Vanaf vandaag kleine versoepelingen: winkels verder open, meer mensen mogen buiten sporten | De Utrechtse Internet Courant Vanaf vandaag kleine versoepelingen: winkels verder open, meer mensen mogen buiten sporten | De Utrechtse Internet Courant

Vanaf vandaag kleine versoepelingen: winkels verder open, meer mensen mogen buiten sporten

Vanaf vandaag kleine versoepelingen: winkels verder open, meer mensen mogen buiten sporten
Foto's: Chantal Spaan
Een aantal coronamaatregelen wordt vanaf vandaag een beetje versoepeld. Zo zijn zwemlessen voor kinderen tot 12 jaar weer begonnen, zodat zij hun zwemdiploma kunnen halen. Verder mogen winkels vanaf vandaag meer klanten ontvangen en zijn er versoepelingen voor sporters.

Een aantal coronamaatregelen wordt vanaf vandaag een beetje versoepeld. Zo zijn zwemlessen voor kinderen tot 12 jaar weer begonnen, zodat zij hun zwemdiploma kunnen halen. Verder mogen winkels vanaf vandaag meer klanten ontvangen en zijn er versoepelingen voor sporters.

Om te kunnen winkelen moeten mensen nog steeds minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, maar winkels mogen meer mensen tegelijkertijd ontvangen. Winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen, met een maximum van vijftig klanten. Dat is een verruiming van de maatregel: eerder waren maximaal twee klanten per verdieping welkom.

Tekst loopt door onder afbeelding

De verdere heropening van de winkels zorgde nog niet direct voor drukte, maar bij onder meer de Bijenkorf ontstond kort na 10.00 uur wel een rij. Op andere plekken, zoals in Hoog Catharijne, was het rond die tijd nog erg rustig.

Sporten

Ook de regels voor buiten sporten worden vanaf vandaag verruimd. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen nu op sportaccommodaties weer met maximaal vier mensen sporten, mits ze anderhalve meter afstand houden.

Op locatie kunnen voor mensen die dat nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of bedrijf, theorie-examens en theorielessen worden georganiseerd. Ook mensen die vanwege hun rijgedrag een zogenoemde educatieve maatregel opgelegd hebben gekregen, kunnen weer theorie-examen doen.

Inreisverbod

Tot slot wordt het inreisverbod verruimd. Het inreisverbod geldt voor landen buiten de EU, maar voor een aantal groepen geldt een uitzondering. De volgende groepen mogen Nederland weer inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

11 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Even voor de duidelijkheid. Vrijheid heeft hier niets mee te maken.

  De grove vrijheidsbeperkingen zijn ietsje pietsje minder.

  Klein verschil.

 2. Esrin W.

  Zo maar weer eens een rondje door de binnenstad maken en turven welke panden er weer leeg zijn of leeggehaald worden.

 3. Wim

  @Harry.
  Jij hebt de vrijheid om besmet te raken en aan een beademings apparaat te komen liggen, of nog erger begraven te worden, ga eens kijken in een ziekenhuis

 4. Henk

  @Wim, Jij hebt de vrijheid om lekker binnen te blijven.

 5. Wim

  @Henk,
  Dat doe ik ook, maar wandel ook veel , en zeur niet over de corona maatregelen.
  Wat Harry wel doet

 6. Scherpschutter

  Ondanks dat dit een dag voor de grote verkiezingsdag plaatsvindt, heeft dit natuurlijk niets met de grote verkiezingsdag te maken.

 7. Koel Hoofd

  Mijn koffiedik zegt: Dit lijkt een tijdelijke politiek strategische verruiming. Als Rutte de verkiezingen wint (zoals de peilingen duiden) en weer stevig in het zadel zit, dan krijgen we op 30 maart te horen dat we de weer voor maanden de lockdown in gaan…

 8. Ton

  @ Scherpschutter
  Als Rutte zou denken dat hij met dit soort snippers de verkiezingen kan winnen zou hij wel een heel erg naïeve onervaren politicus zijn.

 9. Froh

  Het kan ook zijn dat Rutte straks gedwongen is om versoepelingen uit te stellen omdat het aantal besmettingen weer stijgt. En heeft het niets met politiek te maken.

  Kan ook.
  Is best plausibel niet?
  Als je het even laat bezinken…
  Neem maar even de tijd.

 10. Ton

  @ Koel Hoofd
  Laten we reëel blijven.
  Zo’n 80 % van de Nederlandse bevolking is noch ‘wappie, noch ‘schaap’.(wat een respectloze benamingen overigens)
  Zij doen uit vrije wil mee met de ‘lockdown’ omdat ze die redelijk vinden, in balans.
  Dit kan echter gaan kantelen als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Als het te lang gaat duren. En als de avonden langer worden.
  Rutte is democraat genoeg, of in ieder geval pragmaticus genoeg, om in te zien dat een substantiële versoepeling dan onvermijdelijk is. Ook al zou Van Dissel misschien anders willen.
  Mijn koffiedik zegt: West-Europeanen, en zeker Nederlanders, zijn gelukkig eigenwijs genoeg.

 11. BdV

  @Ton, die eigenwijsheid zorgt er waarschijnlijk ook voor dat er maar zo weinig redenen voor versoepeling zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).