Vanaf deze week makkelijker afval scheiden in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Vanaf deze week makkelijker afval scheiden in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Vanaf deze week makkelijker afval scheiden in Utrecht

Vanaf deze week makkelijker afval scheiden in Utrecht
De gemeente gaat het scheiden van afval in de stad makkelijker maken. Vanaf gisteren kunnen plastic, blik en pak allemaal in de plasticbak worden ingeleverd. De gemeente zegt op deze manier het milieu te verbeteren en er zelf lagere kosten aan over te houden.

De gemeente gaat het scheiden van afval in de stad makkelijker maken. Vanaf gisteren kunnen plastic, blik en pak allemaal in de plasticbak worden ingeleverd. De gemeente zegt op deze manier het milieu te verbeteren en er zelf lagere kosten aan over te houden.

“Daarom kunt u vanaf januari uw lege blikjes katten- en hondenvoer, lege yoghurtpakken en frisdrankkartons gewoon samen met uw plastic afval in de plasticafvalcontainer gooien,” zegt wethouder Kees Geldof over de nieuwe regeling.

Als grote stad doet Utrecht het op het gebied van afvalscheiden al goed. Van de vier grote steden staat Utrecht ruim bovenaan en ook landelijk gezien scoort de stad boven het gemiddelde.

25 Reacties

Reageren
 1. Niels Bokhove

  Op zich een mooi idee. Maar dat betekent wel dat we nu zelf veel meer naar de plasticbak moeten sjouwen. En dat ook frequenter. De vuilniszak, nu speciaal voor plastic op het balkon, raakt immers nu sneller vol. Zo wordt het dus makkelijker voor de vuilnisophalers. Is dit een voorbode voor de totale verdwijning van de vuilnisauto?

 2. Niels Bokhove

  Nog een vraag: gaat nu, met meer zelfverwerkzaamheid (lees: gesleep en gesjouw met volle vuilniszakken) van de burger, de afvalstoffenheffing omlaag of naar nul?

 3. Henny Rosendaal

  Het zou ook fijn zijn wanneer de opening (oranjeklep) van de ondergrondse plastic container groter zou worden. Nu is het nog echt inproppen van een vuilniszak het gevolg!

 4. Atilla Vigh

  Nou dat heeft de gemeente Utrecht dan heel stil gehouden. Ik zie veel inconsistenties in de afvalverwerking. Mijn moeder woont in een appartement en heeft twee ondergrondse containers: een restafvalvak en gftbak. Plastic mag ze naar het centrale punt bij het winkelcentrum afgeven.
  Mijn vriendin woont ook in een appartement en mag haar restafval in een ondergrondse container dumpen. Gft word opgehaald en die mag ze in een kleine kliko voor de deur neerzetten. Plastic is ook bij winkelcentra geregeld.
  En ik woon in een eengezinswoning, en mag mijn restafval in een ondergrondse container gooien, gft in een enorme kliko, plastic kan ik toevallig in de straat ondergronds kwijt (maar dat was een proef.
  Het eerste wat ik vreemd vind is die rare verschillen in gft afvoer. Het idee van de gemeente met de kliko bij eengezinswoningen was dat die veel meer tuinafval genereren. Dat valt heel erg tegen: van de 52 keer dat ze langs komen, is mijn idioot grote kliko zeker 45 keer leeg. Een tweede reden die de gemeente aanvoerde was dat er verkeerd afval in de ondergrondse container werd gegooid. Dat gaat veranderen met een kliko? Alsof die man die die kliko’s leegt dat gaat controlleren?’ Overigens geldt dit argument voor alle drie de afvalstromen. En waarom heeft mijn vriendin (die echt geen tuin heeft, een mini kliko?
  Laat de gemeente eerst eens gemeente breed alle afvalstromen op eenzelfde manier behandelen.
  Wat mij zo ie zo al opviel bij de afvalverwerking, toen plastic apart ingezameld werd, is dat die bak het snelst groeit, en ook veel volume inneemt. De restafvalbak is bij mij zelfs na 3 weken vaak nog niet vol genoeg.
  Nu willen ze dat we bij het plasticafval, blik en pakken (welke wel en welke niet) bij elkaar gooien. Die pakken (veelal zuivel en dranken) zijn natuurlijk belachelijk. Zijn we met zijn allen in NL (en Europa) aan het scheiden en wat doet de verpakkingsindustrie, laten we een kartonnenpak (dat in de papierbak kon) voorzien van een handig schenktuitje van plastic? Misschien wettelijk verbieden!
  En iemand mag mij uitleggen dat het bij elkaar gooien van plastic, pakken en blik niet duurder is dan gescheiden? Een tweede ding, waarom niet alles gewoon weer ondergronds, zo als het ooit was in mijn straat. En doe dan gelijk alles: dus restafval, plastic, gft, papier en glas. Het ziet er beter uit, het is schoner, en veel eenduidiger. Overigens nu duidelijk is dat de totale verpakking nog steeds zo groot is (en zelfs groeiende, vermoedelijk door online aankopen), moeten we wat gaan doen aan het gehele verpakkingsprobleem an sich?

 5. Herman Kok

  Ik woon aan zamenhofdreef 32.
  Op de hoek van de straat staat een glasbak, een papierbak en nog eentje: prul 104, staat er op.
  In mijn tuintje staat de bak voor restafval en de gft bak.
  Wat is in mijn geval de plasticbak, waarover uw artikel gaat???
  Met dank voor de informatie, met vriendelijke groet, Herman Kok.

 6. Mimi

  Eens met Niels: dit lijkt meer op verbreding dan op vergemakkelijking voor de inwoner. Dit laatste is mijns inziens wel een voorwaarde voor succes.

  Sinds ik 2 weken geleden ben verhuisd, kan ik niet langer mijn oud papier in het gezamenlijke afvalhok kwijt, waarvandaan 1x per week alles tegelijk werd opgehaald, maar moet ik het zelf naar de openbare oud-papier-bak brengen. Een moeite die ik graag wil doen, maar die zijn doel toch wat voorbij schiet als je bedenkt dat de dichtstbijzijnde oud-papier-bak zo ver weg en van alle gebruikelijke routes vandaan ligt dat je er eigenlijk met de auto naartoe moet.

 7. Diederik

  Of gaat de gemeente nu die zakken met plastic, blik en melkpakken ophalen in aparte kliko’s? Dat zou een grote verbetering zijn. Misschien zoiets als in Zeist, waar men, als ik het goed begrepen heb, alles ophaalt behalve het restafval? Het restafval moet men zelf naar verzamelpunten brengen. Ik weet niet of dat plan al uitgevoerd wordt; in dat geval lijkt het de moeite waard om na te gaan hoe dat werkt.

 8. Hans C. Reinders

  Dan zal de ophaalfrequentie van het plastic omhoog moeten. Dat is nu eens per 3 weken (Lunetten) en eigenlijk te beperkt. Onze grijze container zit nu al regelmatig mudvol!

 9. joeins

  Mijn grootste bezwaar is dat de straat/bebossing mogelijk bezaaid ligt met blikjes -bier e a worden nooit leeggedronken, die natte kleffe restanten blijven hangen aan het relatief schone plastic in relatief schone plastic zakken – nu al weer minstens 10 cent waard..
  ook melkpakken stinken de plastic bakken uit – relatief schone bakken – het laatste vuile eiland met schone lucht in nederland onder de kleppen – ook de inhoud van bier en limonades – goed als vuilnisprullen – gaan in de future rattenbak die nu nog plasticbak wordt genoemd//verder zouden de koele metalen buisjes van gaskicken -die vaak of zeer geconcentreerd op een parkeer plek of regelmatig op kruispunten/ langs stoepranden een eigen plek moeten krijgen omdat er veel reclame gemaakt wordt voor dit nieuwe druggebruik..anders naar de ijzerman toegebracht worden ..graag met sticker!

 10. M.Wt-t Vr.

  Ik weet niet of dit voor ons ouderen wel een optie is.
  Wij (75&80jr)
  sjouwen nu al vanaf ons bovenhuis oud papier ,glas ,en plastic naar de ondergrondse containers op het Lepelenburg,maar dat gaat steeds moeilijker.
  En dat gaat nu dus nog meer worden.
  Blik ,melkpakken gaat nu gewoon bij het rest afval.
  Ik heb de indruk dat vuilverwijdering steeds meer bij de burger neergelegd wordt.
  Niet fijn.
  Wij proberen al zo milieu bewust te leven,
  en nu dit weer.

 11. Anna

  Het blik wordt toch met magneten uit het restafval gehaald?
  Het wordt zo veel teveel gesjouw.Het plastic en glas wegbrengen is al meer dan genoeg.
  Sorry, het gaat bij het restafval!

 12. Martin

  Tja, ik (Leidsche Rijn Terwijde) heb al een kliko voor de plastic. Mij scheelt het juist sjouwwerk (minder zakken naar de ondergrondse container, meer spul in de plastic-kliko in de tuin). Er zijn blijkbaar nogal wat verschillende systemen in Utrecht.

 13. Ramo

  Lijkt mij tijd voor een stadsreferendum (wat relevanter dan het Oekraïne refrendum, maar kan natuurlijk wel meteen gekoppeld worden) waarin voor de komende jaren dat alle afvalstromen voor eens en altijd (na jou, 10 jaar zou al mooi zijn) stroomlijnt en voor alle inwoners interessant, makkelijk en goedkoop maakt.

 14. Bram

  Ooit vertel ik mijn kleinkinderen: De afvalscheidingsrevolutie in de winter van ’06 was het laatste stukje dat de Utrechter tot een extatisch geluksniveau heeft getild! We waren af, als mens.

 15. Karenlee

  Fijn initiatief – maar dan moet die plastic afval containers accuut veel groter worden. Die bij mij om de hoek is nu bijna altijd vol zelfs met geen blikken of pakken bij.

 16. Marcus

  Ik scheid mijn afval ook al jaren. Onder in de zak de kranten. Dan de flessen, dan het GFT en als laatste het plastic! Werkt perfect! Hoef ik maar één keer te lopen!

 17. Ben D.

  Sjonge jonge, wat een gezanik hier zeg door sommigen. De helft van de nederlanders consumeert zich lekker een overgewicht, statistisch gezien heeft een op de acht van deze reageerders zelfs ernstig overgewicht, maar minder afval genereren ho maar. Dat deze aarde helemaal kapot gemaakt wordt door al dat afval interesseert geen van deze zeurpieten ook maar ene moer. Ze denken alleen maar aan hun eigen vraatzucht en overig consumeergedrag, en eventuele moeite die er gedaan moet worden.

  Hier een paar tips: koop minder eten; neem zelf herbruikbare verpakkingen mee; loop eens wat vaker, desnoods met kleinere zakken, naar de containers, is goed voor je lijn; denk ook eens aan het milieu; denk eens positief, dat overgewicht is al geen pretje; wees blij dat je kunt bijdragen aan nog meer afvalscheiding.

 18. Marco Knol

  @Atilla Vigh
  Ehm, kartonnen drankverpakkingen bij het oud papier? Ik dacht het niet.

  Die drankverpakkingen zijn gelamineerd met een plastic laagje. Anders zouden ze namelijk best wel gaan lekken. En met figuren zoals jij (en de nodige oud huisgenoten die ik heb moeten uitfoeteren, grmbbl) is het misschien maar beter om drankverpakkingen voortaan standaard bij het plastic te doen. Dat verhoogt ook de kwaliteit van de papierinzameling. Win-win dus.

  Ik zou alleen wel graag zien dat van de 3 restafval containers er minstens 1 wordt omgezet naar plastic + drankverpakkingen.

  Wat betreft de blikverzameling; ja dat kan ook uit het restafval gezeefd worden, maar ik kan me voorstellen dat het voordeliger is om het tussen plastic en drankverpakkingen uit te filteren. Daar zouden minder andere metalen in moeten zitten zodat je gerichter kunt “filteren”.

 19. Atilla Vigh

  @Marco Knol
  Je bent niet de eerste die dit roept. Ik weet absoluut het verschil tussen een puur kartonnen melkpak en een van binnen met afgezette kartonnen pak met iets anders. De meeste “oude kartonnen pakken” (zonder dat plastic schenktuitje waren echt niet gelamineerd. Pakken melk en veel andere zuivel. Daarvan gaan er veel van doorheen in een gemiddeld huishouden.

  @Ben. D
  Nou nou, ik zou een gezin beginnen met 2 kids, die het helemaal volgens jou regels doen. Maar wel met 2 werkende ouders. Ik kan je verzekeren, ook al matigen ze hun consumptie, afval zal gewoon blijven komen. En die ouders hebben niet de hele dag de tijd om elke keer met plastic tasjes te gaan lopen. Dat is leuk als je de hele dag niets te doen hebt.

  Waar ik me dus meer aan stoor, is het feit dat er dus verpakkingen bestaan (en steeds meer) die uit meer dan een specifieke afvalscheidsproducten bestaan. Ik denk dat het een slok op een borrel scheelt als er gewoon keihard wettelijke maatregelen (liefst op EU niveau, onze voedselmarkt is internationaal) neemt om de verpakkingsindustrie te hervormen, dan wel de voedselindustrie/Retail dwingt om op een andere manier hun producten te verkopen. Een belangrijke eis: het moet wel burgervriendelijk zijn. Afval moet geen dagelijkse bezigheid worden.

 20. James

  Als de gemeente nu eens voorstelt om de x periode het plastic op te halen om het milieu te stimuleren, ben ik om. Vooralsnog gaat alles naar het restafval en komen de vuilnisboys de rommel netjes elke week halen.
  In een aantal Nederlandse gemeenten gebeurt dit al. Daar wordt ook geen ‘klassieke’ afvalstoffenheffing betaald, maar betaalt men per bak. Wel zo netjes. Helaas loopt Utrecht een beetje achter op dit soort initiatieven.

 21. Michiel van Voorst

  Als de gemeente het dan ook komt ophalen en niet alleen reclame erover maken wij wonen in hoge weide maar ophalen ho maar.

 22. Freek

  In de 21e eeuw laten we ruimtevaartuigen op kometen landen, maar wordt plotseling van ons verwacht dat we zelf ons afval uit elkaar peuteren. Door een overheid die aan elkaar hangt van symbolische en tegenstrijdige onzin-maatregelen, verzonnen door hypocriete politici die willen scoren, niet zelden bespeeld door lobbyisten.
  Tasjes moeten liefst verboden worden, maar tegelijkertijd wordt ons gevraagd zoveel mogelijk te consumeren om de economie te stimuleren en overweegt men statiegeld af te schaffen onder druk van de industrie. We gooien de max.snelheid, en daarmee verbruik en uitstoot, omhoog naar 130 km/h voor de beleving van die arme tandenknarsende automobilist, en lopen tegelijkertijd te kloten met milieuzones en het oprekken van gezondheidsnormen.
  Als eenvoudig burger heb ik er simpelweg geen zin meer in gemanipuleerd te worden. Alles gaat bij het restafval, in één grote wekelijkse zak. Die mogen ze, na wat slimme geautomatiseerde centrale afvalscheiding, verbranden tbv energieopwekking en stadsverwarming in installaties met grote efficiënte filters op de schoorstenen. Zet er desnoods nog wat CO2-scrubbers op. Of stel eindelijk eens belasting in op kerosine als we serieus willen dat er minder CO2 de lucht in mag.
  En als ze gaan handhaven op de inhoud van mijn afvalzak, zorg ik ervoor dat nergens in de zak mijn adres te vinden is. Vooruit, de flessen wil ik dan nog in de glasbak gooien, uit gewoonte.

 23. renee

  Ik zie dat het nieuwe inzamelen pas in 2018 in mijn wijk wordt ingevoerd, snap niet dat dat zo lang moet duren. Tot die tijd dus wekelijks een klein zakje restafval aan de straat en meerdere keren per week met grote zakken papier, plastic/pakken/blik en glas aan het stuur op de fiets naar de ondergrondse bakken een paar straten verderop, waar je het dan ook niet in 1 keer naar binnen kan kiepen omdat de openingen zo klein zijn. Een beetje de omgekeerde wereld dit, je betaalt voor het ophalen van afval en moet met je goede fatsoen een steeds groter deel zelf wegbrengen. Maar kan het als milieubewuste burger niet over mijn hart verkrijgen om het gewoon weer bij het restafval te doen, al is mijn irritatie zo groot dat ik dat eigenlijk wel zou willen.

 24. Jac

  Tjonge, jonge, wat een droevig geheel hier. De meesten hebben blijkbaar nog nooit gehoord van Het Nieuwe Inzamelen, dat de komende jaren in heel Utrecht zal worden ingevoerd. Daarmee wordt het zelf scheiden van afval een stuk plezieriger. Alles behalve het kleine beetje restafval wordt opgehaald. Alleen je glaswerk moet je, zoals altijd al, zelf wegbrengen.

  @Atilla Vigh: Melkpakken zonder plastic coating hebben nooit bestaan. Die pakken zouden binnen enkele uren enorm gaan lekken en vervolgens uit elkaar vallen. Daarom horen ze ook niet in de papierbak.

 25. Atilla Vigh

  @Jac en anderen,

  Dan heeft de verpakkingsindustrie blijkbaar de afgelopen 50 jaar zitten slapen. Zowel in mijn jeugd tot nu heb ik goedkope en dure melkpakken gezien. En er stond altijd zo’n symbooltje op, waarmee werd aangegeven dat het in de papierbak moest worden afgevoerd? Ik begrijp dus dat de verpakkingsindustrie zelf het niet weet?
  Of het moet zo zijn geweest dat er stiekem ergens in die tijd een verandering heeft plaatsgevonden waarbij die coating in eens wel is aangebracht. Ik kan mij echt niet voorstellen dat in mijn jeugd (en dan praat je over de jaren 70 van de vorige eeuw) de verpakkingsindustrie zo modern was.
  En natuurlijk gooi ik nu mijn zuivelverpakkingen (al was het alleen maar dat al die verpakkingen nu zo achterlijke plastic schenktuit hebben) samen met blik en plastic in de plasticbak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).