.000 kilometer.

De 29-jarige Tim Cruijssen gaat op de fiets naar Hongkong. Hij zal binnenkort onder de Domtoren op zijn fiets stappen om te beginnen aan de reis van zo’n 15.000 kilometer.

Waar sommigen een tochtje op de fiets naar het werk al vermoeiend vinden zal Cruijssen tien maanden lang elke dag niets anders doen. Hij vertrekt in januari op een fietstocht naar Hongkong. Het is een combinatie van twee motieven waarom Cruijssen op pad gaat: “Het is mijn passie voor fietsen, culturen, en reizen waarom ik graag weg wil. Maar het is ook mijn passie voor duurzame ontwikkelingen en hernieuwbare energie waarom ik dit project wil doen.”

Cruijssen, die de studie Sustainable Development in Utrecht deed, zal tijdens zijn reis projecten bezoeken die te maken hebben met duurzame ontwikkelingen en energie. “Zo ga ik in Iran een windmolenpark bezoeken. Ze hebben daar heel veel gas en olie, ik ben benieuwd waarom ze toch een windmolenpark bouwen.”

Cruijssen is nu als zo’n 1,5 jaar bezig met plannen: “Al toen ik mijn eerste fiets had, met zijwielen, vond ik het mooi om te fietsen. Altijd heb ik al tochten willen maken. Eerder ben ik al naar Rome en Spanje gefietst. Anderhalf jaar geleden begon ik met het concretiseren van het plan om mijn passie voor het fietsen te combineren met mijn passie voor duurzame ontwikkelingen. Sindsdien heb ik vooral een heleboel praktische zaken goed moeten uitzoeken.”

Wekenlang regen en tegenwind

De tocht zal mentaal en fysiek zwaar worden laat Cruijssen weten: “Het verkeer is natuurlijk niet overal hetzelfde, de wegen zullen niet zo goed zijn als in Nederland, maar ook het weer kan erg tegen zitten. Wekenlang regen of tegenwind kan erg zwaar zijn. Ook loslopende honden schijnen erg lastig te zijn. Instanties zullen ook niet altijd meewerken, ik blijf voor hun toch een beetje een idioot op een fiets.”

Het is de bedoeling om zo’n 80 tot 90 kilometer per dag te fietsen: “Meer zou ook wel kunnen maar ik wil graag de tijd hebben om projecten te bezoeken, en soms moet je gewoon lang wachten op een visum of iets dergelijks. Het kilometeraantal is een mooi gemiddelde.” Cruijssen wil zichzelf ontwikkelen met deze reis: “Ik wil persoonlijk weerbaarder worden en mij academisch ontwikkelen. Maar ik wil ook laten zien wat duurzame energie kan betekenen en welke gevolgen de verschillende manieren van energie hebben.”

De fietser is nog op zoek naar enige sponsoring: “Het geld is niet voor de financiering van mijn vakantie, maar als mensen echt interesse hebben in het project dan kunnen ze mij ondersteunen. Al het geld wat overblijft zal naar een lokaal project gaan dat ik onderweg ga bezoeken. Ik wil met 5 euro per dag gaan rondkomen en zal dus veel moeten wildkamperen en een heleboel rijst eten. Maar ik heb er vertrouwen in dat alles goed komt.”

Schermafbeelding 2014-12-15 om 15.19.58

2 Reacties

Reageren
  1. Michel van Velde

    Check out http://www.drivetheplanet.com ter inspiratie. In 2003 reed ik vanuit Utrecht naar Beijing in een oldtimer.
    Michel van Velde

  2. Tim Cruijssen

    Beste Michel van Velde.
    Wat een avontuur! Voldoende inspiratie om de kerstdagen mee rond te komen. Bedankt voor de link.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).