Van ludiek idee naar werkelijkheid; straatnaambordje Nâchtegaolstraot hangt nu echt in Utrecht Van ludiek idee naar werkelijkheid; straatnaambordje Nâchtegaolstraot hangt nu echt in Utrecht

Van ludiek idee naar werkelijkheid; straatnaambordje Nâchtegaolstraot hangt nu echt in Utrecht

Van ludiek idee naar werkelijkheid; straatnaambordje Nâchtegaolstraot hangt nu echt in Utrecht
Voor het eerst heeft Utrecht een straatnaambord geschreven volgens het stadsdialect. Het idee van Joost Gijzel om in de Nachtegaalstraat een bordje met Nâchtegaolstraot op te hangen is werkelijkheid geworden.

Voor het eerst heeft Utrecht een straatnaambord geschreven volgens het stadsdialect. Het idee van Joost Gijzel om in de Nachtegaalstraat een bordje met Nâchtegaolstraot op te hangen is werkelijkheid geworden.

Een paar maanden geleden opperde Joost Gijzel op DUIC dat er een straatnaambord in het stadsdialect zou moeten komen. Hij kwam op het idee nadat hij Tineke Schouten in het RTL4-programma ‘Blabla met Schaap’ hoorde vertellen dat in Nâchtegaolstraot bijna alle klanken van ’t Uteregs verscholen zitten.

Volgens Gijzel is het stadsdialect erfgoed: “En daar moeten we goed voor blijven zorgen. Dat klinkt natuurlijk vrij groot, maar door dit soort kleine acties blijft er aandacht voor. We hebben met zijn allen de verantwoordelijkheid dat het dialect blijft bestaan.”

Goed idee

Gijzel schreef daarom naar DUIC en belde de gemeente Utrecht. Die vond het een goed idee – al moest er wel even overlegd worden met de straatnamencommissie. Ook was de gewenste plek van Gijzel, op de hoek Maliesingel en Nachtegaalstraat, volgens de gemeente niet heel handig omdat bezoekers of hulpdiensten dan in de war zouden kunnen raken.

Maar iets verderop was er wel een goede plek. Wie door de straat komt ziet nu in het midden het nieuwe bord staan, in de kenmerkende blauwe kleuren maar ook met het stadsdialect als toevoeging. Onder het toeziend oog van, en na een kleine les Uteregs, ambassadeur van de vollekstoal Koos Marsman onthulde wethouder Susanne Schilderman vandaag het nieuwe straatnaambord.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Nico

  Hartstikke leuk. Meer straten doen zou ik zeggen. Te beginnen met de Oude gracht.

 2. Peter Roelofsen

  Een héél goed idee, moet in de hele binnenstad gebeuren!

 3. Claire Obscur

  Weet iemand wanneer die andere versies van de straatnaambordjes worden opgehangen? Met de CV van de desbetreffende personen. Met name de Prins Bernhardlaan kan niet wachten tot ze er hangen.

 4. Corma Kariv Bomeboer

  Alle Utrechters eerst weggejaagd naar Nieuwegein, Odijk, Maarssen/broek/veen , Breukelen Nieuwegein/IJsselstein .. etc.. cultuur niet behouden, maar wel een naambordje. tis toch de wereld op zijn kop. Terug met mensen die weggejaagd zijn hun stad in. Stadsherstel utrecht doet er ook alles aan om écht Utrechtse families weg te pesten door hen geen voorrang meer te geven .

 5. Nina Verstand

  Wat een super idee en geweldig dat ie er nu hangt! Morgen direct even kijken. Joost Gijzel, je bent geweldig!

 6. De Vreemdeling

  Weet niet of ik dit nou een goede ontwikkeling vind. Het heeft iets flauwigs.

 7. Gré Braadslee

  misschien eens de echte utrechters die verjaagd zijn terug brengen in hun eigen straatjes, waar ze thuis horen ipv dit soort onzin.

 8. W

  Kinderachtig

 9. Statler

  Ouwe grag dus.

 10. Ihsan

  Helemaal top. Binnen een paar maanden geregeld. Maar waarom kan dit zo snel, maar kan er niet snel ook wat duiding bij straatnamen van slavendrijvers en massamoordenaars worden geplaatst??

 11. W

  @Ihsan: en sla dan gelijk twee vliegen in één klap.

  J.P. Coenstraat
  Áchtelijke gladiôôl die slaoven dreef en de hele santemekraom dôd en kapot maokte

 12. Bert

  Huet niet gaan zeuren over slavendrijvers. Doe dat lekker ergens anders. Altijd dat gezeur.
  Leuk idee om dit te doen.

 13. Inez

  Heel leuk idee en de kracht zit in de beperking om het niet overal te doen.

 14. Klaasjan

  Erfgoed… Toe maar. Wat een onzin!

 15. R. Lucassen

  Het woord buhnaonegebaakies heeft meer Utrechts dan de Nâchtegaolstraot, in benaone wordt de aa niet alleen ao maar ook uh. En ook de vroegere afdeling van de Remu “aafdeling waarmwaoteraapaaroaten” mag er wat mij betreft ook wel zijn evenals het woord vraachwaogenmaoteriaolenhaandel 🙂

 16. Nico

  Wat een kinderlijke flauwekul zeg. En dan zo’n reactie: ‘Morgen direct even kijken’. Pfff alsof er een 8ste wereldwonder is ontdekt.

 17. Utrechtse Jantje

  Beste @ Vreemdeling , jij doet Je naam eer an , en @ Klaasjan , laat jij dat Jan er maar vanaf , en maak er maar houtenklaas van , dat ,Jan ,, verdien jij niet vind ik ….

 18. Scherpschutter

  Een volstrekt onzinnige en vooral infantiele verkwisting van belastinggeld. Meer is hier werkelijk niet over te zeggen.

 19. silvia

  niet utrechtse hier… waarom zit er geen bandje met geluid bij??? aaaaachterlijk… of zoiets…geen idee hoe het uitgesproken wordt ook die vrachtwagenmaterialenhandel wil ik graag horen

 20. G.H.

  Scherpschutter, olde Knoalster, het belang van behoud van de streektaal wordt vrijwel nergens in Nederland zo hoog ingeschaald als in de regio waar u vandaag de dag foerageert.
  Dat gaat uw gemeente -en dus u- nog vele malen meer kosten dat dat ene onschuldige bordje hier, LOL

 21. Klaasjan

  @Utrechtse Jantje
  Hoort uw weinig inhoudelijke reactie ook bij het ‘erfgoed’?

 22. Utrechtse Jantje

  Nee dat niet @ klaasjan , maar ik hou niet zo van onzinnige reacties zoals de jouwe , want in principe heeft alles zin , behalve onzin !!!

 23. Ridele

  Sou me so un sorg sijn

 24. Klaasjan

  @Utrechts Jantje
  Om nu ieder dialect erfgoed te noemen, gaat me te ver. Als het platte Utrechts dialect dreigt uit te sterven, heb ik daar geen moeite mee. Zoals in het artikel genoemd: we hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid….etc. Die verantwoordelijkheid leg ik terzijde.

 25. Inez

  Maar waar hangt het bordje nu precies?
  “Iets verderop in het midden van de Nagtegaalstraat” vind ik nog vrij vaag.

 26. Bennie van Arnhem

  In sterrenwijk geboren, in oudwijk opgegroeid, door huisvesting naar hoograven getrap vreselijk vonden we het ,nu in Nieuwegein wat heerlijk om al die oude utregters te zien en horen proaten ,me stad is vernield door zogenaamde nieuwe Utrechters doodzonde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).