Van Sijpesteijnkade wordt zondag geopend voor publiek: “Neem hangsloten mee” | De Utrechtse Internet Courant Van Sijpesteijnkade wordt zondag geopend voor publiek: “Neem hangsloten mee” | De Utrechtse Internet Courant

Van Sijpesteijnkade wordt zondag geopend voor publiek: “Neem hangsloten mee”

Van Sijpesteijnkade wordt zondag geopend voor publiek: “Neem hangsloten mee”

De Vereniging Oud-Utrecht, de krakers van het pand op nummer 25 en Ontwikkelgroep Lombok Centraal gaan de hekken die de Van Sijpesteijnkade afsluiten openen. Iedereen wordt opgeroepen om aankomende zondag om 16:00 uur hangsloten en goede zin, mee te nemen om te zorgen dat de hekken openblijven.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad de historische panden, op nummer 25 na, te slopen. Ondanks het verzet uit de buurt, zag de raad geen mogelijkheden de panden te redden. Het is nog onbekend wanneer de panden tegen de vlakte gaan. Er is altijd veel commotie geweest rondom de plannen van de NS om de gebouwen te slopen. De Van Sijpesteijnkade zou een van de laatste stukjes historisch Utrecht zijn in het stationsgebied.

Volgens de website van Projectorganisatie Stationsgebied komt er een nieuwbouwproject met 200 á 300 woningen en 25.000 m2 kantoorruimte. Maar verder laat de website ook weten dat de panden nog niet gesloopt gaan worden: “De woningen met de nummers 9 tot en met 29 blijven zo lang mogelijk staan. Deze worden pas gesloopt wanneer de Nederlandse Spoorwegen (NS), eigenaar van de grond en de panden, concrete plannen heeft voor nieuwe bebouwing op deze plek.”

Aankomende zondag

“Veel mensen in Utrecht zijn tegen de sloopplannen voor de bestaande panden aan de Van Sijpesteijnkade. Buurtbewoners en betrokkenen hebben destijds zelf alternatieve plannen ontwikkeld. Hetgeen helaas niet mocht baten”, laten de belangengroepen weten in de aankondiging voor de actie zondag. “Om het gebied nog één keer onder de aandacht te brengen en iedereen er aan te herinneren dat de Van Sijpesteijnkade nog steeds openbaar gebied is dat alleen mag worden afgesloten als de bouwwerkzaamheden c.q. de veiligheid van bezoekers hier om vragen, openen wij de Van Sijpesteijnkade a.s zondag 23 maart om 16:00 uur voor publiek.”

Vereniging Oud Utrecht zal zondag rondleidingen geven in het monumentale pand op nummer 25. Ook zal er gebrainstormd worden over de mogelijkheden voor behoud van de Van Sijpesteijnkade.

19 Reacties

Reageren
  1. bladibla

    Nou, klusje voor D 66 lijkt me. Bewijs maar eens dat jullie echt om Utrecht geven en dat er niet weer een historische vergissing gemaakt wordt en niet weer een historisch stukje Utrecht laat verdwijnen.

    Kom in actie en laat de NS niet doorgaan met hun plannen. De panden staan er nu nog en nu is er nog iets te redden!

  2. Huib

    Kunt beter het stadhuis bestormen en die idioten daar er uitgooien.

  3. Kees Cornelder

    Wel een errug oude foto: het nieuwe stadskantoor staat er niet eens op.

  4. Robbie

    Wat is er eigenlijk historisch aan de Van Sijpensteijnkade? Ik vind het maar een onooglijk stukkie Utrecht…

  5. @robbie

    Ja, Rob. Mooie stukjes worden onooglijk als je niets aan onderhoud doet. In de jaren ’60 wilde men ook Springweg en omgeving afbreken, omdat de boel daar verpauperd was. Je ziet wat restauratie kan doen.

    Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat Hoog Catherijne, Nieuwe stadskantoor, Vinexwijken meer jouw smaak zijn. Dan valt er ook weinig te discussiëren

  6. TP

    Er is een soort Gotham City achtig rijtje bedacht door NS op de V. Seijpsteijnkade. Waar er nu nog enige menselijk maat is gaat deze straks verdwijnen. Reden? De Gemeente heeft NS recht gegeven om op een klein gebiedje heel veel kantoren en woningen te bouwen. Vandaar dat alles plat moet. Er is een poging gedaan om dit te voorkomen maar dan zou NS met een claim van een paar miljoen komen richting de Gemeente. Helaas helaas dus. Korte termijn gewin telt. Het zal er niet beter van worden….

  7. Robbie

    @@Robbie

    Het nieuwe Stadskantoor is op zich niet lelijk, van vinexwijken kun je best wat maken en HC is helaas te groot om te slopen. Niet alles dat nieuw is, is per definitie fout, maar ook niet alles dat oud is, is per definitie goed. Ik weet dat er al teveel Oud Utrecht gesloopt is, maar ik heb met de Van Sijpensteijnkade nou nog nooit gehad dat ik dacht: wat een mooi stukje Utrecht, dat moet echt behouden blijven. En ik fiets er toch best vaak.

    Dat de plannen die er nu liggen groot en megalomaan zijn en dat de NS dat best anders en beter kan doen, daar ben ik het mee eens. Maar daarmee zie ik nog steeds geen reden waarom de Van Sijpesteijnkade perse behouden moet blijven.

  8. Domtoren64

    Nou Robbie, dat moet je dan maar eens gaan vragen bij de echte utrechters die er geboren en getogen zijn en die tevens het vroegere stationswijk hebben gekend

  9. bladibla

    @ TP

    En wie is de schuldige dus? Idd; de gemeente Utrecht. De gemeente die ONS algemene belang dient te dienen, maar dus openbare grond verkoopt aan private partijen, zoals destijds ook aan Corio is gebeurd. Openbare ruimte is openbare ruimte en niet bedoeld om enkelen te verrijken.

  10. Wonen In Utrecht Centrum

    Heel veel bijzonders is er op enkele panden na niet aan dit stukje… wat niet heel veel anders is dan bv kleinere steden als Arnhem, Tilburg etc.
    Ik denk dat enerzijds heel veel mensen graag in het centrum groot stedelijk willen wonen en zeker zo super bereikbaar naast CS, en anderzijds is het een plus dat meer centrum inwoners zorgen voor een veiligere beleving. Kijk na Rotterdam centrum waar bv nog steeds heel weinig mensen wonen wat niet echt bevorderlijk is voor een veilig/gezellig gevoel. Ik denk dat D 66 dit begrijpt, met hart voor de stad.

  11. Wonen In Utrecht Centrum

    Er zijn zowel in London, als dichterbij in Amsterdam mooie voorbeelden te zien van mooi grootstedelijk wonen die zeer positief uit werkt.

  12. Criti Cus

    @ wonen in Utrecht in Centrum

    Als je zo nodig grootstedelijk wil gaan doen, dan moet je misschien maar een grote stad gaan wonen.

    Ik en en veel mede-uterchters worden zo langzaam kotsmoe van al die wannebe grootstedelingen, die kennelijk in een droom willen wonen (en egoïstisch individualistisch door het leven gaan, zonder gemeenschapszin).

    Hoogbouw levert nooit een leefbare stad op. Zie bijvoorbeeld de inspanningen die ze in New York al sinds de jaren 70 moeten leveren (met veel noodgrepen), om van New York een leefbare stad te maken. Daarnaast blijft het merendeel van al die hippe jonge New Yorkers (en Londenaren), minder dan 5 jaar in betreffende steden wonen. Luchtvervuiling, windgaten, permanente schaduw, watervervuiling, etc. werpen toch echt een erg grote schaduw op het zgn hippe groot stadse gevoel. Vergeet niet dat wanneer er kinderen komen de gemiddelde “hipster” erg burgerlijk wordt en vlucht naar de groene randgemeenten. Oftewel: verpest Utrecht niet met godsgruwelijk lelijke hoogbouw en laat Utrecht gewoon Utrecht zijn. Het kleinschalige stadscentrum kent vrijwel alleen maar pluspunten, met kleine inspanningen kan je een tweede Maastricht worden.

    Overigens wonen er in het centrum van Rotterdam helemaal niet weinig mensen. Hetgeen het centrum onleefbaar maakt is de grootschaligheid, de windgaten, de grote schaduwen die over de stad heen hangen.

    Leuk voor een dagje uit dat Rotterdam (of een vakantie in New York bijv.), leuk die skyline van een afstandje, leuk voor het te kleine pik syndroom van velen, maar leefbaar? Nee!

  13. louis

    Overdreven gedoe voor behoud van armoe. Gewoon plat, Utrecht moet nieuwe historie maken. Hoogbouw in dat gebied maakt de stad juist divers.

  14. Huib

    Precies. De spijker op de kop. Gooi Utrecht maar plat. We moeten nieuwe geschiedenis maken. Zet Belle maar op de plek van die ouwe toren. Die kent iedereen nou wel.

  15. @ Louis

    En zelf over een aantal jaar lekker burgerlijk in de Bilt wonen als je de stad ontvlucht bent zeker. Ik spreek je nog wel als Utrecht weer net iets lelijker en onleefbaarder is geworden. Je weet dat door uitspraken zoals de jouwe het gedrocht Hoog Catherijne er staat en alle lelijkheid aan de jaarbeurskant?

  16. louis

    Allemaal onzin geschreeuw en dat gezeur over vroeger altijd. Niet hoger dan de Dom, HC debacle , echte Utrechter zijn etc. Utrecht heeft een prachtige binnenstad en dat moet zo blijven. De stad moet echter geen museum worden, waar alles maar geconserveerd moet worden. Maar dat conserveren willen al die schreeuwers vast wel uit eigen zak bekostigen. Een stad is een soort levend organisme, het moet ook kunnen vernieuwen en aanpassen aan de tijd en bewoners. p.s. Ben een geboren echte Utrechter, schaam me alleen altijd voor dat geschreeuw, angst voor vernieuwing en verandering door zogeheten echte Utrechters. De echte Utrechter sterft gelukkig uit en maakt plaats voor de nieuwe Utrechter, hopelijk wat ambitieuzer en positiever dan die groep negatieve schreeuwers.

  17. louis

    Allemaal onzin geschreeuw en dat gezeur over vroeger altijd. Niet hoger dan de Dom, HC debacle , echte Utrechter zijn etc. Utrecht heeft een prachtige binnenstad en dat moet zo blijven. De stad moet echter geen museum worden, waar alles maar geconserveerd moet worden. Maar dat conserveren willen al die schreeuwers vast wel uit eigen zak bekostigen. Een stad is een soort levend organisme, het moet ook kunnen vernieuwen en aanpassen aan de tijd en bewoners. p.s. Ben een geboren echte Utrechter, schaam me alleen altijd voor dat geschreeuw, angst voor vernieuwing en verandering door zogeheten echte Utrechters. De echte Utrechter sterft gelukkig uit en maakt plaats voor de nieuwe Utrechter, hopelijk wat ambitieuzer en positiever dan die groep negatieve schreeuwers.

  18. @ Louis

    Nieuwe Utrechters zijn wannebe Amsterdammers

  19. Huib

    Ha louis,

    Het is goed dingen te behouden. Ook is het goed te vernieuwen. Zaak is te bekijken waar wat kan zonder de historie van de stad aan te tasten. Beter: de historie van de stad dient verder uitgebouwd te worden.
    Hoogbouw rond het station sluit bijvoorbeeld niet aan op de verdere aansluitende bebouwing in West. Hoogbouw kan beter plaats vinden rond de A2, als je al hoogbouw wilt.
    HC is stedenbouwkundig een gedrocht. Slopen en opnieuw inpassen in de bstaande stedelijke structuur, dus. Kun je ooknaam mee maken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).