Online zien welke plekken in Utrecht druk zijn Online zien welke plekken in Utrecht druk zijn

Vanaf vandaag online te zien welke plekken in Utrecht druk zijn

Vanaf vandaag online te zien welke plekken in Utrecht druk zijn
Archieffoto: Robert Oosterbroek
De provincie Utrecht heeft vandaag een online druktemonitor gelanceerd, de Druktemonitor Utrecht. Bezoekers kunnen op een digitale kaart aflezen op welke locaties het druk is of juist rustig. Groen is rustig, oranje betekent gemiddelde drukte en rood is druk.

De provincie Utrecht heeft vandaag een online druktemonitor gelanceerd, de Druktemonitor Utrecht. Bezoekers kunnen op een digitale kaart aflezen op welke locaties het druk is of juist rustig. Groen is rustig, oranje betekent gemiddelde drukte en rood is druk.

De provincie wil met de druktemonitor het bezoek aan recreatieplekken en winkelgebieden spreiden, zodat iedereen verantwoord vakantie in eigen land kan vieren.

‘’We zijn blij dat inwoners en bezoekers er in onze regio weer op uitgaan, dat is ook belangrijk voor de ondernemers in de recreatiesector en horeca die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt”, vertelde Arne Schaddelee, gedeputeerde Recreatie en Toerisme, al tijdens het maakproces van de monitor.

Op de kaart zijn verschillende plekken te zien waar mensen naartoe gaan voor dagrecreatie. Zoals zwemstrandjes, bossen met wandelroutes, maar ook restaurants en winkelcentra. De kleuren groen, oranje en rood geven aan of het rustig of druk is op deze locaties. Ook geeft de kaart informatie over de openingstijden van het gekozen recreatiegebied. En is het te druk? Dan geeft de kaart suggesties voor vergelijkbare plekken om te bezoeken.

Voor het maken van de kaart is onder meer samengewerkt met lokale ondernemers in de recreatie- en horecasector en beheerders van recreatieterreinen.

10 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Utrecht staat landelijk op de 12e plaats van 355 gemeenten qua inwoners per km2 volgens bron: Metatopos. Dus dat het hier in Utrecht veel te vol en vaak veel te druk is, en dat het dan ook steeds onmogelijker wordt om de 1,50 meter te handhaven.Dit afgezien het feit dat je dan ook continu honderden extra BOA’s nodig hebt om overal te handhaven en te verbaliseren De Utrechtse politiek moet er dan ook eens een keer in gaan berusten dat het volstrekt ongezond is om er nog eens 100.000 inwoners bij te proppen. Dan krijgen we maar iets minder subsidie als beoogd uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid.

  2. bawang putih

    real time?

  3. Koel Hoofd

    @Wim Vreeswijk.
    1,5m afstand komt nu neer op een cirkel met 3m doorsnede (links, rechts, voor, achter je) wat als coronaruimte op straat kan worden geoormerkt. Dat lukt niet in het centrum vol beleving en vermaak publiek.

    Met nog eens 100.000 ingebreide inwoners erbij, en de miljoenen bezoekers waar de gemeente op kickt, wordt die “cirkeldoorsnede van 3m ego en aura ruimte” beperkt tot 15cm rondom het lichaam.

    Vermaak en beleving wordt dan agressie en ziektes….een gezonde stad noemen ze dat.

  4. Ab

    Het is geen real time automatisch verzamelde informatie over plaatselijke drukte zoals ook aangegeven door ‘De actuele informatie op de kaart komt van lokale experts, zoals ondernemers in de recreatie- en horecasector, beheerders van recreatieterreinen of toezichthouders.’ Lijkt dat vooral is ingevuld wat per dag de verwachte drukte is per ochtend/middag/avond voor een restaurant of andere gelegenheid Lijkt meer een uithangbord van het uit-bureau met teksten als
    ‘Hoog Catharijne is dé Fashion en Food bestemming van Nederland.’

    Google heeft overigens ook live informatie over drukte. Zoek naar ‘hoog catherijne’ en je krijgt informatie hoe druk het nu is en de verwachte drukte.

  5. Cohen

    @Wim Vreeswijk het aantal inwoners per km2 van een gemeente zegt niet zo heel veel. Ten eerste is dat getal vrij arbitrair, het is maar net hoe ruim de gemeentegrens om de centrale plaats ligt. Sommige steden zijn dichtbevolkt, maar de gemeente niet. Bovendien is van belang hoeveel mensen naar een centrale plek komen en hoe groot die centrale plek is. In het geval van Utrecht is de binnenstad stad krap voor het aantal bezoekers. Daarnaast heb je ook nog meubelboulevards en andere winkelcentra die druk kunnen zijn. Tot slot is Utrecht ook een stad die veel van buiten wordt bezocht. Aan de andere kant, heel lokaal kan een buurtsupermarkt net zo druk zijn als het centrum van Utrecht.

    p.s. waarom laat die kaart ook Oost-Nederland zien? Als men data van andere gebieden wil integreren ben ik veel meer geïnteresseerd in de rest van de Randstad.

  6. Pee

    Vind het geen goede app,veel te omslachtig.

  7. Karla

    Drie plekjes in de binnenstad die uberhaupt worden gemonitord? Lijkt me een tikkie weinig, komt er nog meer? Lijnmarkt, Twijnstraat, SerVETstraat, Vismarkt? Om maar eens een paar “gezellige” plekken te noemen.

  8. erica

    @ koelhoofd en vreeswijk: graag eerst even rekenen voor je op je stokpaardje gaat zitten. In Utrecht wonen 3.800 op een vierkant kilometer. Dat betekent dat elke Utrechter 263 vierkante meter heeft. Natuurlijk zijn er kantoren waar je niks aan hebt. Maar er zijn ook flats waar heel veel mensen op 1,5 meter kunnen blijven dankzij de verdiepingen. Natuurlijk kun je niet met z’n allen naar de binnenstad maar is dat nou zo erg?

  9. Scherpschutter

    Goed. Deze briljante overheidsinstantie heeft dus een nieuwe tool gelanceerd voor veel belastinggeld die werkelijk in alle opzichten vele malen slechter is dan de gratis tool van Google die er al jaren is….Eh…why?

    Elon Musk presteerde deze week exact hetzelfde als de overheids-NASA, alleen had hij er maar 10% van het budget voor nodig. De markt kan alles beter, slimmer, sneller en goedkoper dan een overheid.

  10. J Huismans

    @ Scherpschutter

    Zou je met jouw obsessieve persoonlijke frustratie ten aanzien van de overheid/ ambtenaren, de neutrale lezer van de reactievelden van dit openbare nieuwsmedium niet keer op keer, een keer of 5 per dag (!), willen vermoeien. We weten het nu wel.

    Het neigt naar een ongezonde obsessieve neiging die terug te vinden is in de DSM V.

    En daarnaast, onderstaande visie op succes, vrijheid, de overheid en de markt komt mijn inziens ook dichterbij de werkelijkheid; voor de echt geïnteresseerde lezer met een open blik:
    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/er-is-een-offensief-nodig-tegen-de-egoistische-belastingboodschap-van-influencers-als-ryan-babel~b12098b7/

    Maar je, de beste man is dan ook een gerespecteerd journalist in de economische/ financiële hoek, in tegenstelling tot u zelf; wat bent u eigenlijk?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).