De gemeente Utrecht, Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwegein en CurrentWerkt starten een pilot om Utrechtse gedetineerden te helpen sneller passend en betaald werk te vinden na hun straf. Gedetineerden krijgen tijdens hun gevangenisstraf intensieve begeleiding en werken met coaching aan het vergroten van hun arbeidsvaardigheden. De partijen hopen zo gedetineerden te helpen om hun leven verder op orde te krijgen en terugval in criminaliteit te voorkomen.
De pilot met CurrentWerkt is onderdeel van het plan ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’ van de gemeente Utrecht. Met dit plan wil de gemeente (drugs)criminaliteit in Utrecht tegengaan. Dit gebeurt onder meer door te voorkomen dat mensen opnieuw in de criminaliteit belanden of er verder in doorgroeien.
De gemeente Utrecht ondersteunt Utrechtse gedetineerden op verschillende manieren met hun re-integratie. Zo kijkt de gemeente of zij een geldig ID-bewijs en onderdak hebben en aanvullend naar werk, inkomen of opleiding, zorg en de aanpak van schulden. Samen met de gedetineerde wordt gekeken hoe hun perspectief kan worden verbeterd. De inzet van CurrentWerkt in PI Nieuwegein komt bovenop deze reguliere ondersteuning.
Betrokken partijen
“CurrentWerkt helpt mensen hun talenten en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. We weten dat terugkeren in de maatschappij niet makkelijk is. In het leven van de deelnemers vóór detentie zaten triggers waardoor ze in de criminaliteit belandden en die kunnen er na detentie nog steeds zijn”, zo laat burgemeester Sharon Dijksma weten. “Juist daarom is het belangrijk om al tijdens detentie te kijken naar talenten, vaardigheden en mogelijkheden, om vervolgens een nieuw leven op te bouwen buiten de criminaliteit.”
CurrentWerkt zet hun ervaringsdeskundigen in om gedetineerden naar betaald werk te begeleiden. De coaching van de deelnemers start al in detentie voor een periode van drie maanden en loopt ook daarna door. “De loyaliteit die personen in de criminaliteit houdt, zetten we vanuit CurrentWerkt in om de deelnemers andere, positievere keuzes te laten maken”, zo laat oprichter en directeur van CurrentWerkt Hilal Makhouki weten. “We proberen daarbij zo goed mogelijk aan te sluiten bij de talenten van de deelnemers. Zo gaan we van detentie naar potentie.”
Directeur Theo Venrooij van de PI Nieuwegein: “De PI Nieuwegein spant zich er voor in dat een gedetineerde na detentie niet weer in de fout gaat. Met de unieke samenwerking tussen de gemeente en CurrentWerkt dragen we bij aan een eerlijke kans op een baan buiten de criminaliteit.”
Vervolg
De pilot duurt het hele voorjaar. Na afloop evalueren de betrokken partijen de pilot. Bij positieve resultaten wordt gekeken hoe CurrentWerkt een vaste plek kan krijgen in het aanbod voor gedetineerden tijdens detentie.
Gekoppelde berichten
Utrecht komt met aanpak om ‘centrale rol in internationale drugshandel’ te bestrijden
Utrecht komt met een hardere aanpak om de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit tegen te gaan.…
13 Reacties
ReagerenHet is gewoon een uitzendbureau, die op een slimme manier werknemers probeert te ronselen tijdens hun detentie.
Waarschijnlijk ook detentie faseerders die goedkoop te werk worden gestelt,en na hun detentie het wel gezien hebben om voor een armoedig te werken.
En de enige winnaar,het uitzendbureau die zijn zakken vult.
Mooie woorden met een dubbele agenda,want de gedetineerden worden hier echt niet beter van.
@Geenstijl @Loesepoes
Point taken, maar deze gedetineerden zijn in de maatschappij wel voor eeuwig besmet.
Kunnen ze eigenlijk wel werkgevers vinden die niet alleen bereid zijn om iemand een 2e kans te geven maar dat ook kunnen doen?
Dat is namelijk het moment waarop het allemaal heel gecompliceerd wordt. Want met deze aanpak van ‘talent en potentie ontwikkeling’ zonder werkgeverssteun krijgen ze hoop op een beter leven terwijl de maatschappij ze keihard blijft afrekenen op hun foute verleden. Dat afrekenen op het verleden begint ook steeds erger te worden. We beginnen steeds meer een richting op te gaan waarbij kansarm letterlijk kansloos betekend, net zoals in Amerika…
Overheden moeten eens stoppen met mensen verplicht (ja, dat doen ze veelvuldig in reïntegratietrajecten) via uitzendbureaus te laten werken. Waarmee contracten worden afgesloten.
Mensen in achterstandsposities moeten voor een dubbeltje heel hard werken en krijgen geen vastigheid (want flexcontracten), de hulpbehoevenden hebben geen keus en worden onder druk gezet, het uitzendbureau wordt rijk, want krijgt EN fors vanuit de werkgever betaald EN strijkt/ belastinggeld en subsidie op EN krijgt gegarandeerd personeel aangeleverd.
Dit concept is al zo oud als er detentie is,in zgn half open inrichtingen werkte men ook op deze manier,alleen werden daar bepaalde mensen beter van,maar niet de maatschappij.
Ik ben voor een vak gerichte opleiding tijdens en na je detentie, loodgieter, timmerman, enzovoorts, op deze manier kan de gedetineerde na zijn detentie toch overwegen om verder te gaan in dit werk,vaak wil men toch liever echt werken dan te leven in de criminaliteit met stress.
Wat heeft de Gemeente Utrecht te maken met een gevangenis of gevangenen in Nieuwegein…?
@Scherpschutter heeft gelijk: door het vier meter hoge prikkeldraadhek om de gemeentegrens met maar één deurtje is het onmogelijk dat er een gedetineerde in Utrecht belandt. Ook worden gedetineerden blijvend uit de BRP gehaald zodat we er in de gemeentelijke systemen ook geen zicht op hebben.
Heeft niets met Utrecht te maken, volgende onderwerp.
Tja scherpschutter, onze opperhoofd heeft ook al verstand van gedetineerden, ze is van alle markten thuis, behalve die in de stad Utrecht.
Geenstijl@Utrecht
Ja? U vindt het maar de normaalste zaak van de wereld dat de Utrechtse belastingbetaler geld betaalt aan de Gemeente(!) Utrecht, die dat geld vervolgens gebruikt om gedetineerden in een geheel andere gemeente op te voeden? LOL
1) Is het überhaupt een taak van een gemeente om gedetineerden op te voeden?
2) Is het de taak van een gemeente om gevangen in een andere gemeente op te voeden?
Succes met die case bepleiten.
Preventie heet dit, Scherpschutter.
Ach daar gaat weer veel belastingsgeld naar een mislukt plan ongemotiveerd gedetineerden
Ik heb alles meegemaakt van opleidingen binnen PI van koffiebranders/fietsenmakers/boekbinders etc
30 jaar ervaring als inrichtingswerker
Voor veel gedetineerden is het een kansloos project,maar er zijn er ook die echt anders willen,dus geef nooit op.
Eens met @Geenstijl@Utrecht.
Niets doen is geen optie. Elk gewonnen zieltje is er één. Geld kost het de maatschappij hoe dan ook toch. Vraag me alleen af of, gezien de ervaring van bvb @Ivo, de aanpak anders moet.
Met vriendelijke groet,
PeterH