Vanaf dit weekend meer ruimte voor voetgangers in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Vanaf dit weekend meer ruimte voor voetgangers in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Vanaf dit weekend meer ruimte voor voetgangers in Utrechtse binnenstad

Vanaf dit weekend meer ruimte voor voetgangers in Utrechtse binnenstad
Voetgangers krijgen vanaf vandaag tijdelijk meer ruimte in de Utrechtse binnenstad. Met de maatregel moet het makkelijker zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Voetgangers krijgen vanaf vandaag tijdelijk meer ruimte in de Utrechtse binnenstad. Met de maatregel moet het makkelijker zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

In eerste instantie geldt de uitbreiding alleen in de weekenden van 27 en 28 juni én 4 en 5 juli. De gemeente noemt deze periode de ‘test- en gewenningsfase’. Vanaf maandag 6 juli gaat de uitbereiding zeven dagen per week gelden tot vooralsnog 1 september.

De Neude oostzijde, Schoutenstraat, Annastraat, Korte Minrebroederstraat zuidzijde, Oudkerkhof, Servetstraat, Zadelstraat en Oudegracht tussen Hamburgerbrug en Smeebrug worden voetgangersgebied. Hier gaan dezelfde regels gelden als in het bestaande voetgangersgebied.

Dit betekent onder andere dat er tussen 10.00 en 18.00 uur niet gefietst mag worden. Fietsers die niet in het centrum moeten zijn worden dan ook geadviseerd om te rijden via de singel.

Informeren

De gemeente gaat in de test- en gewenningsfase mensen op een ‘publieksvriendelijke manier’ informeren over de nieuwe regels. “Indien nodig gaan we coulant om met situaties waarbij bewoners en ondernemers wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie”, is te lezen in een raadsbrief.

Om te zorgen dat fietsers aan de rand van dit gebied genoeg parkeerplekken hebben worden er in de weekenden periodes pop-up stallingen neergezet op het Domplein, Mariaplaats, Jacobskerkhof en Janskerkhof.

Rotonde

Eerder had de gemeente al andere maatregelen genomen in het centrum van Utrecht genomen. Zo geldt op verschillende plekken eenrichtingsverkeer en ook ligt er een rotonde voor voetgangers.

Bekijk hieronder de kaart van het nieuwe voetgangersgebied.

Bron: Gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Teunemans

  Publieks vriendelijk, dat werkt dus niet. Kijk maar naar het debacle op de Vismarkt. Fietsers houden zich niet aan de verkeersregels.

 2. Peet

  Reden is,,,om de horeca nog meer ruimte te geven
  Pretpartij d66

 3. UtrechtseSjoerd

  Ik zal wel te cynisch zijn, maar ik zie hier dat er ruimte gemaakt wordt voor koopvee en vooral voor meer horeca en niet zozeer voor voetgangers.

 4. BramD

  En daarna worden het voetgangersgebied waar de fietser gegaste en zijn we terug bij de huidige situatie waarin je als voetganger continue opgejaagd wordt door De Fietser…
  De enigen die er beter van worden zijn de bedrijven die de nieuwe verkeersborden maken en plaatsen.

 5. Don

  Ik besteed mijn geld aan vertier en boodschappen al tijden buiten de binnenstad als gevolg van al dit soort kul maatregelen. Binnenstad heeft niets meer te bieden dan ketenwinkels en -horeca en fietshandhavers en de ambiance van een sfeerloos pretpark.

 6. Robertjc

  Nou, de scepsis en het sarcasme zeggen genoeg toch? Goeie genade, laten we alsjeblieft ophouden met die ‘Coronamaatregelen’. Luister naar de interviews van experts op dit gebied – bijna alle hoogleraren – op Café Weltschmerz (YouTube), luister en kijk naar Viruswaanzin.nl met Willem Engel (ook op Facebook) en je zult moeten toegeven dat we van meet af aan onnodig bang zijn gemaakt voor een virus dat, ten gevolge van voortschrijdend inzicht, niet half zo gevaarlijk blijkt te zijn als het griepvirus, en op de rand van een diepe economische en humanitaire crisis staan op basis van fake-argumenten. Fijne dag!

 7. JdV

  Ha ha ha. Handhaven begint met de letters ha. En niemand gaat handhaven dus al deze verhalen bestaan uitsluitend in het hoofd van raamambtenaren en wethouders. Fietsers fietsen gewoon door, niks geen ruimte voor voetgangers.

 8. n Utrechter

  Eerder had de gemeente al andere maatregelen genomen in het centrum van Utrecht genomen.
  Ik voel me genomen.

 9. wollie

  “Handhaven begint met de letters ha.”

  Scherp!

 10. Ooginaller

  Uitstekend idee. Ook na corona zo houden. Ik fiets wel om. Kost een minuutje.

 11. Marcel

  Wat een sjagrijn hier. Wat een complot theorieën. Niks zinnigs te melden ? Prima dat de binnenstad fietsvrij wordt. Je hebt niks te zoeken in het oude centrum met de fiets of scooter. Wegblijven is een goed idee en de sjagrijn hier op dit forum ook beter weg. Veel plezier in onze mooie binnenstad.

 12. Katja

  Moest even zaterdag in de stad zijn (lopend), 1,5 meter ? Me neus.
  Het is net zo druk als anders. Musea hebben een tijdslot, zouden ze ook voor de straten moeten invoeren. Alleen komen als je er echt moet zijn.

 13. bawang putih

  haha is afkorting van handhaving

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).