Vanuit deze nieuwe opvangplek kunnen de Oekraïense vluchtelingen wedstrijden van FC Utrecht zien Vanuit deze nieuwe opvangplek kunnen de Oekraïense vluchtelingen wedstrijden van FC Utrecht zien

Vanuit deze nieuwe opvangplek kunnen de Oekraïense vluchtelingen wedstrijden van FC Utrecht zien

Vanuit deze nieuwe opvangplek kunnen de Oekraïense vluchtelingen wedstrijden van FC Utrecht zien
Smetteloze kamers, nieuw beddengoed, meerdere woonkamers en een fietsenstalling. De nieuwe opvang voor Oekraïense vluchtelingen nabij stadion Galgenwaard is klaar. Hier worden vanaf volgende week ruim 265 mensen opgevangen. Het oude kantoorpand is afgelopen weken flink onder handen genomen.

Smetteloze kamers, nieuw beddengoed, meerdere woonkamers en een fietsenstalling. De nieuwe opvang voor Oekraïense vluchtelingen nabij stadion Galgenwaard is klaar. Hier worden vanaf volgende week ruim 265 mensen opgevangen. Het oude kantoorpand is afgelopen weken flink onder handen genomen.

De oorlog in Oekraïne blijft voortduren, daarom is de gemeente sinds de vluchtelingenstroom op gang kwam op zoek naar goede opvangplekken. Met de opening van de nieuwe opvang aan het Herculesplein is de druk even van de ketel. Voor hoe lang dat zo blijft, is volgens de gemeente lastig in te schatten. De gemeente heeft de laatste tijd nadrukkelijk gezocht naar plekken waar de vluchtelingen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven en ook langer kunnen blijven.

Tekst loopt door onder afbeelding

De vluchtelingen die in de nieuwe opvang komen, wonen nu nog bijvoorbeeld bij gastgezinnen, waarvan sommigen al meer dan een jaar Oekraïners opvangen. De kamers op de locatie aan de Herculesplein bestaan uit twee stapelbedden, een tafeltje en een paar kastjes. Er zijn gedeelde woonkamers, keukens en badkamers en een studieruimte. Er zullen veelal gezinnen komen te wonen. Veel vluchtelingen hebben werk en hun kinderen gaan naar school.

FC Utrecht

Vanuit het pand is vanuit verschillende kamers het stadion te zien, zelfs het veld is te bewonderen. De opvang ligt direct naast Galgenwaard. De gemeente heeft op voorhand contact gehad met FC Utrecht over de nieuwe buren, ook vanuit veiligheidsoverwegingen en hoe er gehandeld moet worden bij bijvoorbeeld risicowedstrijden. Vanuit beide partijen waren er echter geen bezwaren.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het Rode Kruis verzorgt de dagelijkse begeleiding. “We helpen met het vinden van werk, bieden zorg waar nodig en willen ook cursussen gaan geven. We willen ze vooral de goede richting op wijzen, waarna ze zelfstandig aan de slag kunnen.”

De locatie kan in ieder geval voor twee jaar gebruikt worden voor de opvang van vluchtelingen.

25 Reacties

Reageren
 1. Koen

  Mooi project, slimme invulling ook van bestaande faciliteiten

 2. Bart van Dam

  Ben je de verschrikkingen van oorlog ontvlucht, moet je naar het spel van FC Utrecht kijken. Hoeveel leed kan een mens aan in een leven?

 3. buurtbewoner

  alsof je daar iets aan hebt, een wedstrijd van fc utrecht kunnen zien LOL

 4. Klaasjan

  Wie wil er als Oekrainer nu vanuit zijn vluchtadres voetbalwedstrijden zien?

 5. Koel Hoofd

  Uhm, risico wedstrijden kunnen nogal uit de hand lopen.
  Gaan die voor de oorlog gevluchte Oekrainers het wel trekken als er voor hun voordeur een veldslag wordt uitgevochten?
  Is het een ideetje om hooligan Nederland vriendelijk te vragen om hun mentale problemen elders de ruimte te gaan geven?

 6. Willm F.J

  Heel mooi om deze mensen wat afleiding te bezorgen

 7. Henk

  Ik ga er wel van uit dat ze het beddengoed niet hoeven te wassen, een gratis fiets krijgen en dat er ook voor ze gekookt wordt!

 8. vak K

  @ ach gut @ buurtbewoner@KlaasJan@ Bart van Dam

  Gewoon een mooie geste van FC Utrecht, beter dan kansloze jonge asielzoekers met een I Pad helpen, die mogen in de yuppen buurten onderdak vinden…maar wacht….daar zitten ze nooit!

 9. het oranje mannetje

  stelletje zeikerts allemaal je hoeft niet te reageren hoor ga werken dan heb je hier geen tijd voor om deze onzin uit te kramen.

 10. Herman

  Wordt er voor onze kinderen, die ook zo graag een huis willen, ook zo goed gezorgd?

 11. Zwaon

  @Henk, als jij morgen noodgedwongen je eigen huis en haard moet ontvluchten, misschien ook een paar naasten of bekenden bent verloren, dan vraag jij als 1e bij je opvangadres ….. word er wel voor me gekookt, krijg ik een fiets en kunt u mijn onderbroek wassen ?

  Ik hoop voor jou, dat er nooit meer een oorlog uitbreekt in NL… beste jongen !!

 12. Desiree

  Tuurlijk Henk wat dacht jij dan.

 13. EB

  @Henk, dan heb je niet helemaal goed gelezen. De gedeelde keuken is bedoeld om zelf te koken.

 14. Katja

  Klantenbinding 🙂

 15. John u

  Kosten huur 5 miljoen per 2 jaar verbouwingskosten voor de gemeente , beveiliging , zakgeld 35 per dag en gratis vuurwerk bij thuiswedstrijden ? Of mag dat niet meer waarschijnlijk ook uitgenodigd door onze fc incl hapje en drankje en mocht t uit de hand lopen kan de gemeente in ieder geval zeggen dat het aan de supporters lag ! Hoe verzint een gemeente uuuh eigenaar van Utrecht en toevallig ook van het kantoorpand dit bij een stadion ?? Zoveel supporters die nu geen woning kunnen bemachtigd hadden daar graag een plek gehad ! Laten al die vastgoed bezitters nu niet zeggen dat zij het voor de vluchtelingen doen ? Want dan had de eigenaar alle kosten voor zichzelf gehouden ipv de verbouwing en huur gratis te ontvangen ! Laat alle voorstanders deze mensen zelf opvangen per gezin in hun eigen huis ! Maar dan is het helaas geen verdien model meer !

 16. wollie

  @Koelhoofd een goede reden om het een beetje netjes te houden 🙂

 17. Luuk Upuuk

  Laten we hopen dat die oorlog snel voorbij is en die mensen weer hun leven in Oekraine kunnen oppakken. Ondertussen kunnen ze een beetje genieten van de plaatselijke folklore en andere volksgebruiken.

 18. Geenstijl@Utrecht

  Is er überhaupt wel controle of deze mensen uit oorlogsgebied komen,want niet heel de Oekraïne is bezet.
  Maar dat mag ik natuurlijk niet schrijven, want er is natuurlijk weer een hoog welkomsgehalte bij diverse organisaties.
  Hoe zit het met onze studenten en woningzoekenden.

 19. w

  @vak k
  welke geste van FC Utrecht?

 20. Nina

  @ Geen stijl

  Dat vraag ik mij ook af; niet heel Oekraïne is onveilig, dus waarom geen opvang in West-Oekraïne? Er is een Nederlandse boer in Oekraïne die gewoon doorwerkt; die zie ik steeds in de kranten en praatprogramma’s op tv voorbijkomen.

 21. Toine Goossens

  G@U en @Nina,

  Op het moment van vluchten leefden deze mensen in onveiligheid. De vlucht was levensbehoud. Er zijn miljoenen mensen gevlucht. De meeste daarvan wonen in west Ukraïne of Polen. Wilt u hen daar bij gaan proppen?

 22. Uuu

  @ Nina

  Die (onverwachtse) raketaanvallen en droneaanvallen vinden verspreid over heel de Oekraïene plaats hoor. In principe ben je nergens in dat land 100% veilig.

 23. Pee

  Het is een klein gebied in de Oekraïne wat last heeft van die oorlog de rest van het land gaan de mensen gewoon naar hun werk en gaan in het weekend ook gewoon stappen .
  Waarom komen ze dan helemaal hierheen?
  Waarom krijgen ze gelijk een verblijfsvergunning , woning en alles wat daar bij komt kijken als de bedoeling is dat ze terug gaan?

 24. Nina

  @ Toine Goossens

  Nee, hoor, ik wil hen nergens bij gaan proppen.
  Ik vroeg het mij slechts af, zoals ik al schreef.

 25. Karin

  Ik ben blij voor hen met een plek dicht bij de stad, dicht bij de woonwijk, dicht bij het groen, dicht bij voorzieningen. Laten we mensen welkom heten. Niemand wil ruilen. Behalve misschien de arme vluchtelingen uit andere landen, die niks mogen, niks kunnen en ook maar gewoon proberen een kansrijker leven op te bouwen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).