Vechtpartijen en dronken klanten; de politie traint in centrum Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Vechtpartijen en dronken klanten; de politie traint in centrum Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Vechtpartijen en dronken klanten; de politie traint in centrum Utrecht

Vechtpartijen en dronken klanten; de politie traint in centrum Utrecht
De aanhouding in Club Poema. Foto's Robert Oosterbroek
De portier van club Poema in de Drieharingstraat in het centrum van Utrecht is in zijn gezicht geslagen. De gearriveerde agenten van het Uitteam moeten de verdachte aanhouden, maar het aanwezige publiek gaat zich ermee bemoeien. De wapenstokken moeten worden getrokken. Dit was een van de scenario’s waarmee de politie gisteren de realiteit nabootste.

De portier van club Poema in de Drieharingstraat in het centrum van Utrecht is in zijn gezicht geslagen. De gearriveerde agenten van het Uitteam moeten de verdachte aanhouden, maar het aanwezige publiek gaat zich ermee bemoeien. De wapenstokken moeten worden getrokken. Dit was een van de scenario’s waarmee de politie gisteren de realiteit nabootste.

De politie in Utrecht werkt op uitgaansavonden met het zogeheten UIT-team. Dit team van speciaal getrainde agenten is elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond aanwezig in de binnenstad en zorgt voor de veiligheid tijdens de uitgaansavonden. Het UIT-team is een vrij succesvol concept waar ook de gemeente Utrecht en de horeca in de stad aan meewerken.

Horecawijkagent in Utrecht Emile Vermeulen loopt al 16 jaar rond in de binnenstad. Hij coördineert de inzet van het UIT-team tijdens de trainingsavonden. “We zijn in totaal met 80 mensen in het UIT-team. In totaal hebben we vier trainingsavonden waarin de verschillende politiemensen aan het werk gaan. We proberen elk jaar dit soort realistische scenario’s te oefenen. Op deze manier leren we nog beter alle tips en trucs en de samenwerking met alle partners. We trainen ook bij alle verschillende uitgaansgelegenheden.”

Dinsdagavond was Club Poema aan de beurt. Het vervelende uitgaanspubliek werd gespeeld door studenten Veiligheid.

Horecawijkagent Emile Vermeulen geeft een briefing aan de acteurs.

Scenario 1

Club Poema is drukbezocht en het is gezellig, maar er is een iemand die zich heeft misdragen. Een jongedame heeft iemand geslagen en staat weer in de rij om binnen te komen. De club heeft de politie ingeschakeld. De gearriveerde agenten moeten het meisje aanhouden, een deel van de mensen in de rij gaat netjes aan de kant. Er zijn echter ook mensen die geen zin hebben om weg te gaan en die de aanhouding maar onzin vinden. Er komen nog meer agenten bij die de lastige klanten weg willen hebben zodat de de aanhouding kan plaatsvinden.

De politie komt aan bij Club Poema
Vervelende klanten moeten aan de kant om de aanhouding rustig te kunnen laten verlopen

Scenario 2

Het tweede scenario van de avond speelt zich af in de club. Een klant gedraagt zich agressief en moet door de beveiliger worden vastgehouden. Hij houdt de man tegen de grond. De gealarmeerde agenten moeten dan de inschatting maken of ze de club binnengaan. Bij Poema is direct na de entree een lange trap naar beneden waardoor de situatie moeilijk in te schatten. Op de trap staan in dit scenario ook nog een hoop aangeschoten bezoekers. De politie gaat naar binnen en moeten de agressieve klant overmeesteren. Dat gaat lastig en er moeten collega’s bijkomen, de aangeschoten klanten die om hun heen staan helpen ook niet meer. De klant wordt uiteindelijk geboeid opgetild en naar buiten gebracht.

De gealarmeerde agenten kijken de club in.
De aanhouding in de club.
Klanten bemoeien zich met de arrestatie.
De verdachte wordt opgetild en naar buiten meegenomen.

Scenario 3

Het laatste scenario speelt zich meer op het Vredenburgplein af. De portier van Club Poema is in zijn gezicht geslagen en de bedrijfsleider van de horecazaak laat weten dat ze aangifte willen doen. Een getuige meldt zich bij de politie en vertelt dat ze nuchter is en dat ze de verdachte ziet staan op het Vredenburgplein. Die gaat er echter snel vandoor maar wordt al gauw ingesloten door twee leden van de bereden politie. Een grote groep mensen gaat zich er  mee bemoeien en de opgetrommelde agenten moeten de wapenstok trekken om de mensen op afstand te houden. Uiteindelijk wordt de verdachte aangehouden en afgevoerd.

De portier is in zijn gezicht geslagen. Er wordt aangifte gedaan.
De verdachte wordt op het Vredenburgplein aangehouden. Maar omstanders bemoeien zich ermee.
Het lukt de politie met enkele klappen van de wapenstok om iedereen om afstand te houden en de verdachte af te voeren.

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).