Het lukt vervoerder U-OV niet om alle geplande bussen en trams in Utrecht te laten rijden vanwege personeelstekort. Dit betekent concreet dat vanaf 10 december, wanneer de nieuwe dienstregeling ingaat, 16 procent van de gewenste ritten niet doorgaat. De provincie heeft al laten weten boetes te gaan opleggen omdat het bedrijf zich niet aan de afspraken houdt.
Er leven al langere tijd zorgen over het personeelstekort in het stads- en streekvervoer. U-OV waarschuwde in september al dat de gewenste dienstregeling vanaf 10 december waarschijnlijk niet gereden zou kunnen worden.
Nu is daar ook een percentage aan gegeven, 16 procent van de ritten kan niet doorgaan. Overigens rijdt U-OV nu al 9 procent minder vanwege personeelstekort. Ook bij Syntus Utrecht spelen deze problemen, maar daar gaat het om een geringe uitval van ritten.
Ongeplande uitval
Bij het verminderen van ritten moet men bijvoorbeeld denken dat op sommige lijnen bussen nog maar één keer per half uur gereden wordt, in plaats van elk kwartier. De effecten zullen te merken zijn op tientallen bus- en tramlijnen. Het afschalen van de dienstregeling moet er wel voor zorgen dat er juist zo weinig mogelijk ongeplande uitval van ritten is.
Het afschalen van ritten gaat vanaf 10 december gebeuren, dan gaat namelijk de nieuwe dienstregeling in. De nieuwe dienstregeling is gemaakt in samenspraak met de provincie. Omdat U-OV zich vanaf 10 december niet aan die afspraken gaat houden, gaat de provincie ook boetes opleggen.
34 Reacties
ReagerenHoe bedoelen ze “vanaf december”? Dit is al jaren een constant probleem. Onbegrijpelijk toch dat we met ál die bevolkingsgroei blijkbaar niet een paar buschauffeurs kunnen vinden. Mensen gaan er waarschijnlijk op achteruit als ze hun uitkering opgeven om buschauffeur te worden.
Goed nieuws: een groot deel van de bussen rijdt buiten de spits immers leeg, bijna leeg of half leeg door de straten.
Misschien moet de provincie (de concessieverlener) eens een ander systeem verzinnen voor het busvervoer in de stad in plaats van vrijwel alle bussen richting CS sturen. En in de spits meer bussen, en daarbuiten minder. Hoe moeilijk kan het zijn?
Weer een goede reden om eraan te twijfelen of immigratie wel zo’n groot probleem is. Maar laten we mensen die hier binnenkomen wel meteen aan het werk zetten of een opleiding aanbieden in plaats van ze werkloos te laten vegeteren in een eindeloos beoordelingscircuit.
Dan hoop ik wel dat op de website van u/ov duidelijk is om welke lijnen en bussen dat gaat
Als het OV minder betrouwbaar wordt, ga ik wel meer fietsen. Lekker tussen al die fietsen met obesitas op mijn traditionele stadsfiets.
Minder ritten, betekent dat ook korting op de ritprijs?
Tijd om je personeel beter te betalen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Werkzoekende hebben het voor het zeggen, daar moet U-OV nog wat aan wennen.
Misschien mooi als de provincie de boete die betaald moet worden uitkeert aan het huidige personeel.
Hebben we de duurste tram ter wereld kan die niet rijden omdat er personeelstekort is.
“De provincie gaat boetes opleggen”.
En wat denken ze daarmee te bereiken?
Dankzij privatisering en marktwerking zijn de lonen en arbeidsomstandigheden in het OV steeds verder uitgeknepen, en nu op een dusdanig niveau dat mensen liever ergens anders aan de slag gaan. Ook dat is trouwens marktwerking.
In plaats van boetes uit te delen, kan de provincie de OV-bedrijven beter extra geld geven om meer personeel te werven, bijvoorbeeld door lonen en/of arbeidsomstandigheden aantrekkelijker te maken. Zo werkt dat namelijk op de arbeidsmarkt.
Maar u moet en zal het “hoogwaardig” openbaar vervoer nemen in Utrecht. Het Personeelstekort…alleen bij slecht gerunde bedrijven een probleem.
@Pietje
U bent een optimist.
GVU stond hoogwaardig OV in de weg.
Nu rijdt er bijna geen OV meer op de weg.
Weinig nieuws. Ik kon een paar maand geleden al niet naar Lunetten. Het spoortraject was in onderhoud en de bus reed niet vanwege personeelstekort.
En op elkaar afstemmen: Ho maar!
De bus is vaak halfleeg. Maar moet rijden voor enkelingen. En dat moet zo blijven, dat vooropgesteld. Daarnaast: al jaren wordt de electrische step tegengehouden door overheden. Onder het mom van veiligheid. Echter, de waarheid zit hem in de veminderde inkomsten voor het OV.
Welnu: los het probleem dat het OV heeft op, door electrische steps toe te laten op de openbare weg. Het ideale vervoermiddel van station naar eindbestemming. Zuinig, stil, schoon, maatwerkvervoer.
Daarmee wordt een grote groep mensen minder afhankelijk van het OV dat steeds onbetrouwbaarder blijkt.
Vervoersarmoede gaat nog een nijpend probleem worden.
Het afschalen van de dienstregeling moet er wel voor zorgen dat er juist zo weinig mogelijk ongeplande uitval van ritten is.
Geen uitval? Gewoon geen bussen laten rijden. Wat een ontzettend gelul!!
Uiteindelijk zal blijken dat dit geen enkel probleem is. Het Onrendabelen Vervoer kan prima verdwijnen. Geen enkele reden voor de overheid om daar geld asn te besteden. Is er een markt? Dan zullen private partijen daarop inspringen en vervoer aanbieden. Is er geen vraag of geen markt voor? Geen asnbieders. Degenen die dan toch vervoer willen gebruiken fiets, auto, taxi, electrische step of de benenwagen.
Geen enkele reden om belastinggeld uit te geven aan het laten rijden van lege treinen en bussen.
Alleen maar goed voor het milieu …..
Utrecht ken al jarenlang uitval van de bussen. Dus dat is niet nieuw. Bus 1 in de wijk Hoograven valt regelmatig uit, net als 34 naar Science Park. Nu gaan ze met minder bussen rijden tegen de uitval. Lachwekkend.
@ JdV
Uw woordspeling is discriminatoir van karakter.
Wellicht leest men erover heen als u spreekt over het ‘Onrendabelen Vervoer’. Men kan denken dat u hier bedoelt dat het OV onrendabel zou zijn. Maar u zegt: het is een middel van vervoer voor hen die onrendabel zijn.
Ik maak daar bezwaar tegen.
Trek de schoen maar aan na enig nadenken.
Hartelijke groeten,
Boogschutter.
Lastige hierbij is dat er eigenlijk vooral behoefte aan OV is tijdens de spitstijden (en in wat mindere mate op de zaterdag(middag)).
Daar kun je geen personeelsbeleid op voeren. Alleen parttimers die ofwel in de ochtend ofwel in de middag ofwel op zaterdag rijden? De fulltime chauffeurs moeten ook hun 36-40 uur per week maken en rijden daarom nu regelmatig met lege bussen.
Eerst zal hier een oplossing voor moeten komen.
Meer directere verbindingen inleggen, zodat je ook minder vaak hoeft over te stappen. Ook voor de Tram geldt dat , dus extra spits diensten even in de ijskast zetten. Dit speelt ook al enige tijd bij de Rotterdamse RET metrolijnen A en D . Deze hebben nog niet of even ooit spitsdiensten gereden naar en Vlaardingen West en Pijnacker Zuid. Lagere spitsfrequenties zijn dan het gevolg van dit probleem. Ook de bussen van EBS Haaglanden hebben tijdelijk geen of onregelmatig hun spits frequenties uitgevoerd! Hopelijk komt er spoedig weer voldoende personeel op bus en tram in Utrecht. Vervelend alom maar dat speelt of speelde niet alleen bij U OV parten! Beterschap!
@JdV
Lege treinen en bussen? Wat een onzin. Zit u er zelf ooit in?
Ik kan alleen maar hopen dat dit tot minder uitval leidt. Waar ik de afgelopen jaren relatief weinig problemen heb ondervonden met het busvervoer in Utrecht, vóór en tijdens corona, is het sinds begin dit jaar al raak met constante uitval.
Een voorbeeld: het is simpelweg idioot dat er gedurende de week tientallen half-lege bussen en trams per uur van en naar de Uithof (sorry, “USP”) vertrekken, maar er in het weekend regelmatig meerdere bussen achter elkaar uitvallen, met soms als gevolg dat er meer dan een uur gewacht moet worden op een enkele overvolle buslijn. Erg fijn voor de mensen die naar het UMC moeten, de mensen die hun auto geparkeerd hebben bij de P+R voor een dagje Utrecht, de bewoners die enigszins betaalbare boodschappen willen inslaan, en ga zo maar door.
Als ze hogere lonen betalen komt het goed, zeker als ze werven onderstudenten, en ze lessen voor een groot rijbewijs aanbieden, want dan hoeven ze geen vakken meer te vullen. Ja, dan wordt het iets duurder, maar als je marktwerking wil.. maar OV is voor een energietransitie een must, en voor iedereen zonder auto super belangrijk. En een autovrije stad met weinig bussen is helemaal een gotspe. Dus ondernemers en gemeente, even doorpakken.
@chef plongeur de deelfiets is idd hier ook razend populair, met een reden. Doe maar eens een route en je moet via CS met de bus, vaak duurt het veel langer als zelfs een beetje doorfietsen.
Helaas was men hier ook als de kippen bij om meteen de deelscooter af te schaffen, vrijwel het snelste vervoersmiddel in dit grote dorp
@Chef Plongeur: Hoe gaat het toestaan van elektrische steps het probleem van het OV oplossen? Dan nemen de inkomsten in het OV nog verder af en wordt de groep ouderen, zwangere vrouwen en iedereen die slecht ter been is nog kwetsbaarder omdat de dienstregeling verder versoberd gaat worden.
Nog los daarvan doe je het aspect van veiligheid wel erg makkelijk af. Kijk even naar België, waar ze zich nu toch serieus achter de oren krabben als ze kijken naar het aantal ongevallen met die dingen.
Van 4 bussen per uur terug naar 2 bussen is geen 16 % minder, maar 50 %
Kunnen ze dan niet met minstens 3 bussen per uur gaan rijden, dus om de 20 minuten ?
Of kunnen ze de frequentie niet omlaag brengen in de dal-uren, buiten de spits, en in de spits de gewenste frequentie aanhouden ?
Het valt ook op dat het tekort aan personeel niet gelijkmatig verdeeld wordt over de lijnen, zo is lijn 1 naar Hoograven gigantisch de klos, zeer veel ritten vallen hier uit.
Ook is men blijkbaar nog steeds niet op het idee gekomen om op deze lijn 1 eens langere (dubbelgelede) bussen in te zetten, de bus is vaak bomvol, prpppen, mensen die niet meer meekunnen en bij de halte achterblijven, en toch maar met die korte bussen blijven rijden die dan ook nog eens vaak uitvallen.
Allemaal niet echt logisch.
1) Welke bussen zijn leeg?
Zitten OV bedrijven het schrappen van ritten te rechtvaardigen?
2) zijn restaurants doordeweeks en winkels doordeweeks dicht omdat ze dan maar een fractie van de weekenddrukte hebben?
3) een bus schrappen omdat een OV bedrijf vindt dat dat kan betekent dat een trein connectie nemen op dat moment geen zin heeft, sterker nog : het heeft ook weer effect op mensen die in die andere stad weer verder hadden willen reizen met de tram.
4) vooral op de Uithof veel halfvolle bussen naar de regio, is omdat de file druk daar vrij hoog is.
5) Nederland/Utrecht wordt koploper als het zo door gaat: duur OV met bussen waar je altijd moet staan als ze niet uitgevallen zijn.
6) graag cijfers hoeveel geld er naar elektrische bussen gaat en hoeveel naar salaris en arbeidsvoorwaarden. Chauffeur zijn is een onregelmatig beroep dus die werken in duurdere uren waar tijdens studenten en kantoormedewerkers lekker thuis (kunnen) zitten : hetzij die groepen gegund uiteraard. .
@ JdV. Hebben mensen in een halfvolle bus minder recht op vervoer dan mensen in een volle bus? Hoe verschillen deze mensen van elkaar?
Met hoeveel mensen zit u in uw auto?
Bijstand met onbegrensde toeslagen maken het niet meer nodig om nog te gaan werken. De overheid deelt gratis geld uit.
Als ze nou de paar ritten die nog overblijven eens wat beter op elkaar afstemmen, zodat de wachttijden bij de haltes korter worden. Op de Biltstraat en de Vleutenseweg rijden 28 en 73 vaak in file achter elkaar, waarna er lange tijd geen van beide meer komen.
Wat de NS lukt met succesvolle werving, moet U-OV toch ook lukken? Met een goede wervingsactie en een mooi salaris. Des te meer omdat de personeelstekorten beginnen af te nemen.
Topidee om boetes uit te delen aan U-OV!
Oh wacht ff… Wie denk je dat uiteindelijk dat bonnetje gaat betalen? De aandeelhouders? Oh nee, de ritprijs gaat gewoon omhoog!
Dus er gaat minder OV rijden voor een hogere prijs.
Klinkt goed zeg!