Van icoon tot sleutelhanger; hout van grote rode beuk Utrechtse beuk verwerkt tot producten Van icoon tot sleutelhanger; hout van grote rode beuk Utrechtse beuk verwerkt tot producten

Van icoon tot sleutelhanger; hout van grote rode beuk Utrechtse beuk verwerkt tot producten

Van icoon tot sleutelhanger; hout van grote rode beuk Utrechtse beuk verwerkt tot producten
De grote rode beuk die 170 jaar aan de Emmalaan in Utrecht heeft gestaan, heeft een tweede leven gekregen. Het bedrijf Noest heeft het hout van de iconische boom namelijk verwerkt tot sleutelhangers, manchetknopen en koelkastmagneten.

De grote rode beuk die 170 jaar aan de Emmalaan in Utrecht heeft gestaan, heeft een tweede leven gekregen. Het bedrijf Noest heeft het hout van de iconische boom namelijk verwerkt tot sleutelhangers, manchetknopen en koelkastmagneten.

De ionische beuk was aangetast door een schimmel en kon niet meer gered worden. Even voor de kap namen tientallen mensen afscheid van de boom, met onder meer muziek en toespraken. “Het is een goede vriend en ik ga hem erg missen. Vandaag staan we stil bij de herinneringen aan de beuk die we met de hele gemeenschap delen”, zei een van de initiatiefnemers van de ceremonie destijds.

Begin februari klonk twee dagen het geluid van kettingzagen aan de Emmalaan. Vanwege de omvang van de boom hadden de werklieden namelijk meerdere dagen nodig om de beuk te kappen.

De boom lang lange tijd te drogen

Nieuw leven

Aan de Emmalaan is nu niet een kale plek ontstaan. Er is namelijk een ‘waardige’ vervangen gevonden. “Het verlies van de markante ‘rode beuk’ gaat ons allen aan het hart. Daarom hebben wij gezocht naar een waardige vervanger om zijn plek in te nemen. De nieuwe boom staat al klaar bij een kweker in Brabant”, zei toenmalig wethouder Kees Diepeveen destijds.

Nu heeft het Utrechtse bedrijf Noest het hout van de grote rode beuk verwerkt tot sleutelhangers, manchetknopen en koelkastmagneten. Het hout heeft de afgelopen jaren eerst moeten drogen. “Uiterst zorgvuldig hebben we het hout geselecteerd dat niet door ziekte was verzwakt of aangetast. Daarbij hebben we de natuurlijke vertekeningen zo veel mogelijk intact gehouden.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Duicer

  “…sleutelhangers, manchetknopen en koelkastmagneten.”
  Wat een roemloos einde :-/

 2. Anne Marie

  “…sleutelhangers, manchetknopen en koelkastmagneten… Wat erg onnozel.
  Waarom geen bank of picknicktafel in Utrechts groen?

 3. Willem Olij

  Waar te koop?

 4. Paul Dee

  Het nieuwsbericht van de kap toen, herinner ik me nog. Goed voorbeeld van follow-up nieuws (is dat een ding?) waardoor we de waan van de dag niet zomaar vergeten. Dank Duic!

 5. René het kunstmatige cliché

  Circulair is het nieuwe goud! Mooi dat die oude beuk een tweede leven krijgt. Van boom tot sieraad, chapeau! Die sleutelhangers zijn vast een hit. Utrechtse trots in je broekzak!

  Jammer dat de boom ziek was, maar mooi dat er een waardige vervanger is geplant. De toekomst is groen! En die ceremonie? Hartverwarmend! Zo eren we onze bomen.

  Goed werk, Noest! Van afval tot waardevol product. Daar draait het om! Nu op naar een circulaire toekomst. Less waste, more life!

 6. Tanja

  Beter herinnerd als dit soort producten dan versnipperd in een bio-brandstofinstallatie. Dat laatste is pas roemloos.

 7. Nina

  @ René het kunstmatige cliché

  Mooi pleidooi. Hoe zit het met de bomen uit de bossen in o.a. Estland, Canada en Amerika die in onze biomassacentrales verdwijnen of de vele bomen die dienst doen als duurzame vangrail op de Waterlinieweg?

  Ik krijg het niet op elkaar.

 8. Bert

  https://www.podiumoostutrecht.nl/tafel-van-de-rode-beuk-geleverd/

 9. Ger

  Misschien minder sexy dan manchetknopen en koelkastmagneten, maar ook de leestafel in Podium Oost is van het hout van de beuk gemaakt.

 10. Nynke de Jong

  Het hout van de rode beuk was ook te koop bij stichting Tafelboom. Zo hebben wij in ons boerderijtje in Frankrijk in de badkamer een prachtige dikke plank van de beuk waar de waskommen op staan! Heb ook nog een schitterende borrelplank gemaakt van het hout tijdens een workshop bij Tafelboom. Dus gelukkig meer dan alleen magneten en sleutelhangers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).